Αρχηγός Πυροσβεστικής: Δεν μπορεί η φωτιά να ξεκίνησε από αμέλεια – ΒΙΝΤΕΟ

Ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Στέφανος Κολοκούρης μιλώντας στον ΑΝΤ1 αναφέρθηκε στη φωτιά ξεκίνησε από το Σχίνο Κορινθίας και κατέκαψε περισσότερα από 55.000 στρέμματα πευκοδάσους.

“Ήταν μια από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές των τελευταίων 20-30 ετών σε τέτοιο μήνα, που καλά-καλά δεν έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος. Η φωτιά ήταν σε περιοχή που ήταν εξαιρετικά δυσπρόσιτη, με πολύ δάσος, ωστόσο από την δεύτερη ημέρα καταφέραμε να την έχουμε τη πυρκαγιά σε ύφεση”, είπε ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής.

Σχετικά με το πώς ξέσπασε η φωτιά ο αρχηγός της Πυροσβεστικής ανέφερε ότι “το μόνο σίγουρο είναι ότι η φωτιά ξεκίνησε από καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών… Δεν μπορεί να είναι από αμέλεια όταν ξέρεις ότι η αντιπυρική περίοδος ξεκινά την 1η Μαΐου και τελειώνει 31 Οκτωβρίου και δεν πρέπει τότε για οποιοδήποτε λόγο να χρησιμοποιείται φλόγα, επειδή μπορεί να προκληθεί πυρκαγιά”.

“Αυτό που έπαιξε μεγάλο ρόλο ήταν η μεγάλη ισχύς των ανέμων που έφτασαν τα 8 μποφόρ με ριπές, που ανέβασαν την πυρκαγιά στο βουνό και εκεί δεν είχαν πρόσβαση οι επίγειες δυνάμεις”, είπε ο κ. Κολοκούρης, απαντώντας στην κριτική για τον αριθμό των εναέριων μέσων που υπήρχαν διαθέσιμα, συμπληρώνοντας “η πυρκαγιά ξεκίνησε νύχτα και επομένως δεν υπήρχε δυνατότητα παρέμβασης από εναέρια μέσα, αντιμετωπιζόταν από επίγειες δυνάμεις. Οι επίγειες δυνάμεις, που έφτασαν εγκαίρως, κατάφεραν να ελέγξουν το μεγαλύτερο μέρος της πυρκαγιάς, όμως από κάποιο σημείο ξέφυγε η φωτιά προς την χαράδρα, σε ένα σημείο που δεν υπήρχαν δρόμοι και θα ήταν επικίνδυνο για κάθε άνθρωπο να πλησιάσει, καθώς δεν θα είχε οδό διαφυγής σε περίπτωση αλλαγής φοράς του ανέμου”, σημείωσε ο κ. Κολοκούρης.

Σε ότι αφορά την εικόνα στο μέτωπο με το πρώτο φως της ημέρας, είπε μεταξύ άλλων ότι “η φωτιά είναι σε ύφεση. Έχουμε ένα μέτωπο πολύ μικρό που είναι σε τρεις περιοχές, στις περιοχές Πευκενέας, Καλκάνι και Παπαγιαννέικα. Είναι κοντά στην περιοχή των Μεγάρων, όχι σε πολύ ορεινή περιοχή, είναι σε πεδινή περιοχή”, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ρίψεις και από εναέρια μέσα.

Ερωτηθείς για την απόφαση του, περί υποχρεωτικού εμβολιασμού όσων στελεχώνουν την ΕΜΑΚ, ο κ. Κολοκούρης απάντησε “έχω υπηρετήσει 19 χρόνια στην ΕΜΑΚ, εκ των οποίων τέσσερα έτη ως διοικητής και έχω βρεθεί σε πολλές περιοχές του κόσμου. Σκεφθείτε να χτυπήσει το τηλέφωνο στη μία τη νύχτα και να μου πουν ‘60 άτομα στο C-130 για την Αρμενία, διότι έχουμε ανθρώπους εγκλωβισμένους σε κτίρια από σεισμό’. Αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει εφεδρεία στην ΕΜΑΚ, λόγω της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου και δεν δουλεύουν εκ περιτροπής, 50%-50% τα μέλη της, για να προφυλαχθούν αυτοί κι η υπηρεσία. Τι θα κάνουμε; Δεν θα τους σώσουμε αυτούς τους ανθρώπους; Ρητορικό το ερώτημα. Αυτό λέω σε όλους ότι θα πρέπει να είναι προστατευμένα τα στελέχη της ΕΜΑΚ. Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει θέμα επ΄ αυτού με τα στελέχη της ΕΜΑΚ, που είναι τα καλύτεροι και πιο εκπαιδευμένοι του Σώματος”.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.