Μπακογιάννης: Καταλαβαίνω την οργή των οδηγών, αλλά δεν υπάρχει τζάμπα σχέδιο

“Καταλαβαίνω την οργή και την αγανάκτηση των οδηγών” δηλώνει ο Κώστας Μπακογιάννης, απαντώντας στην κριτική για τον “Μεγάλο Περίπατο”, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα ότι “δεν υπάρχει όμως τζάμπα σχέδιο” και πως η κατάσταση σε ενάμιση μήνα θα είναι πολύ καλύτερη.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο “Βήμα της Κυριακής” ο δήμαρχος Αθηναίων επιστρέφει τα βέλη που δέχθηκε από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ καλώντας τα δύο κόμματα να βρουν άλλο πεδίο αντιπαράθεσης, τονίζοντας ότι έχει τη στήριξη των παρατάξεων του Νάσου Ηλιόπουλου και του Παύλου Γερουλάνου και χαρακτηρίζει “παραμύθι χωρίς δράκο” τα περί υπερβολικού κόστους του εγχειρήματος.

Σε ερώτηση πώς αισθάνθηκε την πρώτη μέρα της εφαρμογής του σχεδίου για τον “Μεγάλο Περίπατο” με “το χάος που επέφερε στην καθημερινότητα της Αθήνας”, ο δήμαρχος Αθηναίων απάντησε πως “αποφασισμένος. Καταλαβαίνω την οργή και την αγανάκτηση των οδηγών. Δεν υπάρχει όμως τζάμπα σχέδιο. Γι’ αυτό άλλωστε αν και ο ‘Μεγάλος Περίπατος’ έχει αποτελέσει, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, μέρος όλων των προγραμμάτων των υποψήφιων δημάρχων τις τελευταίες δεκαετίες, ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε…”.

Σχετικά με το αν οι πολίτες ήταν επαρκώς ενημερωμένοι, ο Κώστας Μπακογιάννης απάντησε ότι “κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να ενημερώσουμε τους Αθηναίους. Εβδομάδες τώρα μιλάμε για τον ‘Μεγάλο Περίπατο’. Ίσως δεν μας πίστεψαν κάποιοι γιατί θεώρησαν πως, ως είθισται, θα μείνουμε στο ‘μακέτο’” και συμπλήρωσε πως μέσα σε 12 ώρες από την εφαρμογή των ρυθμίσεων δόθηκαν εναλλακτικές διαδρομές.

Κληθείς να απαντήσει εάν πράγματι ήταν η κατάλληλη στιγμή, εν μέσω πανδημίας, να αρχίσουν οι παρεμβάσεις, ο δήμαρχος Αθηναίων σημείωσε ότι “αν έχεις αποφασίσει να ‘σπάσεις αβγά’ δεν υπάρχει κατάλληλη στιγμή. Δεν έχετε χορτάσει δικαιολογίες και άλλοθι για να μην αλλάζει τίποτα; Τον Αύγουστο δεν θα είχαμε ρεαλιστικά δεδομένα κυκλοφορίας και η πραγματική εικόνα θα φαινόταν τον Σεπτέμβριο. Όπως αντίστοιχα την περασμένη Κυριακή, που ξεκίνησαν οι νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, δεν ακούστηκε τίποτα σε αντίθεση με τη Δευτέρα. Τι νόημα θα είχε; Έργο κάνουμε και το ζούμε όλοι στην εξέλιξή του…”.

Σημείωσε στη συνέχεια ότι “η κατάσταση έχει ήδη ξεκινήσει να ομαλοποιείται. Σύμφωνα με τους συγκοινωνιολόγους, σε ενάμιση μήνα τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα. Κάθε μέρα λαμβάνουμε δεδομένα, τα αναλύουμε, τα αξιολογούμε και προχωράμε σε κινήσεις που βελτιώνουν την κατάσταση”.

Αναφορικά με την κριτική “ότι προκειμένου να δείξετε έργο βιαστήκατε με αποτέλεσμα να υπάρχει ταλαιπωρία για τους πολίτες…” ο Κώστας Μπακογιάννης τόνισε πως “κατηγορηματικά όχι. Δεν περίμενα τον ‘Μεγάλο Περίπατο’ για να δείξω έργο. Μπορούσαμε να είχαμε μείνει στην Ομόνοια, που την αποδώσαμε μέσα σε εννέα μήνες και η οποία έτυχε μεγάλης αποδοχής από τον κόσμο. Τον ‘Μεγάλο Περίπατο’ τον σχεδιάζουμε, τον μελετάμε και τον δουλεύουμε συγκροτημένα, οργανωμένα και ολιστικά από την 1η Σεπτεμβρίου με μια μεγάλη ομάδα συγκοινωνιολόγων, πολεοδόμων, χωροτακτών και βεβαίως αρχιτεκτόνων. Ταυτόχρονα ο Δήμος Αθηναίων είναι παρών σε κάθε γειτονιά δίνοντας τη μάχη της καθημερινότητας. Αλλά θα πρόδιδα τον ρόλο μου και την εντολή των πολιτών αν δεν χρησιμοποιούσαμε αυτή τη μεγάλη ευκαιρία που μας έδωσε ο κορονοϊός προκειμένου να κάνουμε αυτό που έχει γίνει σε κάθε μεγάλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Να αποδώσουμε δηλαδή νέο δημόσιο χώρο στους πολίτες, αξιοποιώντας τις βέλτιστες διεθνώς καλές πρακτικές”.

Ερωτηθείς, επίσης, “δεν είναι πράγματι ακριβή μία ζαρντινιέρα των 5.000 ευρώ;”, ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε πως “σίγουρα, αν συζητούσαμε για τη ζαρντινιέρα της αυλής μας, ναι. Αλλά εδώ δεν μιλάμε για αυτό. Μιλάμε για πρότυπο αστικό εξοπλισμό: σύνθετες μεταλλικές κατασκευές, σχεδόν ενός τόνου, που περιλαμβάνουν ζαρντινιέρες διαμέτρου 2,5 μέτρων και παγκάκια στην περίμετρο, μήκους 3,5 μέτρων και καλύπτονται από αντιγκράφιτι υλικό. Και θέλουμε τέτοιες κατασκευές που δεν γίνονται πολεμοφόδια σε επεισόδια. Που δεν είναι αναλώσιμο υλικό για τη θητεία ενός δημάρχου για να τα πετάμε μετά όπως κάναμε μέχρι σήμερα σπαταλώντας ξανά και ξανά υπερ-πολλαπλάσια χρήματα”.

“Θέλουμε κατασκευές που θα μείνουν για χρόνια και θα μείνουν ως προίκα στην πόλη. Γιατί όταν γίνουν τα μόνιμα έργα του Μεγάλου Περίπατου, αυτός ο εξοπλισμός θα ομορφύνει τις γειτονιές από άκρη σε άκρη της πόλης. Και κάπου εδώ, κλείνει το παραμύθι που διακίνησαν κάποιοι, χωρίς δράκο”, συμπληρώνει.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ