Άθλιες συνθήκες στις φυλακές της Κω

Άθλιες συνθήκες στις φυλακές της Κω

Έκρυθμη  είναι η κατάσταση μεταξύ των κρατουμένων στις δικαστικές φυλακές της Κω αφού η τριτοκοσμική κατάσταση εξαιτίας του “οverbooking” στους τρείς θαλάμους κράτησης συνοδεύεται πλέον και με επιδημία γρίπης, αλλά και με κρούσμα… φυματίωσης.

Κρατούμενοι, που ζουν κάτω από τριτοκοσμικές συνθήκες, σε άθλιες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, αναγκαζόμενοι μάλιστα να κοιμούνται ακόμη και σε στρώματα θαλάσσης στο πάτωμα αλλά και σε πατάρι πάνω από τουαλέτες, απηύθυναν έκκληση για τη λήψη μέτρων.

Οι φυλακές Κω δεν είναι παρά ένα παλιό ιταλικό κτίσμα, που χρησιμοποιούσαν οι κατακτητές για στρατιωτικές ανάγκες, σε μια έκταση 7-8 στρεμμάτων. Η στενότητα χώρων είναι χαρακτηριστική από το γραφείο του διευθυντή, τους προθαλάμους, τα μαγειρεία, τις τουαλέτες, τους θαλάμους και το προαύλιο, όπου οι κρατούμενοι περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους.

Όπως κατήγγειλαν κρατούμενοι στη «δημοκρατική», σε 90 διαθέσιμα κρεβάτια στους τρείς θαλάμους κράτησης καλούνται να κοιμηθούν 187 κρατούμενοι (σε 177 αναφέρεται η δύναμη αρμοδίως). Σε καθένα από τους τρείς θαλάμους μένουν επιπλέον 26 άτομα, ορισμένα εκ των οποίων κοιμούνται σε πρόχειρα στρώματα σε πατάρι πάνω από την τουαλέτα.

Εκ των 187 κρατουμένων μόλις 30 είναι ημεδαποί (6 Ροδίτες). Δεκάδες Τούρκοι διακινητές μεταναστών, Έλληνες και αλλοδαποί, κατηγορούμενοι για εμπορία ναρκωτικών, Πακιστανοί και Αφγανοί, που βρέθηκαν παράνομα στη χώρα, σκληροτράχηλοι Γεωργιανοί και αγαθοί Βορειοαφρικάνοι, όλοι μαζί, ο ένας πάνω στον άλλον.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το οργανόγραμμα λειτουργίας της η δικαστική φυλακή της Κω επιτρέπεται να φιλοξενεί μόλις 45 κρατούμενους.

Πηγή:dimokratiki.gr

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.