Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: Αντίθετες οι φιλοζωικές στην ευθανασία για το τιγράκι χωρίς τη συγκατάθεσή τους

«Όχι» στην ευθανασία στο τιγράκι που βρέθηκε εγκαταλελειμμένο κάτω από κάδο απορριμμάτων και φιλοξενείται στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο λένε φιλοζωικές οργανώσεις.

ΒΙΝΤΕΟ ντοκουμέντο με ύποπτο αυτοκίνητο λίγες ώρες πριν εντοπιστεί το τιγράκι – Τι λέει στο enikos.gr ο διευθυντής του Αττικού Πάρκου

Η μικρή τίγρης, η οποία δεν δείχνει επιθετική συμπεριφορά και περιθάλπεται από κτηνιάτρους στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, υποβάλλεται σε εξετάσεις και ανάλογα με την πορεία της υγείας της θα αποφασιστεί και η τύχη της.

Ένα από τα ενδεχόμενα είναι και η ευθανασία του, ενώ ταυτόχρονα οι Αρχές αναζητούν αυτούς που το παράτησαν. Μάλιστα σε βίντεο που δημοσίευσε το enikos.gr φαίνεται ένα αυτοκίνητο βραδινές ώρες να σταματά για ένα λεπτό στον κάδο απορριμμάτων και μετά να φεύγει. Το βίντεο έχει ήδη παραδοθεί στις αστυνομικές Αρχές.

Αττικό Πάρκο: Εισαγγελική παρέμβαση για το λευκό τιγράκι

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία «Νέμεσις»  για τα ζώα , το περιβάλλον και το κυνήγι με επιστολή της στο ΥΠΕΝ και την Αντεισαγγελέα Περιβάλλοντος του Αρείου Πάγου κα Α. Μασούρα προτείνει και αναφέρει μεταξύ άλλων τα παρακάτω :

«Η υπόθεση του νεαρού τίγρη, που βρέθηκε σε άθλια κατάσταση πλησίον του Αττικού Πάρκου έχει κινήσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: Επιστολή φιλόζωων στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για το τιγράκι – Τι ζητούν

Μάλιστα ήρθαν σε επικοινωνία με στέλεχος της Νέμεσις, αρμόδιο για την άγρια ζωή, κτηνίατροι από την Ταϊλάνδη, χώρα όπου ζουν τίγρεις ,προκειμένου να μάθουν λεπτομέρειες για τη κατάσταση του ζώου, αφού η εμπειρία τους είναι τεράστια.

Η ελληνική κοινή γνώμη έχει ευαισθητοποιηθεί ιδιαίτερα, επιδεικνύει μεγάλο ενδιαφέρον και ανησυχεί σφόδρα για την τύχη του.

Για τους παραπάνω λόγους προτείνουμε, όταν συγκεντρωθεί το σύνολο των εξετάσεων που υποβάλλεται το τιγράκι, για λόγους διαφάνειας της απόφασης που θα ληφθεί, στην επιστημονική επιτροπή για την ζωή του, να συμμετάσχουν και 3 κτηνίατροι από τις περιβαλλοντικές και φιλοζωικές οργανώσεις.

Λήψη απόφασης εν στενώ κύκλo και ιδίως ,αν η απόφαση αυτή παραπέμπει στην ευθανασία του, χωρίς τη συμμετοχή κτηνιάτρων του φιλοζωικού –περιβαλλοντικού χώρου, ζώου θα μας βρει κάθετα αντίθετους.

Η πρόταση αυτή είναι κατ’ αντιστοιχία των νόμων 4039/21 και του ισχύοντος 4830/21 , όπου στην 3μελή επιτροπή κτηνιάτρων που αποφασίζει για την ευθανασία αδέσποτου ζώου συντροφιάς, συμμετέχει κτηνίατρος της επιλογής των φιλοζωικών σωματείων.

Η «Νέμεσις» σεβόμενη κάθε μορφή ζωής στο πλανήτη, στέκεται κυρίως δίπλα σε αυτήν που δεν έχει φωνή».

Η ανακοίνωση της Ειδικής Γραμματείας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς

Η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι ενδιαφέρεται επίσης για τις κτηνιατρικές εξετάσεις του ζώου, ενώ φιλοζωικός οργανισμός των Βρυξελλών με καταφύγια άγριων ζώων διατίθεται να φιλοξενήσει την τίγρη. Επισημαίνει, επίσης, ότι ευθανασία δεν πρέπει να γίνει αν δεν υπάρχει κτηνιατρική συναίνεση.

«Δεν θα προβεί κανείς στην ευθανασία του ζώου αβίαστα και χωρίς γνωματεύσεις κτηνιάτρων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ταυτόχρονα, ζητήσαμε από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας να είναι όσο το δυνατόν πιο αυστηροί οι έλεγχοι στα σύνορα απ ‘ όπου περνούν παράνομα δεκάδες ζώα, όπως ποιμενικοί σκύλοι (τσοπανόσκυλα) από τη Βουλγαρία και κυνηγετικοί σκύλοι από την Ιταλία. Το ίδιο θα ζητηθεί και από τον Αρχηγό του λιμενικού σώματος» αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ