Άτομα που έχουν πολλές ιδιορρυθμίες: Πώς αντιμετωπίζονται;

Κείμενο της Δρ. Μυρσίνης Κωστοπούλου ψυχολόγου- ψυχοθεραπεύτριας

Η σχιζότυπη διαταραχή προσωπικότητας χαρακτηρίζει τα άτομα εκείνα που έχουν μακροχρόνιες ιδιορρυθμίες στις διαπροσωπικές τους σχέσεις, εκκεντρικότατες στον τρόπο της σκέψης, της αντίληψης, της έκφρασης του λόγου, του παρουσιαστικού και της γενικότερης συμπεριφοράς τους.

Η σχιζοτυπία είναι ψυχιατρικά κοντά στη σχιζοφρένεια, με νέες επιστημονικές μελέτες να επισημαίνουν τη στενή μεταξύ τους γενετική συνάφεια. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος με σχιζοτυπικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας πάσχει και από σχιζοφρένεια.

Η σκέψη και οι βαθύτερες πεποιθήσεις του σχιζοτυπικού ατόμου είναι παράξενες, εκκεντρικές, διαφορετικές από αυτές των περισσότερων ανθρώπων. Το άτομο μπορεί να γοητεύεται από τη μαγεία, τη μαντεία, την αστρολογία, το μεταφυσικό, να δονείται από την πίστη στην τηλεπάθεια, τη μεταθανάτια ζωή, να έχει εμμονές με συγκεκριμένες προκαταλήψεις ή δεισιδαιμονίες. Για παράδειγμα, μπορεί να πιστεύει ότι έχει την ιδιαίτερη δύναμη να διαισθάνεται τα γεγονότα προτού συμβούν; Το τι όμως ορίζεται ως ((παράξενο» δεν μπορεί να διαχωριστεί από το εκάστοτε πολιτισμικό πλαίσιο και τις Προδιαγραφές του.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ