Άρτα-Άγνωστοι γκρέμισαν το άγαλμα του “Εύζωνα”

Άρτα-Άγνωστοι γκρέμισαν το άγαλμα του “Εύζωνα”

 

Τον ορειχάλκινο ανδριάντα του «Τσολιά του 17», που τοποθετήθηκε πριν από 46 χρόνια στον κόμβο της δυτικής εισόδου της πόλης της Άρτας, γκρέμισαν άγνωστοι βάνδαλοι, γεγονός που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της δημοτικής αρχής, η οποία κάνει λόγο για προσβολή της ιστορικής μνήμης.

Πρόκειται για ένα ορειχάλκινο γλυπτό το οποίο κατασκευάστηκε το 1966 από τον γλύπτη Λευτέρη Βαλάκα. Στους κατοίκους της πόλης είναι γνωστό ως “ο Εύζωνας”.

Ο Εύζωνας αποδίδεται την ώρα της μάχης. Φοράει τσαρούχια, φουστανέλα, χιτώνιο και το καπέλο με την χαρακτηριστική φούντα. Στην πλάτη του, φοράει σάκο εκστρατείας. Στα δυο του χέρια κρατά το τουφέκι του και εφ’ όπλου λόγχη με το αριστερό πόδι προτεταμένο, είναι έτοιμος να ορμήσει προς τα εμπρός. Το γλυπτό ήταν τοποθετημένο πάνω σε τσιμεντένιο βάθρο, ενώ γύρω από αυτό έχουν τοποθετηθεί πέτρες και μικροί βράχοι.

Πάνω στη βάση του γλυπτού βρίσκεται εγχάρακτη την υπογραφή του γλύπτη.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην σχετική ανακοίνωση του δήμου, αναφέρεται ότι ο αντιδήμαρχος πολιτισμού Δημήτρης Κέφης, από την πρώτη στιγμή που ειδοποιήθηκε από την αστυνομία, τα ξημερώματα της Κυριακής, βρέθηκε στο σημείο και φρόντισε με υπαλλήλους της αρμόδια υπηρεσίας για την μεταφορά του αγάλματος σε προφυλαγμένο χώρο του Δημαρχείου.

Σημειώνεται ότι το άγαλμα έχει υποστεί μικρές φθορές, από την πτώση του στο γκαζόν και αφού επισκευαστεί και συντηρηθεί από ειδικό συνεργείο, θα επανατοποθετηθεί στο σημείο όπου βρισκόταν.

Η πράξη αυτή, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, «από όπου και αν προέρχεται, είναι απολύτως καταδικαστέα και γενικότερα τέτοιες πράξεις, δεν μπορεί παρά να μας προξενούν θλίψη και ανησυχία. Είμαστε βέβαιοι ότι εκφράζουμε το συναίσθημα των Δημοτών μας και ευχόμαστε να μην υπάρχουν τέτοια γεγονότα στο μέλλον. Οι Αρτινοί πολίτες, είμαστε υπερήφανοι για την ιστορία μας και την πολιτιστική μας κληρονομιά και θα την διαφυλάξουμε με κάθε τρόπο.

Προς την κατεύθυνση αυτή, ήδη με εντολή του Δημάρχου Αρταίων, Γιάννη Παπαλέξη, θα κατατεθεί άμεσα μήνυση κατά αγνώστων για την κατάπτυστη αυτή πράξη».

 

Πηγή φωτογραφίας orangenews.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ