Αντίστροφη μέτρηση για τον εμβολιασμό: Το εγχειρίδιο των 64 σελίδων και η λίστα αναμονής με επιλαχόντες

Βρισκόμαστε μία εβδομάδα μακριά από το πολυπόθητο εμβόλιο για τον κορονοϊό, στο οποίο όλες οι χώρες βασίζονται για να επιστρέψει σταδιακά η κανονικότητα. Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της κυβέρνησης για την εμβολιαστική κάλυψη κατά της νόσου Covid-19 ξεδιπλώνεται κάθε μέρα και από λίγο, καθώς πρόκειται για μια τιτάνια προσπάθεια. Ήδη ένα αναλυτικό εκπαιδευτικό εγχειρίδιο 64 σελίδων έχει διαμορφωθεί και σταλεί στα εμβολιαστικά κέντρα. Εκεί, το προσωπικό που θα πραγματοποιεί τον εμβολιασμό (θα μπορούν και νοσηλευτές ή επισκέπτες Υγείας υπό την επίβλεψη γιατρού) με βάση αυτόν τον οδηγό εκπαιδεύεται στις ιδιαιτερότητες αυτών των εμβολίων.

Λόγω των ειδικών συνθηκών συντήρησης των εμβολίων της τεχνολογίας mRNA, το μεγάλο στοίχημα της επιχείρησης «Ελευθερία» είναι ο άψογος συντονισμός όλων των κρίκων της αλυσίδας. Από τη στιγμή άφιξης των εμβολίων στην Ελλάδα από το εργοστάσιο της Pfizer στο Βέλγιο – για τη μεταφορά τους θα χρησιμοποιηθούν και ειδικά φορτηγά- τα εμβόλια θα αποθηκευτούν σε αποθήκες με υπερκαταψύκτες, που θα βρίσκονται σε πέντε σημεία του ελλαδικού χάρτη. Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, τα εμβόλια θα αποψύχονται και από εκείνη τη στιγμή και έπειτα έχουν πέντε ημέρες… ζωής σε συνθήκες κανονικού ψυγείου. Σε αυτό το διάστημα δηλαδή πρέπει να έχουν χορηγηθεί.

Από τα σημεία αποθήκευσης θα μεταφερθούν στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα του ΕΣΥ, καθώς και σε όποια ιδιωτικά κέντρα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δηλώσουν πρόθεση να συνδράμουν στον εμβολιασμό. Παράλληλα, 65 Κινητές Ομάδες θα διενεργούν εμβολιασμούς σε κλειστές δομές και σε όσους έχουν αδυναμία μετακίνησης. Μεταξύ άλλων, καθιερώνεται εμβολιαστικό μητρώο, όπου θα καταγράφεται αναλυτικά ο κάθε εμβολιασμός.

Οι πολίτες θα κλείνουν το ραντεβού του εμβολιασμού είτε μέσω του φαρμακοποιού τους είτε μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr που ετοιμάζεται -μάλιστα, η διαδικασία θα είναι όπως κλείνει κανείς ένα αεροπορικό εισιτήριο- είτε θα ειδοποιείται αυτόματα από την Πολιτεία, αφού έχει εγγραφεί στην Αϋλη Συνταγογράφηση, και θα αποδέχεται ή όχι το προκαθορισμένο ραντεβού.

Την ίδια ώρα, οι προκλήσεις του ιδιαίτερα σύνθετου prject είναι πολλές. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, μία εξ αυτών είναι να ξεπεραστεί το πρόβλημα που προκύπτει, εάν τελικά δεν προσέλθει κάποιος για εμβολιασμό την προκαθορισμένη ημέρα και ώρα. Τι θα γίνει σε αυτήν την περίπτωση; Θα πεταχτούν τα εμβόλια; Οι πληροφορίες λένε ότι θα πρέπει να υπάρχει λίστα αναμονής, ώστε να μπορέσει να ειδοποιηθεί κάποιος… επιλαχών ακόμη και την τελευταία στιγμή. Επιπλέον, οι πολλαπλές ψηφιακές πλατφόρμες, μία για το κλείσιμο των ραντεβού, μία για τα εμβολιαστικά κέντρα όπου θα καταχωρίζονται στοιχεία όπως για τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση του προσωπικού, μία για τις αποθήκες και τη διαδικασία διανομής, και η διασύνδεση όλων αυτών οδηγούν τα συναρμόδια υπουργεία να διαχειριστούν ένα πραγματικά δαιδαλώδες εγχείρημα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ