Μπήκε νερό στην αίθουσα με τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο – Τι είπε η Μενδώνη

Ένα δημοσίευμα της βρετανικής έκδοσης της Art Newspaper αποκαλύπτει ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι εκτεθειμένα σε κακές συνθήκες. Δεν είναι η πρώτη φορά που επισημαίνεται η κακή κατάσταση των αιθουσών, όπου φιλοξενούνται οι ελληνικοί και ασσυριακοί θησαυροί.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εισροή υδάτων από την οροφή σε αίθουσες του Βρετανικού Μουσείου, όπου βρίσκονται ελληνικές αρχαιότητες καθυστερεί την επαναλειτουργία τους. Επτά γκαλερί της ελληνικής τέχνης, μεταξύ των οποίων και εκείνη με τα Γλυπτά του Παρθενώνα, αναμενόταν να ανοίξουν για το κοινό στο τέλος Ιουλίου, έπειτα από “λουκέτο” επτά μηνών, όπως επισημαίνουν πηγές του Μουσείου. Ωστόσο κάτι τέτοιο αναβλήθηκε μετά τις ισχυρές βροχοπτώσεις της 25ης Ιουλίου που προκάλεσαν πλημμύρες στο κέντρο του Λονδίνου και οδήγησαν στο να μπουν νερά σε μια από τις ελληνικές γκαλερί, επισημαίνει η ίδια πηγή.

Μάλιστα, εκπρόσωπος του Μουσείου επιβεβαίωσε το γεγονός λέγοντας ότι «μπήκε νερό σε μία από τις [ελληνικές] γκαλερί» τον Ιούλιο χωρίς όμως να προσδιορίσει σε ποια αίθουσα.

Η απάντηση της Λίνας Μενδώνη

Στο θέμα που ανέδειξε το δημοσίευμα αναφέρθηκε και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη ύστερα από σχετική ερώτηση που υπέβαλε το Art Newspaper Greece. Η κα Μενδώνη τόνισε ότι “δεν είναι η πρώτη φορά που δημοσιεύονται φωτογραφίες, οι οποίες αποκαλύπτουν ότι οι συνθήκες έκθεσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο, όχι μόνο δεν είναι οι ενδεδειγμένες, αλλά είναι από προσβλητικές έως επικίνδυνες. Τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν είχαν δημοσιευθεί αντίστοιχες φωτογραφίες, είχαμε τονίσει ότι οι εικόνες αυτές ενισχύουν απόλυτα το δίκαιο, διαρκές και αδιαπραγμάτευτο αίτημα της Ελλάδας για την επανένωση των Γλυπτών”. Η ίδια πρόσθεσε ότι “τα Γλυπτά του Παρθενώνα, του κορυφαίου μνημείου του Δυτικού Πολιτισμού, πρέπει να επιστρέψουν στη γενέθλια γη, να πάψουν να είναι αποκομμένα από το μνημείο, στο οποίο ανήκουν και από το οποίο αποσπάστηκαν βίαια, και να εκτεθούν ξανά στο αττικό φως”.

Πηγή πληροφοριών και φωτό: theartnewspaper.com

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.