Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας στον Realfm 97,8: Το υπουργείο δεν μας απαντά τι έγιναν τα λεφτά για τους πυροπαθείς

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή, κατήγγειλε ότι το υπουργείο δεν δίνει σαφείς απαντήσεις για το τι έγιναν τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν για τους πυροπαθείς μετά τις μεγάλες πυρκαγιές στην Ηλεία.

“Την εποχή εκείνη και εξαιτίας της μεγάλης τραγωδίας της Ηλείας και των δεκάδων νεκρών και της καταστροφής και του περιβάλλοντος υπήρχε μία παγκόσμια ευαισθητοποίηση και μία κινητοποίηση ανά τον κόσμο κυρίως των Ελλήνων ομογενών και όχι μόνο… Συγκεντρώθηκε ένα συνολικό ποσό, το οποίο σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του 2010, το ποσό αυτό ανήρχετο μαζί με τους τόκους στα 215 εκατ. Δόθηκαν χρήματα και όσο υπήρχε το Ταμείο Μολυβιάτη, γιατί το Ταμείο Μολυβιάτη αργότερα το 2011 ετέθη υπό εκκαθάριση και το εναπομείναν υπόλοιπο πέρασε σε ένα λογαριασμό Αρωγής Πυροπλήκτων” είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργιόπουλος και σημείωσε ότι:

“Και όσο υπήρχε το Ταμείο Μολυβιάτη αλλά και μετά από αυτό είχαμε κατανομές από το ποσό αυτό για αποκαταστάσεις πυρόπληκτων περιοχών και ανασυγκροτήσεις των πυρόπληκτων περιοχών, ήταν τα δύο ουσιαστικά που περιλάμβαναν το τι ακριβώς κατεύθυνση έπρεπε να έχουν αυτά τα χρήματα. Εξ αυτών έχουν έρθει στην Ηλεία κάποια χρήματα γύρω στα 45 εκατ. Το πρώτο θέμα που θέτουμε είναι ότι αυτά τα χρήματα ήρθαν βέβαια, αλλά νομίζουμε ότι είναι δυσανάλογα του σκοπού τους. Γιατί η αιτία για την οποία συγκεντρώθηκαν αυτά τα χρήματα ήταν η ίδια η Ηλεία”.

Στο ερώτημα εάν δόθηκαν όλα τα χρήματα ο κ. Γεωργιόπουλος απάντησε μεταξύ άλλων ότι “έχω πολλές αμφιβολίες, εάν όλα αυτά τα χρήματα δαπανήθηκαν για τον σκοπό των δωρεών. Οι δωρητές είχαν μία βούληση για τον σκοπό για τον οποίο τα δώρισαν. Έχω την εντύπωση, τουλάχιστον από τα στοιχεία που έχω, ότι όλα αυτά τα χρήματα δεν έχουν πάει για τον σκοπό αυτό. Εάν βρίσκονται κάπου κατατεθειμένα, εάν έχουν δαπανηθεί για άλλους σκοπούς, για άλλες φυσικές καταστροφές ή για τελείως διαφορετικούς σκοπούς, δεν το γνωρίζω” και πρόσθεσε:

“Για αυτό τον λόγο, στις 25 /9/2017 έπειτα και από διάφορες προφορικές οχλήσεις που είχαμε κάνει σε παράγοντες των υπουργείων, έστειλα και μία επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών με κοινοποίηση και στον υπουργό Εσωτερικών και στον υπουργό Περιβάλλοντος και στους βουλευτές του νομού προκειμένου να επιληφθούν του θέματος στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου από τον οποίο μπορούν να ζητήσουν στοιχεία και είχα κάνει συγκεκριμένα ερωτήματα. Το βασικό ερώτημα είναι ποιο είναι το υπόλοιπο και σε ποιο λογαριασμό είναι κατατεθειμένο, εάν είναι σε αυτόν τον λογαριασμό που άνοιξε στην τράπεζα της Ελλάδος μετά την εκκαθάριση, εάν από τότε έχει γίνει κάποια κατανομή οποιοδήποτε ποσού και ποιο είναι αυτό; Εάν έχει γίνει κατανομή για άλλο σκοπό και ποιος είναι αυτός και στο τέλος ποιο είναι το εναπομείναν υπόλοιπο και τι σκοπεύουν να το κάνουν. Πήρα πριν από λίγες μέρες μία απάντηση την οποία μελετώ γιατί βρίσκω ότι έχει πάρα πολλά κενά… Δεν αναφέρει το ποιο είναι το ποσό το οποίο έδειξε η εκκαθάριση… Η όλη διαχείριση και μέχρι την εκκαθάριση αλλά και μετά την τελευταία κατανομή έχει γίνει από προηγούμενες κυβερνήσεις. Το ερώτημα μου όμως απευθύνεται στον αρμόδιο υπουργό, ο οποίος και αρμοδίως πρέπει να απαντήσει. Υπάρχει ή δεν υπάρχει υπόλοιπο; Ποιο είναι αυτό; Και εάν δεν υπάρχει πού δαπανήθηκε και σε ποια κατεύθυνση; Εδώ, δεν είναι μία κρατική αρωγή, εδώ έχουν δωρηθεί από ανθρώπους από όλο τον κόσμο… Οι απαντήσεις πάντα ήταν ελλιπείς, δεν είχαμε ποτέ μία σαφή απάντηση”.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ