Αντιδράσεις για τις «περικοπές» στα χειρουργεία: Αναμονή έως και 2 χρόνια στο Θριάσιο

Δραματική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία με την αναμονή για τα χειρουργεία να φτάνει ακόμη και τα δύο χρόνια.

Το έγγραφο που απεστάλη στα δημόσια νοσοκομεία και υπογράφει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, αναφέρει ότι προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες από την έξαρση της πανδημίας πρέπει άμεσα να περιοριστούν τα προγραμματισμένα τακτικά χειρουργεία κατά ποσοστό έως και 80%, ανάλογα με τις συνθήκες.

Η συγκεκριμένη απόφαση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και πολλά νοσοκομεία υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται να την εφαρμόσουν.

Στο Θριάσιο νοσοκομείο, όπως είπε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Μανώλης Βαρδαβάκης μιλώντας στον RealFm 97,8 και την εκπομπή των Γιώργου Ψάλτη και Πόπης Χατζηδημητρίου, υπάρχουν πάνω από 1.500 ασθενείς που είναι σε λίστα αναμονής για επέμβαση. Για πολλούς από αυτούς δε, ο χρόνος αναμονής φτάνει τα δύο χρόνια.

Ο κ. Βαρδαβάκης χαρακτήρισε την απόφαση για περιορισμό των τακτικών χειρουργείων «απαράδεκτη» και υποστήριξε ότι επί της ουσίας οι άνθρωποι αυτοί που περιμένουν , βρίσκονται στον… αέρα.

«Πολλοί θα αναγκαστούν να «χρυσοπληρώσουν» στον ιδιωτικό τομέα για υπηρεσίες Υγείας που δικαιούνται και τους αποκλείει η κυβέρνηση από τη δυνατότητα να χειρουργηθούν στα δημόσια νοσοκομεία. Με τις αποφάσεις αυτές έχει εκτοξευθεί ο κύκλος εργασιών και τα κέρδη των ιδιωτικών κλινικών» τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Θριάσιο.

Ματίνα Παγώνη: Εκκρεμούν χειρουργεία και από το προηγούμενο κύμα της πανδημίας

Για τα προβλήματα που υπάρχουν με τα χειρουργεία ασθενών non- COVID εδώ και 19 μήνες μίλησε μεταξύ άλλων η Ματίνα Παγώνη.

Όπως είπε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, μιλώντας στον RealFm 97,8 και την εκπομπή των Γιώργου Ντουδεσκέα και Στεφανίας Κασίμη, «οι ασθενείς αυτοί ήταν να κάνουν τα τακτικά χειρουργεία, δόθηκαν πολλές αναβολές και υπήρξαν καθυστερήσεις. Προσπαθήσαμε το καλοκαίρι, τον Αύγουστο που υπήρχε μια ύφεση της κατάστασης να γίνουν όσο περισσότερα χειρουργεία, ανεστάλησαν άδειες γιατρών και νοσηλευτών για να προχωρήσουν. Εξυπηρετήθηκε κάποιος κόσμος αλλά είχαν μείνει και αρκετά ακόμα».

Η κα Παγώνη εξήγησε ότι «ο χρόνος αναμονής εξαρτάται από την ειδικότητα, ενώ τα χειρουργεία γενικής χειρουργικής δεν έχουν πολύ μεγάλη καθυστέρηση, γύρω στους 2,5 με 3 μήνες. Υπάρχουν όμως χειρουργεία εξειδικευμένων ειδικοτήτων που μπορεί να φτάνουν ακόμη και τους 6-7 μήνες».

Η ίδια τόνισε ότι έχουν μείνει κάποια χειρουργεία και από το προηγούμενο κύμα της πανδημίας, αλλά δεν είναι λογικό οι ασθενείς non- Covid να περιμένουν τόσο καιρό».

Η κα Παγώνη αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχαν πριν από περίπου 20-30 ημέρες με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη και επεσήμανε ότι «εμείς εξηγήσαμε στον υπουργό ότι τα χειρουργεία δεν θα τα σταματήσουμε, θα προχωρήσουν και ότι δεν μπορεί να υπάρχουν αυτές οι αναμονές γιατί ο κόσμος που έρχεται σε εμάς έχει τις απορίες του. Ρωτά πότε θα χειρουργηθώ και πρέπει να απαντάμε. Είπαμε ότι οι άνθρωποι πρέπει να εξυπηρετηθούν».

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ υποστήριξε ότι «η εγκύκλιος που βγήκε από το υπουργείο μιλούσε για μείωση έως και 80% των τακτικών χειρουργείων. Είναι σαφές αυτό που λέει, όλοι ξέρουμε να διαβάζουμε. Κοινοποιήθηκε το έγγραφο στα νοσοκομεία. Ξεκαθαρίσαμε τη θέση μας. Θα προχωρήσουν κανονικά τα χειρουργεία. Ο διοικητής της της 1ης ΥΠΕ είπε ότι τα χειρουργεία θα προχωρήσουν» και συμπλήρωσε:

«Τα νοσοκομεία έχουν πίεση αλλά εμείς δεν θα διαχωρίσουμε και δεν θα στοχοποιήσουμε τους ασθενείς σε COVID ή NON Covid. Πρέπει να εξυπηρετηθούν όλοι. Δεν μπορούμε να έχουμε συνεχείς αντιπαραθέσεις με τους ασθενείς και έχουν δίκιο που διαμαρτύρονται».

Αναφερόμενη στα περιφερειακά νοσοκομεία, τόνισε ότι «τα χειρουργεία είναι πολύ λιγότερα. Κι εκεί υπάρχουν αναμονές χειρουργείων αλλά τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στις μεγάλες πόλεις».

Μίνα Γκάγκα: Δεν μένει πίσω κανένα σοβαρό περιστατικό

Μιλώντας πάντως στο Πρώτο Πρόγραμμα  η κα Μίνα Γκάγκα σημείωσε πως: «δεν καλούμε τα νοσοκομεία να προβούν σε μείωση τακτικών χειρουργείων, απλώς δίνουμε την άδεια στις Διοικήσεις, εφόσον έχουν πολύ μεγάλο φόρτο λόγω της πανδημίας, να μειώσουν -εάν μπορούν- τα χειρουργεία τους όσο χρειαστεί για αυτό το διάστημα που έχουμε πάρα πολλά περιστατικά, ώστε να έχουν όλοι καλή περίθαλψη».

Όπως δε επεσήμανε η ίδια, «δεν μένει πίσω κανένα σοβαρό περιστατικό, δεν μένει πίσω καμία χημειοθεραπεία».

«Δεν σταματάμε ένα χειρουργείο για ένα όγκο ή για ένα τροχαίο. Θέλουμε και οι γιατροί να ασκήσουν τα καθήκοντά τους με ηρεμία για να μην πιέζονται πάρα πολύ και να είναι καλοί και στις υπηρεσίες υγείας που προσφέρουν, και οι ασθενείς να έχουν καλή αντιμετώπιση», υπογράμμισε. Δεν πετάμε κανένα μπαλάκι σε κανέναν γιατρό. Είναι απολύτως καθορισμένα τα κριτήρια για τα τακτικά και για τα επείγοντα χειρουργεία. Δεν υπάρχει καμία επιλογή ασθενών. Όλοι οι ασθενείς έχουν τη φροντίδα που χρειάζονται», ξεκαθάρισε η κα Γκάγκα.

Τι λέει ο Θάνος Πλεύρης για τα χειρουργεία

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης από την πλευρά του διαβεβαίωσε ότι δεν θα αναβληθούν χειρουργεία που πρέπει να γίνουν και δεν θα κινδυνεύσει κανένας άνθρωπος.

«Σε αντίθεση με πέρυσι που ήμασταν σε lockdown και υπήρξε απαγόρευση, τώρα δίνεται η δυνατότητα στις διοικήσεις βάσει του προγραμματισμού και τις νοσηλείες που έχουν –εάν κρίνουν- να περιορίσουν χειρουργεία» τόνισε ο κ. Πλεύρης μιλώντας στον ΣΚΑΙ και πρόσθεσε:

«Εάν λόγου χάρη στην Αττική ακόμα δεν υπάρχει πίεση, δεν υπάρχει καμία αλλαγή στα χειρουργεία. Στις περιοχές που πιέζονται, όχι δεσμευτικά, καθαρά στη διοίκηση του νοσοκομείου βάσει των κατειλημμένων κλινών που έχει είτε απλών είτε ΜΕΘ τούς δίνεται η δυνατότητα στα προγραμματισμένα χειρουργεία να περιορίσουν. Άρα δεν ισχύει σε τακτικά χειρουργεία που δεν υπάρχει πίεση, δεν ισχύει στα έκτακτα».

«Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, σε συγκεκριμένα νοσοκομεία που πιέζονται, είμαστε σε συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές να καλυφθούν και να γίνουν εκεί. Χειρουργεία δε θα πάνε πίσω. Όλα τα έκτακτα χειρουργεία γίνονται, σε ορισμένα νοσοκομεία ειδικά συγκεκριμένων περιοχών που πιέζονται πάρα πολύ ούτως ή άλλως έχουν περιορίσει χειρουργεία και τα δίνουν σε συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές» σχολίασε.

«Ο περιορισμένος θα είναι στο απολύτως απαραίτητο εκεί που μπορούν να πάνε πίσω κάποια χειρουργεία» διαβεβαίωσε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ