Χίλιες εξαφανισμένες δικογραφίες βρέθηκαν σε σπίτι στοιβαγμένες σε σακούλες

Της Άννας Κανδύλη

Όχι 502, αλλά 1.000 δικογραφίες ανακάλυψε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Κέρκυρας ∆ιονύσης Λαµπρίδης κατά την έφοδο που πραγµατοποίησε µετά τις καταγγελίες ότι η προκάτοχός του έχει «εξαφανίσει» δεκάδες φακέλους, όπως αποκαλύπτει στη Realnews ο πρόεδρος του τοπικού ∆ικηγορικού Συλλόγου Γιώργος Καλούδης.

Η απίστευτη αυτή υπόθεση, που ξεπερνά τα όρια του νησιού, καθώς δεν έχει προηγούµενο στα ελληνικά δικαστικά χρονικά, παίρνει νέα τροπή µετά τις τελευταίες εξελίξεις. Η σύνδεση της εισαγγελέως µε τις «χαµένες» ποινικές δικογραφίες είναι πλέον πασιφανής, λένε οι γνωρίζοντες την υπόθεση, αφού το σπίτι στο οποίο βρέθηκαν, στοιβαγµένες µέσα σε σακούλες, ανήκει σε φιλικό της πρόσωπο που δεν έχει καµία σχέση µε τα δικαστήρια.

Η εκτίµηση είναι πως πρόκειται για το σύνολο σχεδόν των δικογραφιών που χάθηκαν από τα δικαστήρια της Κέρκυρας, απώλεια που έκανε πολλούς να µιλούν για ένα τεράστιο σκάνδαλο παραδικαστικής λειτουργίας, µε στόχο την παραγραφή δεκάδων σοβαρών αδικηµάτων που περιγράφονται σε αυτές. Όπως βεβαίως και την ατιµωρησία κατηγορουµένων σε σοβαρές υποθέσεις, µεταξύ των οποίων βρίσκονταν και ορισµένα τρανταχτά ονόµατα του νησιού.

Πώς όµως ανακαλύφτηκαν; Σύµφωνα µε πληροφορίες της Realnews, µόνο τρία πρόσωπα γνώριζαν την επιχείρηση «αστραπή» για την ανακάλυψη του µέρους όπου κρύβονταν όχι οι αναζητούµενες 502, αλλά… 1.000 τελικώς ποινικές δικογραφίες. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλειώτας, ο εισαγγελέας Εφετών Κέρκυρας, Κωνσταντίνος Κουκούτσης, που άναψε το «πράσινο φως» για την έφοδο, και ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Κέρκυρας ∆. Λαµπρίδης, ο οποίος αξιοποίησε την πληροφορία που του δόθηκε οργανώνοντας και εκτελώντας υπό άκρα µυστικότητα την επέµβαση. Οι ίδιες πηγές σηµειώνουν ότι ίσως πρόλαβε λίγο πριν καταστραφούν…

Για την επιχείρηση δεν γνώριζε ούτε η Αστυνοµική ∆ιεύθυνση, αλλά ούτε και η Ασφάλεια Κέρκυρας. Ο κ. Λαµπρίδης είχε την εξουσιοδότηση να επιλέξει αυτός τον χρόνο δράσης. Ετσι, την ηµέρα του «ντου», κάλεσε στο τηλέφωνο αιφνιδιαστικά τον διευθυντή Ασφαλείας του νησιού και ζήτησε να του στείλει άµεσα τρία περιπολικά και έξι άνδρες για µια κατ’ οίκον έρευνα. Στην ερώτηση του διευθυντή για το «πού θα πάνε», ο εισαγγελέας απάντησε ότι «θα το δουν όταν θα φτάσουν στον τόπο της έρευνας».

Το σπίτι όπου ήταν κρυµµένες οι «εξαφανισµένες» δικογραφίες ήταν τελικά στο χωριό Κάτω Γαρούνα, στη δυτική ακτή της Κέρκυρας, περίπου 15 χιλιόµετρα από την πόλη.

Παρελθόν

Το κουβάρι της πρωτοφανούς αυτής υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται τον Φεβρουάριο του 2019, όταν η τότε εισαγγελέας Εφετών Κέρκυρας ζήτησε από την υφιστάµενή της εισαγγελέα Πρωτοδικών τρεις ποινικές δικογραφίες, για τις οποίες είχε δεχθεί καταγγελίες ότι καθυστερεί η διεκπεραίωσή τους. Μεταξύ αυτών ήταν η καταγγελία τοπικού συλλόγου για διαρκή ρύπανση του περιβάλλοντος στη χωµατερή.

Τότε, όπως λένε παράγοντες του νησιού, ξεκίνησε ένας πόλεµος για να µετακινηθεί από την Κέρκυρα η εισαγγελέας Εφετών και να παραµείνει η Πρωτοδικών. Τελικά, µε απόφαση του Συµβουλίου Πληµµελειοδικών Κέρκυρας, κρίθηκε ότι τα αδικήµατα για τη ρύπανση του περιβάλλοντος είχαν παραγραφεί γιατί καθυστέρησε η διεκπεραίωση της δικογραφίας.

Ο Αρειος Πάγος, τον Οκτώβριο του 2019, όταν έλαβε γνώση για την «κόντρα» των δύο εισαγγελικών λειτουργών, αποφάσισε τη µετάθεσή τους στην Αθήνα έως ότου ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Οι διάδοχοί τους, Πρωτοδικών Λαµπρίδης και Εφετών Κουκούτσης, ανέλαβαν καθήκοντα τον Φεβρουάριο του 2020. Ο πρώτος έλεγξε τι παραλαµβάνει και µέσα σε λίγες ηµέρες αντιλήφθηκε ότι πολλές δικογραφίες έχουν κάνει «φτερά».

Στο µεταξύ η περί ης ο λόγος εισαγγελέας Πρωτοδικών, µετά τη µετάθεση, τέθηκε και σε αργία από τον Άρειο Πάγο, καθώς της ασκήθηκε ποινική δίωξη για νόθευση εγγράφων και κατάχρηση εξουσίας. Οπως είχε προκύψει από την προκαταρκτική έρευνα, σε τρεις δικογραφίες που χειριζόταν είχαν παραποιηθεί στοιχεία. Ουδείς, όµως, τότε φανταζόταν αυτό που διαπιστώθηκε στη συνέχεια: ότι είχε προσπαθήσει τελικά να «εξαφανίσει» 1.000 φακέλους…

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.