Μπάμπης Αναγνωστόπουλος: Νέο εξώφυλλο στο βιβλίο για τη θανατική ποινή μετά το εξώδικο – Τι λέει ο συγγραφέας

Με νέο εξώφυλλο θα κυκλοφορήσει το βιβλίο του καθηγητή Θανάση Διαμαντόπουλου, μετά το εξώδικο που απέστειλε ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος στον εκδοτικό οίκο.

Σημειώνεται ότι στο εξώφυλλο του βιβλίου, με τίτλο «Θανατική ποινή ή σωφρονιστική πολιτική;», υπάρχουν φωτογραφίες του «Δράκου του Σέιχ Σου» και του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου. Αυτό ήταν που ενόχλησε τον συζυγοκτόνο των Γλυκών Νερών, ο οποίος μέσω του δικηγόρου του κινήθηκε νομικά.

“Το εξώδικο αφορά στη φωτογραφία του εντολέα μου που είναι στο εξώφυλλο βιβλίου που κυκλοφορεί ήδη και το μάθαμε εκ των υστέρων. Δεν είχε συναινέσει, έστω προφορικά ως προς αυτό. Πράγματι έχει συνταχθεί το εξώδικο και είναι προς κοινοποίηση στον εκδοτικό οίκο. Αυτό που ζητάμε είναι η ανάκληση του βιβλίου και η αλλαγή του εξωφύλλου”, εξήγησε στην εκπομπή του MEGA «Χαμογέλα και πάλι» ο δικηγόρος του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου, Αλέξανδρος Παπαϊωαννίδης.

“Δεν αφορά στο περιεχόμενο του βιβλίου φυσικά. Ωστόσο, τα προσωπικά δεδομένα του καθενός δεν επιτρέπεται από τον νόμο να χρησιμοποιούνται. Η κυκλοφορία της φωτογραφίας του σε βιβλίο χωρίς τη συναίνεσή του δεν επιτρέπεται. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και μια οικογένεια από πίσω και ένα παιδί. Το περιεχόμενο είναι δικαίωμα του συγγραφέα, είναι δικαίωμά του να εκθέτει τις απόψεις του. Δεν ζητάμε αποζημίωση. Ζητάμε την ανάκληση”, τόνισε ο κ. Παπαϊωαννίδης.

Όπως είπε ακόμα δεν υπάρχει απάντηση από τον εκδοτικό οίκο. “Δεν νομίζω ότι έχει κοινοποιηθεί ακόμα το εξώδικο στον εκδοτικό οίκο, είναι επί της ουσίας στη διαδικασία της κοινοποίησης. Νομίζω θα γίνει αυτό το πρωί της Δευτέρας. Έχουμε σαφή παραβίαση διατάξεων του νόμου, δεν μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Έχει αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα, προς εξασφάλιση του κάθε προσώπου” ανέφερε ο δικηγόρος του συζυγοκτόνου.

Τι είπε ο συγγραφέας του βιβλίου για το εξώφυλλο

Στην εκπομπή μίλησε και ο συγγραφέας του βιβλίου, Θανάσης Διαμαντόπουλος. “Το εξώφυλλο είναι επιλογή του εκδοτικού οίκου. Προφανώς και το συζήτησα μαζί τους. Η λογική πίσω από τη συγκεκριμένη επιλογή ήταν ότι συμπυκνώνει την ιστορία της θανατικής ποινής στην Ελλάδα”.

Όπως είπε ο καθηγητής, το εξώφυλλο, έχει αφενός “τη φωτογραφία του Αριστείδη Παγκρατίδη, του θεωρηθέντος ως δράκου του Σέιχ Σου, ο οποίος ουδέποτε ομολόγησε, καταδικάστηκε, εκτελέστηκε και όλες οι έρευνες δείχνουν πως η κοινωνική συνείδηση τον θεωρεί αθώο”, και αφετέρου τη φωτογραφία του συζυγοκτόνου Μπάμπη Αναγνωστόπουλου, “ενός ανθρώπου που διατηρεί πάντα το τεκμήριο της αθωότητας, έχει όμως ομολογήσει την ενοχή του”.

“Ουσιαστικά μέσα από την αντιπαράθεση της φωτογραφίας  δείχνει την πρόοδο που έγινε έτσι ώστε το κράτος να μην προσφεύγει στην ίδια βαρβαρότητα με την οποία προσφεύγει το άτομο με τα πάθη του κλπ.” ανέφερε.

“Δεν έχει γίνει ο εκδοτικός οίκος αποδέκτης εξωδίκου ή ασφαλιστικών μέτρων. Δεν χρειαζόταν να γίνει όλη αυτή η φασαρία. Αν ο συνήγορός του θεωρεί ότι θίγονται η προσωπικότητα και τα προσωπικά δεδομένα του εντολέα του, ο εκδοτικός οίκος με ένα τηλεφώνημα θα μπορούσε να αντικαταστήσει το εξώφυλλο” τόνισε ο καθηγητής Θανάσης Διαμαντόπουλος.

Θανάσης Διαμαντόπουλος

“Θα μπορούσε να είχε αναζητηθεί ο συνήγορος του κατηγορούμενου πράγματι. Νομίζω ότι η κοινή λογική ενός εκδοτικού οίκου είναι πως όταν ένα πρόσωπο κατακτά πανεθνική δημοσιότητα και αναγνωρισιμότητα, είτε για καλό είτε για κακό λόγο, αποτελεί παράδοξο η φωτογραφία -η οποία δικαιώνει την ποινική εξέλιξη και τον νομικό πολιτισμό της χώρας  – να θεωρηθεί ως θίγουσα τα προσωπικά του δεδομένα” σημείωσε.

“Φυσικά θα αλλάξει το εξώφυλλο του βιβλίου. Εφόσον ο εκδοτικός οίκος γίνει δέκτης της όχλησης, βεβαίως προτίθεται να αλλάξει.  Ήδη έχει δοθεί εντολή να εκτυπωθεί το νέο εξώφυλλο. Τις αμέσως επόμενες ημέρες, θα κυκλοφορεί το βιβλίο με διαφορετικό εξώφυλλο.  Η μόνη αναφορά που υπάρχει στον συγκεκριμένο υπόδικο, είναι σε σχέση με την ταύτιση της κοινής γνώμης με τον θύτη ή το θύμα” κατέληξε ο συγγραφέας του βιβλίου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ