Χίος: Ο Γολγοθάς των Ελλήνων που εργάζονται στη Σμύρνη – Τι δήλωσε ο δήμαρχος στο enikos.gr

Ο κορονοϊός πέρα από τις μεγάλες αλλαγές που έφερε στην καθημερινότητά μας, από ότι φαίνεται επηρέασε και μια συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων καθώς αντιμετωπίζουν έναν Γολγοθά.

Πρόκειται για όσους Έλληνες εργάζονται στην Σμύρνη κυρίως από κοντινά νησιά, όπως είναι η Χίος. Η ακτοπλοϊκή διασύνδεση με το Τσεσμέ ήταν ο τρόπος μετακίνησής τους, αλλά πλέον λόγω των μέτρων για την προστασία από τον κορονοϊό αναγκάζονται να χρησιμοποιούν αεροπλάνο, καθώς λόγω των απαγορεύσεων δεν μπορούν να μετακινηθούν με το πλοίο της γραμμής.

Ο Γιώργος Μελετιάδης λόγω της οικονομικής κρίσης, βρήκε δουλειά στην Τουρκία, όπου ζει και εργάζεται τα τελευταία 15 χρόνια. Στην επιστολή του στο enikos.gr, αναφέρει πως εκτός από τον ίδιο “υπάρχουν και άλλοι Έλληνες και Χιώτες που δραστηριοποιούνται ή απασχολούνται επαγγελματικά στην Σμύρνη. Άλλοι μόνοι τους και άλλοι με τις οικογένειες τους. Με αρκετούς από αυτούς εργαζόμαστε μαζί στον ίδιο κλάδο και στην ίδια εταιρεία”.

Σημειώνει πως αν και απευθύνθηκαν στους αρμόδιους τοπικούς φορείς και στους βουλευτές της περιφέρειας, δεν βρέθηκε λύση στο πρόβλημα.

“Για ένα ταξίδι από τον Τσεσμέ της Σμύρνης προς την Χίο που διαρκεί 40 λεπτά και κοστίζει 20 ευρώ, είμαστε υποχρεωμένοι να ταξιδέψουμε αεροπορικώς, αλλάζοντας 3 πτήσεις, μπαίνοντας σε 3 διαφορετικά αεροδρόμια, χάνοντας 1,5 ημέρα και ξοδεύοντας περί τα 600 ευρώ ανά άτομο σε αεροπορικά εισιτήρια, συν ξενοδοχείο καθώς δεν ταιριάζουν οι ώρες των τριών πτήσεων για να γίνει το ταξίδι σε μία ημέρα”.

Αυτό που ζητούν είναι να βρεθεί επιτέλους μία λύση ώστε να μπορούν να έρχονται για σοβαρούς λόγους στο νησί τους, με τον πιο απλό και λιγότερο επικίνδυνο τρόπο. “Ζητάμε να μπορούμε να χρησιμοποιούμε την ενεργή ακτοπλοϊκή σύνδεση που σήμερα μεταφέρει μόνο φορτηγά με Τούρκους οδηγούς και το ταξίδι διαρκεί 40 λεπτά αντί για μέρες και με το χαμηλότερο υγειονομικό ρίσκο” δηλώνει ο ίδιος.

Μάρτιος 2020, σταματάνε όλες οι αεροπορικές και ακτοπλοϊκές συνδέσεις με την Τουρκία. Κλείνουν όλες οι πύλες εισόδου, με εξαίρεση τους Κήπους. Απαγορεύεται η είσοδος στην Ελληνική επικράτεια στους Τούρκους πολίτες. Άρα ο μοναδικός τρόπος εισόδου στην Ελλάδα για εμάς τους Έλληνες πολίτες, που ζούμε στην Τουρκία, ήταν οδικώς μέσω Κήπων-Έβρου. Προσοχή μόνο οδικώς! Δεν επιτρέπεται να διασχίσει κανείς τους Κήπους πεζός, μόνο οδικώς.

Χίος

Κοινώς αν κάποιος δεν διαθέτει δικό του όχημα, ή αν δεν υπάρχουν συνδέσεις με λεωφορεία ή ταξί, δεν μπορεί ένας Έλληνας να έρθει στην Ελλάδα! Προφανώς με την καραντίνα των 14 ημερών που ίσχυε εκείνη την περίοδο, διακόπηκαν συνδέσεις με λεωφορεία και ταξί, καθώς οι οδηγοί δεν μπορούσαν να επιστρέψουν στην χώρα τους σε λιγότερο από 14 ημέρες. Αν λοιπόν είσαι Έλληνας πολίτης, ζεις στην Τουρκία και δεν διαθέτεις δικό σου όχημα (κάτι πολύ σύνηθες καθώς η πλειοψηφία χρησιμοποιεί εταιρικά οχήματα ή μέσα μαζικής μεταφοράς), είσαι αποκλεισμένος. Ο αποκλεισμός αυτός διαρκεί έναν ολόκληρο χρόνο” περιγράφει.

Μάρτιος 2021. Έχουν πλέον ξεκινήσει οι εμβολιασμοί παγκοσμίως και υπάρχει μία αισιοδοξία. Ανοίγουν οι αεροπορικές συνδέσεις με την Τουρκία. Αυτό φυσικά είναι μία τεράστια ανάσα για όλους εμάς. Γιατί ουσιαστικά αίρεται ο πλήρης αποκλεισμός. Για την πλειοψηφία των Ελλήνων της Τουρκίας με καταγωγή από την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, την Ηπειρωτική Ελλάδα, το θέμα πλέον λύνεται. Όμως υπάρχουμε κι εμείς, οι νησιώτες, που τα τουρκικά παράλια είναι μία ανάσα από τα σπίτια μας στην Ελλάδα. Με εμάς τι γίνεται; Για ένα ταξίδι από τον Τσεσμέ της Σμύρνης προς την Χίο που διαρκεί 40 λεπτά και κοστίζει 20 ευρώ, είμαστε υποχρεωμένοι να ταξιδέψουμε αεροπορικώς, αλλάζοντας 3 πτήσεις, μπαίνοντας σε 3 διαφορετικά αεροδρόμια, χάνοντας 1,5 ημέρα και ξοδεύοντας περί τα 600 ευρώ ανά άτομο σε αεροπορικά εισιτήρια, συν ξενοδοχείο καθώς δεν ταιριάζουν οι ώρες των τριών πτήσεων για να γίνει το ταξίδι σε μία ημέρα.

Στην περίπτωση μου που έχω την σύζυγο μου και 2 παιδιά για να πάω στην Χίο πρέπει να ξοδέψουμε 2.400 ευρώ σε αεροπορικά, συν ξενοδοχεία, συν τα τεστ, συν τον χρόνο, την ταλαιπωρία και το τεράστιο ρίσκο αλλάζοντας τόσες πτήσεις και αεροδρόμια να κολλήσουμε τον ιό κατά την διάρκεια του ταξιδιού.

Όλο αυτό τη στιγμή που θα μπορούσαμε να πάμε σπίτι μας με 80 ευρώ, συν τα τεστ, σε μόλις 40 λεπτά με σχεδόν μηδαμινό ρίσκο να μολυνθούμε, αφού στο καράβι μπορεί κανείς για 40 λεπτά να παραμείνει σε εξωτερικό χώρο στο κατάστρωμα του πλοίου. Εδώ θα πρέπει να διευκρινίσω ότι υπάρχει πλοίο που κάνει το δρομολόγιο από Τσεσμέ για Χίο, σχεδόν σε καθημερινή βάση μεταφέροντας μόνο φορτηγά με εμπορεύματα και τους Τούρκους οδηγούς τους. Κοινώς υπάρχει ενεργή ακτοπλοϊκή σύνδεση για εμπορεύματα και δεν μας επιτρέπεται να την χρησιμοποιήσουμε.

Αύγουστος 2021. Ανοίγουν τα σύνορα της Ελλάδας για τους Τούρκους πολίτες και επιτρέπεται να ταξιδέψει κανείς από Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά και λιμάνια με ιδιωτικά σκάφη. Εξακολουθούν να παραμένουν κλειστές οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις για επιβάτες!

Κοινώς δηλαδή αν αγοράσουμε μία θαλαμηγό μπορούμε πλέον να ερχόμαστε στην πατρίδα μας την Χίο κατευθείαν από τον Τσεσμέ (γράφοντας πλέον με ειρωνική διάθεση, γιατί η λογική έχει πάει περίπατο). Πηγαινοέρχονται οι Τούρκοι για διασκέδαση και Σαββατοκύριακα στην Χίο και στα νησιά με τα ιδιωτικά σκάφη και εμείς εξακολουθούμε να είμαστε αποκλεισμένοι. Δηλαδή μερίμνησε το κράτος για ένα «μικρό» κομμάτι του Τουρισμού, αλλά οι Έλληνες πολίτες δεν έχουν σημασία. Αφού λοιπόν το βλέπουν οικονομικά, απλά να αναφέρω ότι εμείς όταν πηγαίνουμε στην Ελλάδα ξοδεύουμε πολλαπλάσια από οποιονδήποτε Τούρκο επισκέπτη, μήπως και αυτό μας κάνει πιο σημαντικούς σαν επισκέπτες” τονίζει.

Η πύλη εισόδου των Κήπων είναι ανοιχτή και Έλληνες πηγαινοέρχονται καθημερινά για ψώνια στην Αδριανούπολη, ενώ εμείς δεν μπορούμε να πάμε ούτε για σοβαρούς λόγους στο νησί μας σημειώνει ο κ. Μελετιάδης.

Στην επιστολή του υπογραμμίζει ότι “τους πρώτους μήνες δεν διαμαρτυρηθήκαμε, διότι ζούσαμε κάτι πρωτόγνωρο και δεν ήξερε κανείς τους κινδύνους από την πανδημία. Οπότε θεωρούσαμε λογικό να υπάρχουν αυστηροί περιορισμοί μέχρι να ξεκαθαρίσει κάπως η κατάσταση. Όμως όσο ο καιρός περνούσε σιγά σιγά και ιδιαίτερα προς τους καλοκαιρινούς μήνες του 2020 υπήρχε σταδιακή άρση των περιορισμών των μετακινήσεων από το εξωτερικό προς την Ελλάδα, αλλά καμία απολύτως αλλαγή με την Τουρκία. Η Ελλάδα γιατί μας αποκλείει, δεν μπορώ να το καταλάβω”.

“Κατανοητοί οι περιορισμοί για την είσοδο των Τούρκων πολιτών γενικά. Γιατί όμως μπορούν να μπαίνουν στην Ελλάδα κατά 100αδες οι Τούρκοι οδηγοί φορτηγών ακόμα και από την Χίο, κι εμείς οι Χιώτες να πρέπει να ταξιδέψουμε είτε οδικώς από τον Έβρο είτε αεροπορικώς από την Αθήνα για να έρθουμε στην Χίο; Ποια η λογική σε αυτό; Θα πει κάποιος υπάρχει εμπορική συμφωνία. Σωστά δεν διαφωνούμε. Γιατί όμως δεν μπορούμε να πάρουμε μία εξαίρεση εμείς οι 10-20 Χιώτες που αναγκαστήκαμε να πάμε να εργαστούμε στην Τουρκία να ερχόμαστε στον τόπο μας (πάντα τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας –  εμβολιασμένοι και με μοριακά τεστ), με την υπάρχουσα και ενεργή ακτοπλοϊκή σύνδεση, που συνδέει σχεδόν καθημερινά τον Τσεσμέ. Το ζητάμε εδώ και χρόνια πλέον και δεν παίρνουμε απάντηση από πουθενά” αναρωτιέται.

Δήμαρχος Χίου: Ο Δήμος δεν έχει αρμοδιότητα

Ο δήμαρχος Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης, δήλωσε στο enikos.gr ότι γνωρίζει το θέμα και οι απαγορεύσεις ισχύουν λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης στην Τουρκία. “Ο Δήμος δεν έχει αρμοδιότητα, είναι θέμα της περιφέρειας και του υπουργείου Ναυτιλίας το πότε θα ανοίξει η γραμμή. Είναι γραμμή εξωτερικού, δεν είναι εσωτερικού”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ