Αποκατάσταση όρασης με μάτια νεκρών

Αποκατάσταση όρασης με μάτια νεκρών

Αισιοδοξία έχουν προκαλέσει στην επιστημονική κοινότητα οι επιτυχημένες δοκιμές σε τυφλά πειραματόζωα στα οποία εμφύτευσαν κύτταρα από μάτια νεκρών ανθρώπων με αποτέλεσμα να έχει επανέλθει ένα μέρος της όρασή τους.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας της Σχολής Βιοϊατρικών Επιστημών του University College London, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, θα προσπαθήσουν στη συνέχεια να δοκιμάσουν εμφυτεύσεις σε ανθρώπους.

Όπως εκτιμούν οι επιστήμονες αντίστοιχα αποτελέσματα σε ανθρώπους θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής, αλλά δεν θα οδηγούσαν σε αποκατάσταση όρασης σε βαθμό που θα ήταν δυνατή η ανάγνωση. Ωστόσο, θα μπορούν να κινούνται μόνοι τους σε έναν χώρο και να αντιλαμβάνονται αντικείμενα, όπως, για παράδειγμα, ένα τραπέζι.

Οι μεταμοσχεύσεις κερατοειδών χιτώνων ήδη χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της όρασης μερικών τυφλών ανθρώπων. Αυτή τη φορά οι βρετανοί οφθαλμίατροι χρησιμοποίησαν ένα ιδιαίτερο είδος γλοιακών κυττάρων από το πίσω μέρος του ματιού, τα οποία αποτελούν μια μορφή ενηλίκων βλαστικών κυττάρων ικανών να μεταμορφώνονται σε άλλα εξειδικευμένα κύτταρα, τα οποία μπορούν να είναι χρήσιμα για την αντιμετώπιση μίας σειράς προβλημάτων στην όραση.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ