Άρση lockdown με επιτάχυνση των εμβολιασμών – Πότε και πώς γίνονται τα επόμενα βήματα – Η “Γαλάζια Ελευθερία” και το “Green Pass”

Την περαιτέρω άρση περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί πριν από μήνες στη χώρα, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Τετάρτη, μία ανάσα από την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου. Με “όπλο” τα εμβόλια και με σύμμαχο τα self test και τον καλό καιρό, η κυβέρνηση γνωστοποίησε τα επόμενα βήματα άρσης του lockdown. Με δεδομένο το άνοιγμα του τουρισμού, που αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα για την οικονομία, κυβέρνηση και ειδικοί κατέληξαν σε ένα σχέδιο με το οποίο εκτιμούν ότι η επιστροφή σε ρυθμούς κανονικότητας θα γίνει με ασφάλεια, υπενθυμίζοντας σε κάθε περίπτωση ότι η πανδημία είναι ακόμη εδώ και ότι είναι απαραίτητη η τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας. Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου, ανακοινώθηκε και η επιχείρηση “Γαλάζια Ελευθερία” που αφορά στον καθολικό εμβολιασμό όλων των κατοίκων άνω των 18 ετών σε 19 νησιά με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, με στόχο οι νησιώτες να υποδεχτούν ασφαλείς τους τουρίστες.

Είχε προηγηθεί η συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών, που ανέλυσαν τα επιδημιολογικά δεδομένα και άναψαν το “πράσινο φως” στις κυβερνητικές προτάσεις για την σταδιακή άρση και άλλων περιορισμών. Ο Άκης Σκέρτσος παρέθεσε, δε, τους λόγους για τους οποίους γίνεται τώρα άρση του lockdown απαντώντας στο ερώτημα, που, όπως είπε, ακούγεται συχνά: “πέρυσι ανοίξαμε όταν είχαμε σχεδόν μηδενικά κρούσματα, φέτος γιατί ανοίγουμε με τα κρούσματα τόσο υψηλά;”. Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, είπε χαρακτηριστικά “διότι το 2021 δεν είναι το 2020, έχοντας ζήσει έναν χρόνο με την πανδημία γνωρίζουμε πολύ καλύτερα πως να διαχειριστούμε τους κινδύνους και να προστατεύσουμε εμάς και τους αγαπημένους μας, χωρίς να λαμβάνουμε υπέρμετρα περιοριστικά μέτρα”. Και στη συνέχεια εξήγησε: πέρυσι δεν είχαμε εμβόλια ενώ φέτος έχουμε, πέρυσι με το ζόρι κάναμε 800 τεστ την ημέρα στην αρχή της πανδημίας ενώ φέτος υπερβαίνουμε τα 80.000 καθημερινά και ταυτόχρονα πραγματοποιούμε εκατομμύρια self test σε εβδομαδιαία βάση, πέρυσι η ανοσία του πληθυσμού ήταν σχεδόν μηδενική ενώ φέτος αυξάνεται εκθετικά, πέρυσι το Εθνικό Σύστημα Υγείας ήταν πιο αδύναμο, ενώ φέτος έχουν προστεθεί 100άδες κλίνες απλές και κλίνες ΜΕΘ. “Χάρη σε όλους αυτούς τους παράγοντες λοιπόν, μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι αφήνουμε πίσω μας τα lockdown και ανοίγουμε με ασφάλεια και υψηλό αίσθημα ατομικής και συλλογικής προστασίας, ξανά την οικονομία και τον τουρισμό μας”, υπογράμμισε.

Self test: Εντοπίστηκαν 11.532 φορείς του ιού

Μάλιστα, ο κ. Σκέρτσος γνωστοποίησε ότι συνολικά έως σήμερα, έχουν διατεθεί περισσότερα από 8 εκατομμύρια δωρεάν self-test σε περισσότερους από 2,9 εκατομμύρια πολίτες, που έχουν την υποχρέωση να κάνουν ένα ή δύο τεστ την εβδομάδα και να δηλώνουν τα αποτελέσματα στις σχετικές πλατφόρμες, προκειμένου να μπορούν να πάνε με ασφάλεια στη δουλειά τους, στο σχολείο ή σε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα. Απ’ αυτούς, 11.532 πολίτες επιβεβαίωσαν έως σήμερα ότι είναι φορείς του ιού χάρη στα self- test.

Τα επόμενα βήματα επιστροφής στην κανονικότητα

Έπειτα από τα πρώτα βήματα, που ήταν η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, της εκπαίδευσης και της εστίασης, ανακοινώθηκε ότι από την Παρασκευή 14 Μαΐου:

-Η απαγόρευση κυκλοφορίας μετακινείται πλέον στις 12.30 το βράδυ

-Καταργούνται τα γραπτά μηνύματα προς το 13033 και το 13032

-Καταργούνται οι περιορισμοί στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις

-Καθώς καταργούνται τα sms για τις μετακινήσεις, το λιανεμπόριο επιστρέφει στη λειτουργία με τα υγειονομικά πρωτόκολλα χωρητικότητας 1 πελάτη/25 τμ, δηλαδή καταργείται η μέθοδος του click-in-a shop και του click away.

Στη συνέχεια υπενθύμισε ότι:

-Στις 17 Μαΐου ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί

-Στις 21 Μαΐου επαναλειτουργούν οι θερινοί κινηματογράφοι

-Στις 28 Μαΐου ξεκινούν τα ανοικτά πολιτιστικά θεάματα και ακροάματα

Τον Ιούνιο ανοίγουν οι εκδηλώσεις σε εξωτερικούς χώρους με ανώτατο όριο τα 100 άτομα (πχ σε γάμους και βαφτίσεις), όπως ανακοίνωσε ο Άκης Σκέρτσος.

Σημείωσε ότι θα συνεχιστεί όλο τον Μάιο η απαγόρευση της ζωντανής μουσικής στα καταστήματα εστίασης, καθώς όπως είπε, η μουσική “μας αναγκάζει να φωνάζουμε περισσότερο και να εκτοξεύουμε πιθανώς μολυσματικά σταγονίδια. Είναι μια μικρή θυσία που πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε και αυτό τον μήνα”.

Με Green Pass στα νησιά

Με τη χρήση της ελληνικής εκδοχής του Green Pass θα γίνονται οι εσωτερικές μετακινήσεις από και προς τα νησιά είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς, όπως ανακοίνωσε ο Άκης Σκέρτσος, διευκρινίζοντας πως αυτό δεν ισχύει για τα ταξίδια σε Εύβοια, Λευκάδα και Σαλαμίνα.

Συγκεκριμένα, για την κράτηση του εισιτηρίου του θα απαιτείται να διαθέτει κάποιος είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (14 μέρες από τη 2η δόση) είτε αρνητικό PCR τεστ 72 ωρών, αρνητικό rapid test 24 ωρών ή αρνητικό self test 24 ωρών. Επίσης κάποιος μπορεί να ταξιδέψει και με βεβαίωση νόσησης (2 μήνες μετά τη νόσηση και έως 9 μήνες).

Ο έλεγχος των παραπάνω θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών.

Σε ό,τι αφορά στον τρόπο με τον οποίο θα ανοίξει η χώρα για τους ξένους τουρίστες, ο υφυπουργός παρά των πρωθυπουργώ τόνισε ότι «από την 1η Ιουνίου τίθεται σε παραγωγική λειτουργία το ευρωπαϊκό “πράσινο πιστοποιητικό”, το λεγόμενο Green Pass, που έρχεται να υλοποιήσει την πρόταση της δικής μας χώρας για διευκόλυνση των ταξιδιών σε όσους έχουν εμβολιαστεί ή φέρουν αρνητικό τεστ», υποστήριξε ο κ. Σκέρτσος. «Ταυτόχρονα με τον προηγμένο αριθμό EVA θα συνεχίσουμε να πραγματοποιούμε στοχευμένους δειγματοληπτικούς ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας αναλόγως του επιδημιολογικού φορτίου της χώρας προέλευσης κάθε επισκέπτη μας».

Το πρόγραμμα “Γαλάζια Ελευθερία” – Τα 19 νησιά που θα γίνει καθολικός εμβολιασμός με το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Η επιτάχυνση των εμβολιασμών αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ασφαλή άρση των περιοριστικών μέτρων και το άνοιγμα του τουρισμού. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι η υγειονομική επιχείρηση “Ελευθερία” προχωράει βάσει σχεδίου που είχε εκπονηθεί από τον περασμένο Νοέμβριο και η Ελλάδα τις τελευταίες 7 ημέρες βρίσκεται στην 4η θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ ανά 100.000 κατοίκους. Παράλληλα, σημείωσε ότι στο ποσοστό του πληθυσμού που είναι πλήρως εμβολιασμένο, η Ελλάδα είναι στην 8η θέση στις 27 χώρες της ΕΕ.

Όπως ανακοίνωσε, παράλληλα με το πρόγραμμα “Ελευθερία” η κυβέρνηση οργανώνει και την επιχείρηση “Γαλάζια Ελευθερία” που στόχος της είναι ο καθολικός και πλήρης εμβολιασμός των μόνιμων κατοίκων των νησιών το αργότερο έως το τέλος Ιουνίου έτσι ώστε οι νησιώτες να υποδεχθούν το φετινό καλοκαίρι ασφαλείς και απόλυτα θωρακισμένοι από τον κορονοϊό, όπως είπε.

Ποια είναι τα 19 νησιά

Αναφορικά με την επιχείρηση “Γαλάζια Ελευθερία” διευκρίνισε πως “αφορά στον καθολικό εμβολιασμό όλων των κατοίκων άνω των 18 ετών σε 19 νησιά με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson. Τα νησιά αυτά είναι οι: Ρόδος, Κέρκυρα, Λέσβος, Χίος, Ζάκυνθος, Σαλαμίνα, Κεφαλονιά, Κως, Σάμος, Λευκάδα, Σύρος, Νάξος, Σαντορίνη, Λήμνος, Κάλυμνος, Θάσος, Μύκονος, Πάρος και Αίγινα. Τα συγκεκριμένα νησιά ενισχύονται με επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα από τις δυνάμεις του εθνικού συστήματος υγείας και κινητά συνεργεία εμβολιασμού που θα υποστηρίξουν την ολοκλήρωση του καθολικού εμβολιασμού. Η επιχείρηση “Γαλάζια Ελευθερία” θα ενισχυθεί και από εθελοντικές οργανώσεις και κινητές ιατρικές μονάδες της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας “Αναγέννηση και Πρόοδος”, αποκλειστική δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και από το “Χαμόγελο του Παιδιού” και τη “Σύμπλευση”. Επίσης, προβλέπεται η ένταξη εμβολιαστικών κέντρων ιδιωτικών μονάδων”, υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας που ενημέρωσε επίσης ότι ολοκληρώθηκε ήδη ο εμβολιασμός σε 32 νησιά ενώ σε άλλα 36 νησιά με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων ολοκληρώνεται ο εμβολιασμός έως το τέλος Μαΐου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ