Χάπι κατά του κορονοϊού: Η Ελληνίδα διευθύντρια της Merck απαντά σε όλα τα ερωτήματα – ΒΙΝΤΕΟ

Για το χάπι της Merck κατά του κορονοϊού μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου η κλινική διευθύντρια της εταιρείας, Δρ. Ζωή Αλεξοπούλου.

Όπως εξήγησε η Δρ Αλεξοπούλου, παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια των ερευνών «50% μείωση στη θνησιμότητα και τη νοσηλεία των ασθενών», με τα αποτελέσματα να είναι τόσο εντυπωσιακά που επισπεύστηκε η έγκριση του φαρμάκου.

Ζωή Αλεξοπούλου: Το χάπι δεν είναι υποκατάστατο του εμβολίου

«Το νέο φάρμακο δεν πρέπει να θεωρηθεί ως υποκατάστατο του εμβολίου, που θα παραμένει η βασική ασπίδα μας έναντι του κορονοϊού», επεσήμανε και εξήγησε πως το φάρμακο για να έχει αποτελέσματα, θα πρέπει να ληφθεί «εντός πέντε 5 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων».

Η κλινική διευθύντρια της εταιρείας τόνισε ότι το νέο φάρμακο δεν είναι αποτελεσματικό για εκείνους που έχουν νοσήσει βαριά, καθώς σε αυτήν την περίπτωση «το ανοσοποιητικό σύστημα έχει διεγερθεί ή υπερδιεγερθεί, και είναι αργά για να χορηγηθεί αυτή η θεραπεία».

Η Δρ. Ζωή Αλεξοπούλου σημείωσε πως το χάπι ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ερευνών για φάρμακο κατά της γρίπης. «Η έρευνα για το φάρμακο ξεκίνησε πριν από τον κορονοϊό. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας βρήκαμε ότι λόγω του μηχανισμού του νέου φαρμάκου, ο οποίος αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό κάποιων συγκεκριμένων RNA ιών, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κατά άλλων ιών, όπως ο SARS-COV-2» ανέφερε.

«Είναι σημαντικό το ότι το χάπι λαμβάνεται από το στόμα», είπε και πρόσθεσε ότι στόχος των μελετών είναι να εξελιχθεί το χάπι, ώστε να το λαμβάνουν άτομα, που έχουν ασθενή με κορονοϊό στο οικογενειακό τους περιβάλλον.

Ζωή Αλεξοπούλου: Τις επόμενες εβδομάδες στα φαρμακεία της Μεγάλης Βρετανίας το χάπι

Το χάπι εγκρίθηκε και θα κυκλοφορήσει στη Μεγάλη Βρετανία τις επόμενες εβδομάδες, ενώ στο ίδιο διάστημα αναμένεται και η έγκρισή του από τον ευρωπαϊκό ΕΜΑ.

Ως προς την ποσότητα παραγωγής η Ελληνίδα επιστήμονας εξήγησε πως η MSD έχει ήδη ξεκινήσει την παραγωγή του και υπολογίζεται η παραγωγή 10 εκατομμυρίων δόσεων μέσα στο 2021 και 20 εκατομμυρίων δόσεων μέσα στο 2022.

Πόσο θα κοστίζει το χάπι κατά του κορονοϊού;

Αναφορικά, τέλος, με την τιμή του φαρμάκου, η Δρ Αλεξοπούλου είπε πως πολιτική της εταιρείας είναι η κλιμακωτή τιμολόγηση ανάλογα με το ΑΕΠ κάθε κράτους, οι χώρες δηλαδή με υψηλό ΑΕΠ θα το αγοράζουν ακριβότερα και οι χώρες με χαμηλό ΑΕΠ φθηνότερα.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.