Αντικαταθλιπτική η κριτική σκέψη

Τους τελευταίους μήνες ολοένα και περισσότερες αρνητικές ειδήσεις προβάλλονται από το Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Πόσο όμως μας επηρεάζει αυτή η κατάσταση; Το να κλείσουμε τελικά τους δέκτες μας είναι μια αποτελεσματική λύση; Η κυρία Λαμπρινή Καραθανάση, ψυχολόγος, αναλύει στο metrogreece.gr το συγκεκριμένο φαινόμενο και προτείνει λύσεις αντιμετώπισης.

”Είναι αλήθεια πως τον τελευταίο καιρό τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης βομβαρδίζουν τον κόσμο με ιδιαίτερα αρνητικές ειδήσεις. Η σωρεία πληροφοριών που αφορούν την επιβίωση, την κάλυψη βασικών αναγκών, την εργασία, τα έξοδα της οικογένειας, το μέλλον και οι οποίες δεν δίνουν καμία ελπίδα, προκαλούν απαισιοδοξία, αρνητισμό και σίγουρα μειώνουν τη νηφαλιότητα.

Το άγχος αυξάνεται, οι αρνητικές σκέψεις κατακλύζουν το μυαλό και ο προγραμματισμός του άμεσου μέλλοντος φαντάζει βουνό. Οι επιπτώσεις φαίνονται σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Οι οικογενειακοί δεσμοί αποδυναμώνονται, οι κοινωνικές σχέσεις φθίνουν, η απόδοση στην εργασία μειώνεται και η ποιότητα ζωής εξαλείφεται.

Αυτό που χρειάζεται να κάνει ο καθένας είναι να ακούει με κριτική διάθεση. Οι πληροφορίες είναι τόσες πολλές που πρέπει να είμαστε επιλεκτικοί στο ποιες θα κρατήσουμε και θα σκεφτούμε. Πρέπει σε τέτοιες εποχές να ενισχυθεί η λογική μας φύση. Το να κλείσουμε τους δέκτες μας είναι μια άποψη, αλλά δεν είναι ικανοποιητική λύση. Εκείνο που προέχει είναι να παίρνουμε πληροφορίες χωρίς να τις οικειοποιούμαστε και να αφήνουμε να μας επηρεάζουν αρνητικά.”    Πηγή: metrogreece.gr


Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ