Black Friday 2022: Ευκαιρία για φριτέζα αέρος!

Το ξέρουμε ότι ψήνεσαι για… φριτέζα αέρος! Ε λοιπόν ήρθε η κατάλληλη στιγμή για να την αποκτήσεις.

Οι Black Friday προσφορές είναι εδώ και αποτελούν ξεκάθαρα την ιδανική εποχή για να αποκτήσεις όλα όσα είχες βάλει στο μάτι εδώ και καιρό. Εάν λοιπόν σε… ψήνει να βάλεις στην κουζίνα σου μια φριτέζα αέρος, τότε δεν πρέπει να χάσεις άλλον χρόνο!

Πάμε όμως να ξεκινήσουμε από τα βασικά. Τι διαφορετικό έχει μια φριτέζα αέρος από μια φριτέζα λαδιού; Προφανώς και ξέρεις τη βασική. Δεν χρησιμοποιεί λάδι. Οι παλιές φριτέζες, αν θυμάσαι, γέμιζαν με λάδι ώστε να βουτήξεις μέσα τις πατάτες σου, το σαγανάκι σου, τις φτερούγες κοτόπουλο ή ό,τι άλλο ήθελες να τηγανίσεις.

Οι φριτέζες αέρος δίνουν την ίδια γεύση που θα σου χάριζε ένα τηγάνισμα στο λάδι αλλά το κάνουν χωρίς αυτό! Επομένως, κερδίζεις σε γεύση αλλά και μαγειρεύεις με πιο υγιεινό τρόπο. Βέβαια, ορισμένα φαγητά χρειάζονται ένα ψέκασμα με λίγο λάδι ακόμα και στη φριτέζα αέρος. Προφανώς όμως δεν πρόκειται να κολυμπήσουν μέσα στο λάδι για να τηγανιστούν.

Πώς λειτουργούν όμως; Πρόκειται με απλά λόγια για έναν ισχυρό μικρό φούρνο ο οποίος καταναλώνει λιγότερη ενέργεια και μπορεί να μαγειρέψει τα φαγητά σου σε πολύ λιγότερο χρόνο. Είναι πολύ απλή στη χρήση της και χάρη στο μικρό της μέγεθος μπορεί να τοποθετηθεί όπου θέλεις στην κουζίνα σου. Εάν δεν έχεις σκοπό να την χρησιμοποιείς συχνά, μπορείς να την αποθηκεύσεις πανεύκολα σε κάποιο ντουλάπι.

Και πάμε πάλι πίσω στη λειτουργία τους. Οι air fryers, όπως λέγονται, τηγανίζουν με τη βοήθεια του καυτού αέρα. Κυκλοφορεί πολύ πιο γρήγορα μέσα στον κάδο τους ο οποίος είναι αρκετά μικρότερος από έναν φούρνο. Αποτέλεσμα στο φαγητό; Τραγανιστό απ’ έξω, ζουμερό από μέσα. Δηλαδή πετυχαίνεις ένα αποτέλεσμα όπως αυτό που θα έπαιρνες αν τηγάνιζες τα φαγητά σου στο λάδι.

φριτέζα

Μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα κυρίως σε δύο είδη. Τις χειροκίνητες και τις ψηφιακές. Οι πρώτες, όπως προδίδει και το όνομά τους, είναι πιο απλές και οικονομικές. Οι δεύτερες, διαθέτουν περισσότερες λειτουργίες, είναι έξυπνες και κοστίζουν περισσότερο.

Τι να προσέξεις

Δώσε βάση στα χαρακτηριστικά μιας φριτέζας αέρος που θα ταιριάξουν με τις ανάγκες σου. Για παράδειγμα, την θες για να μαγειρεύεις μόνος σου ή μήπως έχεις οικογένεια και θέλεις να μαγειρεύεις μεγάλες μερίδες;

Δώσε προσοχή στην απόδοση και το μέγεθος. Όσο πιο μεγάλη η ισχύς τόσο πιο καλά θα ανταπεξέλθει στις μεγάλες μερίδες. Για δυο άτομα π.χ, θα χρειαστείς σε χωρητικότητα μια φριτέζα αέρος από 2.1lt έως και 3lt. Όσο μεγαλώνουν οι μερίδες σου τόσο μεγαλώνει και η χωρητικότητα. Μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει ακόμα και τα 4lt. Επομένως, σκέψου καλά πριν αποκτήσεις μία.

Tips

Αφού επιλέξεις αυτή που θέλεις τότε ήρθε η ώρα να προσέξεις πώς θα μαγειρέψεις. Για αρχή, δώσε ιδιαίτερη προσοχή στους χρόνους. Όπως σου είπαμε, επειδή ακριβώς μια φριτέζα αέρος μαγειρεύει σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και γρήγορα, μπορεί να σου κάψει το φαγητό. Ποιος θέλει να φάει μαύρες της τηγανιτές του πατατούλες; Κανείς φυσικά.

φριτέζα

Επόμενη συμβουλή. Μην βάζεις πολύ φαγητό στον κάδο. Δώσε τον απαραίτητο χώρο στο κάθε κομμάτι ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα. Πρέπει να κυκλοφορεί άνετα γύρω από το φαγητό σου ο ζεστός αέρας. Μην ξεχαστείς! Μερικά φαγητά χρειάζονται και γύρισμα. Η φριτέζα σου θα στο υπενθυμίσει. Άκουσέ την μονάχα.

Από την άλλη μεριά, μην κόβεις υπερβολικά μικρά τα κομμάτια. Όσο μικρότερα τόσο πιο γρήγορα θα ψηθούν και θα ξεραθούν. Οι πιθανότητες μάλιστα να τα… κάψεις, πολλαπλασιάζονται!

Ξέχνα τον φούρνο μικροκυμάτων. Μπορείς να ξαναζεστάνεις το μεσημεριανό σου ή το χθεσινό φαγητό πανεύκολα. Μπορείς να ψήσεις πιο γρήγορα και εύκολα και κατεψυγμένα φαγητά. Επομένως, επιχείρησέ το, ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες.

Μην αμελήσεις να καθαρίσεις τον κάδο μετά από κάθε μαγείρεμα. Ξεκίνα με ένα απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Σκούπισε ό,τι μπορείς και αφαίρεσε τυχόν υπολείμματα φαγητού. Έπειτα, εφόσον έχεις διαβάσεις και τις οδηγίες του κατασκευαστή, προχώρα στο πλύσιμό του. Αρκετοί κάδοι, τοποθετούνται σε πλυντήρια πιάτων.

Εάν δεν έχεις ένα, τότε μ’ ένα… σμπάρο δυο τρυγόνια! Η Black Friday είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να αποκτήσεις και ένα πλυντήριο πιάτων!

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ