Χαλκίδα: Συγκλονίζει η μητέρα του 46χρονου διανομέα – «Έτρεμε, έβγαζε αίμα από το στόμα»»

Συγκλονισμένη είναι η τοπική κοινωνία της Χαλκίδας, από τον θάνατο του 46χρονου διανομέα από θερμοπληξία, το απόγευμα της Πέμπτης (20/7). Η περιγραφή της μητέρας του άτυχου άνδρα είναι γροθιά στο στομάχι.

Ο 46χρονος απασχολούνταν σε ένα ψητοπωλείο της περιοχής και επιστρέφοντας στο σπίτι του ένιωσε αδιαθεσία. Η μητέρα του επικοινώνησε με γιατρό, ο οποίος της είπε ότι πιθανότατα έπαθε θερμοπληξία. Άμεσα ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ, που μετέφερε τον 46χρονο σε κωματώδη κατάσταση στο νοσοκομείο Χαλκίδας. Έγινε εισαγωγή με συμπτώματα θερμοπληξίας, αλλά δυστυχώς υπέστη απανωτές ανακοπές που οδήγησαν στον θάνατό του.

«Έτρεμε, έβγαζε αίμα από το στόμα»

Η μητέρα του άτυχου 46χρονου, μιλώντας στον eviaonline, επιβεβαίωσε ότι ο γιος της εργαζόταν ως διανομέας σε κατάστημα εστίασης και περιέγραψε τις στιγμές-σοκ που βίωσε όταν ο γιος της επέστρεψε στο σπίτι με εμφανή τα συμπτώματα θερμοπληξίας.

«Ήρθε το παιδί μου από τη δουλειά. Δούλευε σε ένα σουβλατζίδικο κι έκανε διανομή με το ποδηλατάκι του. Ήρθε από το σουβλατζίδικο και δεν καταλάβαινα. Άρχισε και μου πέταγε την μπλούζα, δεν καταλάβαινα τι έκανε. Λέω “παιδάκι μου, τι έχεις;”. Δεν μπορούσε να μιλήσει. Δεν μιλούσε. Παίρνουμε τηλέφωνο τον γιατρό και λέει “μάλλον είναι θερμοπληξία αλλά τροχάδην να τον πάτε στο νοσοκομείο. Βάλτε του πετσέτα στο μέτωπο και να τον πάτε στο νοσοκομείο”» περιέγραψε συγκλονισμένη η μητέρα του 46χρονου.

Και συμπλήρωσε: «Καλέσαμε το ασθενοφόρο, αλλά μέχρι να έρθει, το παιδί μου δεν καταλάβαινε τίποτα. Έτρεμε, έβγαζε αίμα από το στόμα και δεν επικοινωνούσε με το περιβάλλον. Στη συνέχεια ήρθε το ασθενοφόρο, τον πήραμε και τον πήγαμε στο νοσοκομείο. Εκεί παθαίνει την πρώτη καρδιακή ανακοπή και μετά τον επανέφεραν. Παθαίνει και δεύτερη και τελείωσε. Δεν πρόλαβε τίποτα το παιδάκι μου. Εκείνη την ημέρα εργαζόταν στο σουβλατζίδικο» είπε η μητέρα του 46χρονου, μιλώντας στο eviaonline.gr.

Όταν έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του, υπήρξε σύγχυση σχετικά με το αν ο 46χρονος δούλευε ως διανομέας και αν ο θάνατός του οφειλόταν σε πολύωρη εργασία στον ήλιο. Μάλιστα ερωτήματα έχει προκαλέσει το γεγονός ότι το νοσοκομείο της Χαλκίδας στην ανακοίνωση που εξέδωσε για τον θάνατο του 46χρονου, ανέφερε ότι δεν ήταν διανομέας.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο 46χρονος εργαζόταν στην ψησταριά χωρίς να έχει συναφθεί σχετική σύμβαση εργασίας και έκανε παράνομα διανομές με το ποδήλατό του. Επίσης δούλευε πάρα πολλές ώρες και πήγαινε παραγγελίες τις ώρες που απαγορεύεται να γίνονται διανομές λόγω του καύσωνα. Μάλιστα το απόγευμα της Παρασκευής συνελήφθη ο ιδιοκτήτης της ψησταριάς, στην οποία φέρεται να εργαζόταν ο 46χρονος, και στην συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος.

Η ανακοίνωση του νοσοκομείου Χαλκίδας:

«Μας προξένησε μεγάλη εντύπωση το Δελτίο Τύπου που έβγαλε το νοσοκομείο Χαλκίδας»

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου στην Εύβοια, Αντώνης Κούκουρας, μιλώντας στο OPEN, επεσήμανε ότι τους προξένησε μεγάλη εντύπωση το δελτίο Τύπου του νοσοκομείου.

«Είμαστε συντετριμμένοι και οργισμένοι από τον θάνατο του 46χρονου στην Χαλκίδα. Αποδεικνύεται ακόμη μια φορά ότι οι εργαζόμενοι στην προσπάθεια τους να βγάλουνε το μεροκάματο για να ζήσουνε, εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες και ειδικά οι συνάδελφοι οι διανομείς δουλεύουν σε πολύ άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες, στις οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις υποχρεώνονται να δουλέψουν. Από την πρώτη στιγμή που πληροφορηθήκαμε τον χαμό του 46χρονου προβήκαμε σε ενέργειες και επικοινωνήσαμε και με την Επιθεώρηση Εργασίας. Μάλιστα επισκεφθήκαμε καταστήματα εστίασης και απαιτήσαμε 12:00-17:00 να σταματήσουν οι διανομές», ανέφερε αρχικά ο κ. Κούκουρας.

Σε ερώτηση αν ο 46χρονος εργαζόταν ανασφάλιστος στο ψητοπωλείο ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου στην Εύβοια τόνισε χαρακτηριστικά: «Επειδή τυχαίνει το κατάστημα εστίασης να είναι κοντά στο Εργατικό Κέντρο, μέσα στο κέντρο της Χαλκίδας, ήταν ευρέως γνωστό ότι δούλευε για χρόνια ως διανομέας με το ποδήλατό του στο συγκεκριμένο ψητοπωλείο. Επίσης μας προξένησε μεγάλη εντύπωση το Δελτίο Τύπου που έβγαλε το νοσοκομείο Χαλκίδας, ότι δεν ήταν διανομέας. Εμείς ξέραμε από την πρώτη στιγμή ότι ο συνάδελφος δούλευε εκεί πέρα, ήταν προφανώς ανασφάλιστος, αλλά αυτό πρέπει να το ελέγξουν και οι αρμόδιες υπηρεσίες».

Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου επιβεβαιώνει ότι o 46χρονος ήταν διανομέας

«Το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του συναδέλφου που έχασε τη ζωή του εχθές στη Χαλκίδα μετά τη διακομιδή του στο Νοσοκομείο με συμπτώματα θερμοπληξίας.

Ο συνάδελφος, σύμφωνα με μαρτυρίες και όπως ήταν ευρύτατα γνωστό, δούλευε –πιθανότατα ανασφάλιστος- σε κατάστημα εστίασης του κέντρου της Χαλκίδας κάνοντας διανομές με ποδήλατο μέσα στον καύσωνα.

Το τραγικό αυτό γεγονός έρχεται να επιβεβαιώσει τις άθλιες συνθήκες στις οποίες δουλεύουν οι συνάδελφοι διανομείς ειδικότερα μέσα στον καύσωνα που επικρατεί τις τελευταίες μέρες.

Εδώ και τώρα, χωρίς άλλη καθυστέρηση να εφαρμοστούν τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων που το υπουργείο αναγκάστηκε να ανακοινώσει μετά από παρέμβαση Σωματείων! Κανένας εργαζόμενος δεν είναι μόνος του απέναντι στην εργοδοσία! Προειδοποιούμε κυβέρνηση, εργοδοσία πως το Εργατικό Κέντρο με άμεσες παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς θα συμβάλει ώστε να εξασφαλιστεί στη πράξη η διακοπή εργασίας 12:00 με 17:00, χωρίς να χαθεί κανένα μεροκάματο».

Γεωργιάδης: Δούλευε ως ανασφάλιστος και μη δηλωμένος εργαζόμενος

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε ότι ο 46χρονος «ήταν ανασφάλιστος και μη δηλωμένος εργαζόμενος».

«Ο άνθρωπος αυτός, ένας φτωχός άνθρωπος, χρησιμοποιούσε το ποδήλατό του για να κάνει διάφορα θελήματα σε διάφορες επιχειρήσεις της περιοχής αυτής, όπου δούλευε ως ανασφάλιστος και μη δηλωμένος εργαζόμενος» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης επισημαίνοντας ότι το ακριβές περιστατικό διερευνάται από την Ελληνική Αστυνομία.

Όπως όμως είπε, «εμείς δεν μπορούμε ακόμα να κάνουμε να βάλουμε πρόστιμα εφόσον δεν υπήρξε καταγγελία από την οικογένεια του ανθρώπου». Ωστόσο, όπως δήλωσε, υπήρξε στη συνέχεια υπήρξε μια καταγγελία από το εργατικό σωματείο και η αστυνομία κάλεσε για εξηγήσεις τον ιδιοκτήτη μιας ψησταριά όπου ο άτυχος εργαζόμενος έκανε θελήματα την προηγούμενη μέρα. Μιλώντας για την προστασία των εργαζομένων σε ακραίες καιρικές συνθήκες τόνισε ότι «οι εργαζόμενοι είναι άνθρωποι με ζωή, είναι ανθρώποι με δικαιώματα, είναι άνθρωποι με οικογένειες, η ζωή τους έχει αξία και δεν τίθεται σε κίνδυνο».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ