Αντιδρούν οι κάτοικοι στο Μάτι για τον νέο Ποινικό Κώδικα και τη μείωση της ποινής στις ανθρωποκτονίες από αμέλεια

Υπογραφές κατά του νέου Ποινικού Κώδικα μαζεύουν οι πληγέντες στο Μάτι,σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ”Ελεύθερος Τύπος”. Συγκεκριμένα, το περιστατικό που προκάλεσε την άμεση κινητοποίηση των κατοίκων στο Μάτι, είναι η μείωση των ποινών από 10 σε 5 έτη για υποθέσεις ανθρωποκτονιών από αμέλεια. Μάλιστα, καλούν μέσω διαδικτυακού ψηφίσματος να αποσυρθεί η σχετική πρόταση.

Όπως εξηγούν, «στις 23 Ιουλίου 2018, στο Μάτι Αττικής και τις γύρω περιοχές, η πυρκαγιά κατέστρεψε ολοσχερώς ζωές, σπίτια και εκτάσεις. Πάνω από 1.500 άνθρωποι έμειναν αβοήθητοι, χωρίς καμία ειδοποίηση για τη φωτιά, οι περισσότεροι για ώρες μέσα στο νερό. Εκατό άνθρωποι κατέληξαν, 80 εγκαυματίες δυσκολεύονται σήμερα να ζήσουν και ορισμένοι δεν θα επανέλθουν ποτέ, δύο στα τρία σπίτια είναι κατεστραμμένα και ακατοίκητα, εκατοντάδες δέντρα και ζώα έχουν καεί».

Οι κάτοικοι της πυρόπληκτης ανατολικής Αττικής δηλώνουν πως γίνονται «μάρτυρες μιας θρασύτατης προσπάθειας να τροποποιηθεί ο νόμος και να πέσουν οι υπεύθυνοι “στα μαλακά”, αφού καταργείται η παλιότερη διάταξη του άρθρου 94 που επέτρεπε την επιβολή συνολικής ποινής 10 ετών φυλάκισης για ανθρωποκτονίες από αμέλεια κατά συρροή, κι έτσι μπαίνει ανώτατο όριο 5 ετών φυλάκισης, που μάλιστα είναι εξαγοράσιμη!».

Oπως σημειώνουν, αυτή η προοπτική «είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι της αγανάκτησης. Μας είπαν ότι ο Ποινικός Κώδικας δεν δίνει δυνατότητα κακουργηματικής δίωξης για το Μάτι. Μας είπαν να συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι οι υπεύθυνοι για 100 θανάτους θα κατηγορηθούν μόνο για πλημμελήματα, αν και υπάρχουν αντίθετες νομικές απόψεις. Αλλά ακόμα κι αν είναι έτσι, γιατί αλλάζουν τώρα τον ίδιο το νόμο που επικαλούνται; Γιατί μειώνουν το όριο της ποινής στα 5 χρόνια, που είναι εξαγοράσιμα; Μήπως για να αποκλείσουν κάθε περίπτωση σοβαρής τιμωρίας των ενόχων;», διερωτώνται.

Προβλήματα ωστόσο φαίνεται πως υπάρχουν και σε άλλες περιπτώσεις. Oπως σημειώνει ο δικηγόρος και πρώην γενικός γραμματέας υπουργείου Δικαιοσύνης Μαρίνος Σκανδάμης, δίνεται στην ουσία το πράσινο φως για την κυκλοφορία και διάδοση ψευδών ειδήσεων και ειδικά κατά την επερχόμενη προεκλογική περίοδο από τα ΜΜΕ.

Ειδικότερα, το άρθρο 191 του ισχύοντα Ποινικού Κώδικα, που αφορά τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, απαλείφει τη φράση «ή ταράξουν τη δημόσια πίστη», πράγμα που σημαίνει κατά τον κ. Σκανδάμη ότι «υπάρχει κίνδυνος να διασπείρονται ψευδείς ειδήσεις για τα πολιτικά όργανα, τους αρχηγούς των κομμάτων, το Kοινοβούλιο, τη Δικαιοσύνη, την Αστυνομία κ.λπ., χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη τιμωρίας, και ειδικά εν όψει εκλογών αυτό μπορεί να υπονομεύσει ακόμη περισσότερο τη δημοκρατική λειτουργία».Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ