Αύριο ανακοινώνει την παραίτησή του ο Τέντες

Αύριο ανακοινώνει την παραίτησή του ο Τέντες

 

Αύριο θα ανακοινώσει ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες την παραίτησή του, προκειμένου να αναλάβει Εθνικός Συντονιστής για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς.

Τα νέα καθήκοντα του κ. Τέντε στην ανεξάρτητη Αρχή του Εθνικού Συντονιστή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς θα είναι με πενταετή θητεία, ενώ ο ίδιος θα δίνει απευθείας αναφορά στον Πρωθυπουργό.

Η πρόταση στον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά για να καλυφθεί η θέση του Εθνικού Συντονιστή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς από τον κ. Τέντε, έγινε από υφυπουργό της Κυβέρνησης που έχει διατελέσει δικαστικός λειτουργός. Η πρόταση έγινε αποδεκτή από τον πρωθυπουργό, ο οποίος εκτιμά τον κ. Τέντε, ενώ συμφώνησαν στο πρόσωπο του σημερινού ανωτάτου εισαγγελικού λειτουργού και οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης.

Ο κ. Τέντες είναι γόνος δικαστικής οικογένειας με καταγωγή την Κέρκυρα. Είναι κάτοχος διδακτορικού και μιλά Αγγλικά, Γερμανικά και Γαλλικά. Στη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τοποθετήθηκε την 1η Ιουλίου 2009, αφού προηγουμένως διετέλεσε με επιτυχία πρόεδρος του Εργατικού Τμήματος του Αρείου Πάγου. Στο δικαστικό σώμα εισήλθε στις 22.3.1973. Στις 30 Ιουνίου 2013 θα αποχωρούσε από το δικαστικό σώμα λόγω συνταξιοδότησης.

Από την νέα θέση του πλέον ο κ. Τέντες θα διαμορφώνει τη στρατηγική για την καταπολέμηση της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα (πολιτικό, κυβερνητικό, δικαστικό, διοικητικό κ.λπ.), θα παρακολουθεί και θα αξιολογεί την εφαρμογή της, αλλά και θα συντονίζει τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως είναι υπουργοί, κόμματα, διοικητές οργανισμών, δικαστικές Αρχές, κ.λπ.

«Κορμό» στο έργο του κ. Τέντε θα αποτελούν η «Συντονιστική Επιτροπή» και το «Συμβουλευτικό Σώμα». Στη Συντονιστική Επιτροπή συμμετέχουν οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης, ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ, ο προϊστάμενος της Μονάδας Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών του υπουργείου Οικονομικών, ο εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, ο προϊστάμενος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, ο Συνήγορος του Πολίτη, ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης και ο διευθυντής της Οικονομικής Αστυνομίας. Στο Συμβουλευτικό Σώμα θα ορίζονται πρόσωπα με ειδικές γνώσεις, όπως είναι καθηγητές Πανεπιστημίων, ειδικευμένοι επιστήμονες, κ.λπ.

Ο κ. Τέντες ως Εθνικός Συντονιστής για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς θα έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει αντίγραφα βουλευμάτων, δικαστικών αποφάσεων, καθώς και στοιχεία και πληροφορίες σχετικά με τις υποθέσεις διαφθοράς. Θα μπορεί ακόμη να εισηγείται νομοθετικές και κανονιστικές ρυθμίσεις για την επιτάχυνση του έργου καταπολέμησης της διαφθοράς, ενώ θα μπορεί να έχει άμεση πρόσβαση σε στοιχεία υπηρεσιών του Δημοσίου τομέα, των εισαγγελικών και δικαστικών αρχών, κ.λπ.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ