BINTEO-Διάσωση ορειβάτη στα Μετέωρα

BINTEO-Διάσωση ορειβάτη στα Μετέωρα

Εντυπωσιακή άσκηση από την Π.Υ. Καλαμπάκας στην περιοχή των Μετεώρων, στην τοποθεσία «Βράχος Παναγίας Δούπιανης».

Η άσκηση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Η διάρκεια της άσκησης ήταν μία ώρα και πραγματοποιήθηκε με εξαιρετικές καιρικές συνθήκες. Την άσκηση παρακολούθησαν εκπρόσωποι των Ο.Τ.Α. , της Πολιτικής Προστασίας, ο Δκτης του Α.Τ. Καλαμπάκας, ο Περιφερειάρχης Π.Υ. Θεσσαλίας κ.Μιχαλάκης, ο Υπδκτης Π.Υ. Νομού Τρικάλων κ.Γαλάνης και πλήθος πολιτών.

Το σενάριο της άσκησης: Ο επικεφαλής σχοινοσυντροφιάς δύο(2) ατόμων πραγματοποιώντας αναρρίχηση σε κάθετο βράχο των Μετεώρων, γλιστράει με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του. Παραμένει όμως κρεμασμένος από το σετ ασφαλείας στο βράχο και σε ύψος 60μέτρων. Το δεύτερο άτομο που λειτουργεί ως «ασφαλιστής» καλεί τηλεφωνικώς την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμπάκας.

Στην Υπηρεσία σημαίνει συναγερμός και κινητοποιείται άμεσα η ομάδα Έρευνας-Διάσωσης της Π.Υ. αποτελούμενη από δύο(2) οχήματα με επικεφαλή τον Διοικητή της Υπηρεσίας Επιπυραγό Ευάγγελο Τσιορλίδα και δώδεκα(12) αναρριχητές- διασώστες, με πλήρη εξοπλισμό.

Με την άφιξη των ομάδων διάσωσης στον τόπο του συμβάντος διαπιστώνεται η μεγάλη δυσκολία προσέγγισης-ανάσυρσης του τραυματία και ξεκινά η διαδικασία προσέγγισης αφού έχουν ληφθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας.

Με εντολή του Διοικητή Π.Υ. Καλαμπάκας, αναρριχητής προσεγγίζει τον τραυματία. Διαπιστώνεται ο τραυματισμός του σε αυχένα και κνήμη, γίνεται τοποθέτηση νάρθηκα και κολάρου και αναφέρει ότι χρειάζεται ακινητοποίηση σε άκαμπτο φορείο.

Στη συνέχεια με εντολή του Διοικητή ορίζονται τρείς(3) ομάδες διασωστών που θα επιχειρήσουν ως εξής:

Προσέγγιση (πρώτες βοήθειες – αναρρίχηση 15 μέτρα πάνω από τον τραυματία, καταρρίχηση (ραπέλ) στο σημείο που ευρίσκεται).

Σταθεροποίηση (ακινητοποίηση του τραυματία)

Απεγκλωβισμός-ανάσυρση (εγκατάσταση από την κορυφή του φορείου και κατάβαση με 2 διασώστες προς τον τραυματία. Τοποθέτησή του πάνω σε αυτό και κάθετη κατάβαση προς το έδαφος).

Μεταφορά (ολοκληρώθηκε με ασφάλεια η διάσωση του αναρριχητη)

Παραλαβή (από το Ε.Κ.Α.Β.)

Απεμπλοκή με επιστροφή στις εγκαταστάσεις της Π.Υ. Καλαμπακας

Σημειώνεται η δυσκολία της επιχείρησης διάσωσης λόγω του ιδιαίτερου συμβάντος και της γεωγραφίας του εδάφους.

Πηγή: trikalavoice.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ