Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στα Ψαρά – ΤΩΡΑ

Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι αυτή την ώρα η φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στα Ψαρά, από άγνωστη αιτία σε δύσβατη περιοχή νοτίως του Μοναστηριού.

Λόγω των ισχυρών νοτίων ανέμων πήρε μεγάλες διαστάσεις καίγοντας δύσβατες θαμνώδεις εκτάσεις. Η φωτιά αντιμετωπίστηκε αρχικά από τους κατοίκους, που είχαν στη διάθεση τους ένα Πυροσβεστικό όχημα του Δήμου. Κατάφεραν όμως να μεταφέρουν σε ασφαλείς περιοχές μελίσσια ενώ περιφρούρησαν τον χώρο, σβήνοντας μικρές εστίες πέριξ του Μοναστηριού.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, αποτελούμενες από ένα πεζοπόρο τμήμα, που στάλθηκαν αμέσως από τη Χίο με το ΠΑΦ 070 του Λιμενικού Σώματος, δεν ενήργησαν, καθώς το πλοίο δεν μπορούσε λόγω των Νοτίων ανέμων να προσεγγίσει το Λιμάνι των Ψαρών.Ενεργοποιήθηκε τότε εναέρια βοήθεια, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον περιορισμό της πυρκαγιάς, αποτελούμενη από δύο Πυροσβεστικά αεροσκάφη από την Θεσσαλονίκη και το Super puma που εδρεύει στη Χίο, που ενήργησε διπλά, διότι πρώτον μετέφερε άλλο 9μελές πεζοπόρο τμήμα πυροσβεστών και δεύτερον διότι κοτσάρισε κάδο και ενήργησε και ως πυροσβεστικό!

Αργά το βράδυ με την πτώση των ανέμων, αναχώρησε από το Λιμάνι της Χίου Ψαρά Γκλόρι, μεταφέροντας στο νησί τρία πυροσβεστικά οχήματα.

Με όλες αυτές τις δυνάμεις, συν την καθοριστική πτώση των ανέμων, η πυρκαγιά νωρίς το πρωί, οριοθετήθηκε, όπως ανέφερε στο enikos.gr το γραφείο Τύπου της Π.Υ. με τα πυροσβεστικά οχήματα και το προσωπικό, ωστόσο, να παραμένουν στο νησί για λόγους ασφαλείας, ενώ το μεσημέρι θα γίνει και εκτίμηση του μεγέθους της καμένης έκτασης, που υπολογίζεται σε πολλές χιλιάδες στρέμματα κυρίως θάμνων, που όμως παίζουν πρωτεύοντα ρόλο για την παραγωγή του περίφημου μελιού των Ψαρών.

Με πληροφορίες και από το alitheia.gr

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.