Μπορεί να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε μαθητές; – Τρεις καθηγητές μιλούν στο enikos.gr

Της Εύης Κατσώλη

Μια νέα έξαρση της πανδημίας εκδηλώνεται σε πολλές περιοχές της χώρας, με τη μετάλλαξη «Δέλτα» να προκαλεί έντονη ανησυχία, καθώς πολλοί λοιμωξιολόγοι και επιδημιολόγοι επισημαίνουν ότι η επιθετική παραλλαγή που καθιστά πολύ πιο μεταδοτικό τον κορονοϊό είναι θέμα χρόνου να κυριαρχήσει και στην Ελλάδα. Μέσα σε αυτό το «σκηνικό» και προκειμένου να μην επικρατήσει ένα αρνητικό σενάριο με εφιαλτική άνοδο του αριθμού των κρουσμάτων το Φθινόπωρο, οι περισσότεροι επισημαίνουν ότι πρέπει να επιταχυνθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας το πλαίσιο για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς σε συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών. Η αρχή θα γίνει με τους εργαζομένους στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και θα ακολουθήσουν από 1η Σεπτεμβρίου οι υγειονομικοί, καθώς βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της «μάχης» και φροντίζουν ασθενείς.

Στο μεταξύ την Πέμπτη 15 Ιουλίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους εφήβους 15-17 ετών προκειμένου να εμβολιαστούν, όπως ανακοινώθηκε από τον Μάριο Θεμιστοκλέους. Ο εμβολιασμός θα γίνεται εθελοντικά με το σκεύασμα της Pfizer και κατόπιν γονικής συναίνεσης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο όμως, εδώ και κάποιες ημέρες στο επίκεντρο του δημοσίου διαλόγου βρίσκεται και μια ρηξικέλευθη πρόταση που έχει ακουστεί από χείλη ειδικών και συγκεκριμένα από τον Καθηγητή Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Γιάννη Τούντα, ότι ίσως θα πρέπει να εμβολιαστούν υποχρεωτικά και οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, προτού επιστρέψουν στα θρανία τον Σεπτέμβριο. Και αυτό καθώς υπάρχουν απόψεις ότι η μετάλλαξη “Δέλτα” προσβάλλει περισσότερο και τα παιδιά. Μάλιστα ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος σε πρόσφατες δηλώσεις του είχε προειδοποιήσει ότι η μετάλλαξη Δέλτα προσβάλλει περισσότερο και τα παιδιά και σε Ισραήλ και Αμερική μιλούν για εμβολιασμούς σε παιδιά άνω των 12 ετών.

Όσον αφορά στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των μαθητών, αρκετοί ειδικοί επισημαίνουν ότι επιστημονικά είναι μια καλή ιδέα που θα συμβάλει στο να «χτιστεί» το πολυπόθητο τείχος ανοσίας γρηγορότερα αλλά και να λειτουργήσει απρόσκοπτα η εκπαιδευτική διαδικασία. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο είναι αχρείαστο καθώς τα παιδιά ναι μεν μπορούν να νοσήσουν, όμως, είναι πολύ πιο ανθεκτικά και δεν παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά βαριάς νόσησης ή διασωληνώσεων και θανάτων. Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που θεωρούν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε αυτές τις ηλικίες μια αρκετά προχωρημένη ιδέα, αλλά στην πράξη ανεφάρμοστη, σε μια κοινωνία που έχει αποδειχθεί όλο αυτό το χρονικό διάστημα ότι μεγάλο μέρος της αντιστέκεται στους εμβολιασμούς ακόμη και σε πεδία, όπως το υγειονομικό. Το enikos.gr επικοινώνησε με τρεις καθηγητές, ζητώντας την άποψή τους επί του συγκεκριμένου θέματος: κατά πόσο είναι σύμφωνοι με μια τέτοια προοπτική και κατά πόσο εφικτό είναι να γίνει κάτι τέτοιο.Γιάννης Τούντας (Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ)«Θα πρέπει να εντάξουμε και τα παιδιά 12-17 ετών στους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς»Υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού των παιδιών ηλικίας 12-17 ετών που θα προσέλθουν στα Γυμνάσια και τα Λύκεια από Σεπτέμβριο τάσσεται ο Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Γιάννης Τούντας. Όπως υποστηρίζει στο enikos.gr, «για να φτάσουμε στον εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού από 48% που είναι σήμερα θα πρέπει να εντάξουμε στους εμβολιασμούς δύο σημαντικές πληθυσμιακές ομάδες: αφενός τα παιδιά από 12-17 ετών και αφετέρου αυτούς που είναι διστακτικοί ή αρνούνται να εμβολιαστούν. Πρέπει να τους πείσουμε. Διαφορετικά θα μπούμε στο Φθινόπωρο με αδυναμία να ελέγξουμε μια έξαρση της πανδημίας. Και αν έχουμε έξαρση, δεν θα είναι γενικευμένη, αλλά σε τοπικό επίπεδο κι εκεί θα πρέπει να ληφθούν περιοριστικά μέτρα και να υπάρξουν τοπικά lockdown».

Όπως δηλώνει ο καθηγητής, «αν βγει μια υπουργική απόφαση που να καθιστά υποχρεωτικό τον εμβολιασμό των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου θα το κάνουν πριν επιστρέψουν στα θρανία». Ο κ. Τούντας υποστηρίζει ακόμη ότι «ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν είναι εξαναγκασμός. Είναι προϋπόθεση για την προάσπιση της δημόσιας Υγείας. Μόνο έτσι μπορούν να θωρακιστούν οι υγειονομικοί για να εργαστούν στην πρώτη γραμμή και τα παιδιά για να πάνε σχολείο».

Σε ερώτηση για το πώς θα πείθονταν οι γονείς για το ενδεχόμενο ενός υποχρεωτικού εμβολιασμού των παιδιών τους, ο καθηγητής απαντά ότι «με τον ίδιο τρόπο που έχουν πειστεί να εμβολιάζονται τα παιδιά τους για να πάνε στους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία, έτσι θα πειστούν οι γονείς και για τους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων».Θεοκλής Ζαούτης (Καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας)«Να υπάρξει ισχυρή σύσταση»«Στις ΗΠΑ έχει γίνει ισχυρή σύσταση να εμβολιαστούν τα παιδιά από 12 ετών και πάνω» τονίζει στο enikos.gr o Καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας, Δρ Θεοκλής Ζαούτης. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι «είναι καλό να εμβολιαστούν τα παιδιά αυτών των ηλικιών. Είμαι υπέρ του να υπάρξει μια ισχυρή σύσταση, καθώς κάτι τέτοιο θα συνέβαλε και στο να δημιουργηθεί τείχος ανοσίας και επίσης δεν θα υπήρχε διακοπή στην εκπαιδευτική διαδικασία. Τώρα το θέμα της υποχρεωτικότητας έχει να κάνει με ζητήματα βιοηθικής, συνταγματικότητας, νομικής κ.α. Στην Ελλάδα υπάρχουν 2 εκατ. παιδιά και εάν μείνουν ανεμβολίαστα – έστω ένα μεγάλο μέρος αυτών- πώς θα επιτευχθεί το τείχος ανοσίας»;

Στην ερώτηση για το πώς θα πείθονταν οι διστακτικοί γονείς, ο κ. Ζαούτης απάντησε ότι «και για την πολιομυελίτιδα εμβολιάζονται τα παιδιά που ως νόσος δεν υφίσταται πλέον. Εμβολιαζόμαστε όμως για να μην επιστρέψει η νόσος και για να υπάρχει ανοσία. Η λογική των εμβολίων είναι να παραμείνουν οι ασθένειες σε λανθάνουσα κατάσταση και να μην ξυπνήσουν ξανά». Ο ίδιος προσθέτει δε, για όσους φοβούνται για τυχόν παρενέργειες στα παιδιά τους «είναι σπάνιες οι παρενέργειες των εμβολίων. Ξέρετε πόσα φάρμακα δίνουμε στα παιδιά μας ή παίρνουμε εμείς οι ίδιοι που έχουν πολύ περισσότερες παρενέργειες»;Ευάγγελος Μανωλόπουλος (Καθηγητής Φαρμακολογίας)«Προχωρημένη πρόταση, καλή ιδέα επιστημονικά, αλλά ανεφάρμοστη»Η πρόταση για υποχρεωτικό εμβολιασμό των μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων είναι αρκετά προχωρημένη, τονίζει ο Καθηγητής Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος στο enikos.gr και προσθέτει ότι “δεν είναι κακή ιδέα. Δεν έχω κάποιον επιστημονικό ενδοιασμό από άποψη παρενεργειών στα παιδιά, αλλά θεωρώ ότι είναι ανεφάρμοστη».

Ο καθηγητής εξηγεί ότι «δεν θα μπορούσε ή τουλάχιστον θα ήταν δύσκολο να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο ειδικά σε μια κοινωνία που μεγάλο μέρος της αντιστέκεται στους εμβολιασμούς, ακόμη και στο προφανές ότι θα πρέπει να εμβολιάζονται υποχρεωτικά οι υγειονομικοί. Μια συζήτηση που άρχισε από τον Ιανουάριο και φτάσαμε Ιούλιο για να το ξανασυζητήσουμε και για να ανακοινωθεί. Σίγουρα πάντως, θα διευκόλυνε και την εκπαιδευτική διαδικασία και θα βοηθούσε και στο τείχος ανοσίας ο εμβολιασμός των μαθητών. Αυτό όμως που πραγματικά θα βοηθούσε στο τείχος ανοσίας είναι να εμβολιαστούν οι ηλικιωμένοι και ειδικά οι ηλικίες άνω των 50 ετών, καθώς ένα ποσοστό της τάξεως του 30% αυτών των ηλικιών δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα. Επίσης, υπάρχουν περίπου 500.000 – 600.000 άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει εμβόλιο και είναι εκείνοι που θα δώσουν σοβαρά περιστατικά, νοσηλείες, διασωληνώσεις ή και θανάτους αν νοσήσουν. Άποψή μου είναι ότι καλό θα ήταν να δοθεί προτεραιότητα να πειστούν αυτές οι ομάδες».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ