Άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για τους 30άρηδες – Τι ισχύει για τις εγκύους και το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Στις 5 Μαΐου ξεκινούν οι εμβολιασμοί με Johnson & Johnson αφού η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε την άρση της αναστολής χορήγησης του εμβολίου της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Μαρία Θεοδωρίδου, ενώ κατά την τακτική ενημέρωση ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανέλυσε το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού.

Η κυρία Θεοδωρίδου ανέλυσε τα σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων mRNA αλλά και ιικού φορτίου για τις εγκύους αλλά και για όσες γυναίκες προγραμματίζουν μία εγκυμοσύνη.

Άνοιξε η πλατφόρμα ραντεβού για 30-39 ετών

Άνοιξε το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας η πλατφόρμα μέσω της οποίας μπορούν να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό οι πολίτες ηλικίας 30-39 ετών.

“Εμβολιάζονται τώρα:

  • Πολίτες 30-39 ετών εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση
  • Για τους πολίτες 30-39 ετών που δεν είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση η πλατφόρμα ανοίγει Τρίτη 27/4 12μμ”, αναφέρεται στην σελίδα e-gov.gr

Επίσης το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας, ξεκίνησαν να αποστέλλονται ενημερωτικά SMS σε πολίτες της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση, τα οποία ανέφεραν:

“Σας ενημερώνουμε ότι προτεραιοποιηθήκατε για εμβολιασμό. Κλείστε τώρα το ραντεβού σας μέσω του embolio.gov.gr ή μέσω του κοντινότερου ΚΕΠ ή φαρμακείου”.

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα ραντεβού για 40-49

Το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμώνκατά του κορονοϊού ανέπτυξε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Τη Μεγάλη Πέμπτη, 29 Απριλίου, θα ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών, για το εμβόλιο της ΑstraZeneca. Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, σχετικά με το εμβόλιο της Johnson & Johnson η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει δώσει το “πράσινο φως”, και οι εμβολιασμοί στη χώρα θα ξεκινήσουν στις 5 Μαΐου. “Σχετικά με το πλάνο των επόμενων ηλικιακών ομάδων και με βάση την προτεραιοποίηση, το Μεγάλο Σάββατο, 1Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους πολίτες της ηλικιακής ομάδας 45-49 έτσι ώστε να μπορέσουν να κλείσουν ραντεβού και με τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια” τόνισε.

Eπίσης η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, έδωσε το δικαίωμα η δεύτερη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca να γίνει στις 8 εβδομάδες σε όσους το επιθυμούν. “Eνώ η προτεινόμενη ημερομηνία του συστήματος για τη δεύτερη δόση είναι το διάστημα μεταξύ 11ης ή 12ης εβδομάδας, κάποιος πολίτης ο οποίος επιθυμεί θα μπορούσε να φέρει νωρίτερα το ραντεβού του για τη δεύτερη δόση μέχρι τις 8 εβδομάδες. Δηλαδή, από το διάστημα από 8 έως 11 εβδομάδων. Έτσι, λοιπόν, για κάποιον πολίτη που έχει κάνει ήδη την πρώτη δόση και έχει το ραντεβού της δεύτερης δόσης, θα μπορεί από σήμερα το βράδυ να μπαίνει στην πλατφόρμα και να φέρνει νωρίτερα το ραντεβού του έως το διάστημα των 8 εβδομάδων. Για όσους εκκρεμούν και τα δύο ραντεβού, και της πρώτης και της δεύτερης δόσης ή αυτοί που θα κλείσουν ραντεβού, το σύστημα θα δίνει την ημερομηνία 11 εβδομάδες για τη δεύτερη δόση, αλλά από τη Μεγάλη Πέμπτη θα μπορούν και αυτοί να μπαίνουν στην πλατφόρμα και να φέρνουν, αν επιθυμούν οι ίδιοι, το ραντεβού τους νωρίτερα, έτσι ώστε το μεσοδιάστημα να είναι στους δύο μήνες, στις 8 εβδομάδες” είπε ο γενικός γραμματέας.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 2.870.000 εμβολιασμοί. 2.025.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε ποσοστό 19,3% και 845.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί και με τις δυο δόσεις, ποσοστό 8%. Οι εμβολιασμοί τον Μάιο θα επιταχυνθούν, σημείωσε, και αναφέρθηκε στην δυναμικότητα του συστήματος, το οποίο επεκτείνεται.

Θεοδωρίδου για εμβολιασμό εγκύων: Ασφαλή τα mRNA εμβόλια – “Στάση αναμονής” για το ΑstraZeneca

Για τονεμβολιασμό των νέων γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία 30-40 ετών μίλησε κατά την ενημέρωση η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου. Όπως τόνισε η καθηγήτρια “για το άνοιγμα της πλατφόρμας για νεότερα άτομα έχει δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον το οποίο έχει συμπεριλάβει και τις νέες γυναίκες, μεταξύ 30-40 ετών. Είναι η ηλικία η κατάλληλη και η πιο συνήθης και για τη χώρα μας της αναπαραγωγής.

Αναφερθήκαμε πώς στάδιο μετά από στάδιο φθάσαμε στο να πούμε από την πλήρη απαγόρευση να εμβολιάζεται μία έγκυος στο στάδιο “ναι, να εμβολιάζεται μια έγκυος” όπως ο γενικός πληθυσμός και όχι μόνο όπως είχε προϋπάρξει σύσταση αν υπάρχει παράγοντας αυξημένου κινδύνου. Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί για τις κυήσεις ήταν ένα θέμα που απασχολούσε, προήλθαν κατ’ αρχάς από τις ΗΠΑ με ένα μητρώο καλό γυναικών σε κύηση, που έδειξε ότι δεν υπάρχει ένα σήμα ανησυχίας σχετικά με τον εμβολιασμό και την κύηση. Ενενήντα χιλιάδες κυήσεις με εμβόλια mRNA, γιατί στην Αμερική δεν είχε εφαρμοστεί το εμβόλιο της AstraZeneca, έδωσε τα στοιχεία τα τεκμηριωμένα ότι ο εμβολιασμός με mRNA στην κύηση είναι ασφαλής” τόνισε και συνέχισε αναφορικά με τον εμβολιασμό στην κύηση με εμβόλια με ιικό φορέα: “Κατά 99,9% και τα εμβόλια αυτά είναι απόλυτα ασφαλή για την κύηση. Αυτό στο οποίο μειονεκτούν επί του παρόντος -κι ελπίζουμε ότι θα είναι πολύ μικρό διάστημα- είναι ότι δεν υπάρχουν δεδομένα όπως για τα mRNA που να στηρίζουν την απόλυτα ασφαλή χορήγηση αυτών των εμβολίων κατά την κύηση. Το γεγονός που σας ανέφερα ότι θα είναι περίπου σίγουρο ότι θα είναι ασφαλή, στηρίζει και την περίπτωση ότι αν μια γυναίκα εμβολιαστεί κατά την κύηση, χωρίς να γνωρίζει ότι είναι έγκυος, με εμβόλιο ή της AstraZeneca ή της Johnson & Johnson, αυτό δεν συνεπάγεται και διακοπή της κύησης. Είναι μια στάση αναμονής για λίγο μέχρι να μπορέσουμε να έχουμε στοιχεία και γι’ αυτά τα εμβόλια και αυτή η επιστημονική τυπικότητα να μην αποτελέσει εμπόδιο για την αναπαραγωγή των νέων γυναικών στη χώρα μας”.

Ακολούθως, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για την ασφάλεια των εμβολίων της AstraZeneca και της Johnson & Johnson σε εγκύους και γυναίκες που προγραμματίζουν εγκυμοσύνη, είπε: “Το εμβόλιο είναι ασφαλές, αλλά χρειαζόμαστε τα στοιχεία, τα τεκμηριωμένα, αυτά που είναι γραμμένα ότι δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος, η παραμικρή αμφιβολία. Είναι πράγματα που θα προκύψουν πάρα πολύ γρήγορα. Θα ήταν νομίζω αρνητικό το να μην αναφέρουμε ότι είναι προτιμότερο μιας έγκυος, μέχρι να προκύψουν αυτά τα στοιχεία, να εμβολιαστεί καλύτερα με ένα εμβόλιο mRNA που έχουμε τη μεγάλη σειρά από τις κυήσεις στις ΗΠΑ με δεδομένη την ασφάλεια 100%. Επαναλαμβάνω, και αν γίνει εμβολιασμός με AstraZeneca σε γυναίκα χωρίς να γνωρίζει ότι είναι έγκυος με AstraZeneca δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα, ούτε διακοπή κύησης ούτε ιδιαίτερος προβληματισμός”.

Πέντε Μαΐου ξεκινούν οι εμβολιασμοί με Johnson & Johnson

Την άρση της αναστολής χορήγησης του εμβολίου τηςJohnson & Johnson αποφάσισε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Μαρία Θεοδωρίδου, ενώ ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε το εμβόλιο της Johnson & Johnson θα ενταχθεί στο πρόγραμμα εμβολιασμών από τις 5 Μαΐου.

“Πριν από μία εβδομάδα είχαμε μια απόφαση κοινή από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων των ΗΠΑ και το Κέντρο Λοιμώξεων και μετέπειτα από την ΕΕ και τον ΠΟΥ, για άρση της χορήγησης ενός εμβολίου, του πολυαναμενόμενου μονοδοσικού της Johnson&Johnson. Σ’ αυτό το διάστημα μίας εβδομάδας, έγινε λεπτομερής έλεγχος σχετικά με τα περιστατικά που είχαν προκαλέσει την παύση της χορήγησης του εμβολίου, τα θρομβωτικά επεισόδια τα οποία συνοδεύονται και από θρομβοπενία. Τα δεδομένα από την Αμερική δόθηκαν με μικρή διαφορά χρόνου από ό,τι από τον ΕΜΑ και τον ΠΟΥ” τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου.

Τι δείχνουν τα δεδομένα

“Η απόφαση ήταν κοινή, καταλήγοντας στην άρση αυτής της απαγόρευσης, της χορήγησης του εμβολίου της J&J. Έγινε λεπτομερής έλεγχος των περιστατικών στις ΗΠΑ, διότι εκεί είχε εφαρμοστεί αυτό το εμβόλιο με παραμέτρους ελέγχου του κινδύνου κατά φύλο και κατά ηλικίες και τα στοιχεία που προέκυψαν είναι τα εξής: Έως 21 Απριλίου, ο αριθμός των περιπτώσεων που είχε καταγραφεί ήταν 15 περιπτώσεις σε σύνολο 7,9 εκατ. δόσεων εμβολίου της Johnson & Johnson. Τα περιστατικά αυτά αφορούσαν σε γυναίκες ηλικίας 18-49 ετών, μέση ηλικία είναι τα 37 χρόνια, και από τα 15 περιστατικά τα 13 ήταν σ’ αυτήν την ηλικία και 2 σε ηλικία άνω των 50 ετών, ενώ ο χρόνος εμφάνισης των συμπτωμάτων ήταν μετά από μία εβδομάδα έως δύο εβδομάδες. Η στάθμιση του κινδύνου από τη νόσο Covid και του κινδύνου του εξαιρετικά μικρού από το εμβόλιο οδήγησε στην απόφαση που ήταν λακωνική, ότι τα οφέλη από τον εμβολιασμό εξακολουθούν να υπερτερούν από τις πιθανές σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες, οφείλουμε όμως να είμαστε ενημερωμένοι για την ύπαρξη των σπάνιων ανεπιθύμητων ενεργειών, οφείλουμε να παρακολουθούμε την εξέλιξη και οι υγειονομικοί αλλά και το κοινό που εμβολιάζεται και η επιτήρηση συνεχίζεται και αν υπάρχουν δεδομένα που διαφοροποιούν την τωρινή θέση αυτά έρχονται ως αποτέλεσμα αυτής της αυστηρής επιτήρησης. Πάντως το γεγονός ότι γίνεται τόσο γρήγορα και λεπτομερώς ο έλεγχος υπογραμμίζει το ότι η παρακολούθηση των εμβολιασμών γίνεται με σχολαστικότητα και διαφάνεια”.

Ακολούθως η κυρία Θεοδωρίδου επεσήμανε: “Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα των ελεγκτικών μηχανισμών, και του FDA, του CDC και του ΕΜΑ και του ΠΟΥ, γνωμοδότησε θετικά για της άρση της απαγόρευσης της χορήγησης του εμβολίου και στη χώρα μας λαμβάνοντας υπόψη και τα επιδημιολογικά δεδομένα”. Ακόμη υπενθύμισε ότι “εκτός του ότι είναι ένα πρακτικό εμβόλιο, είναι αποτελεσματικό άνω του 80% στην πρόληψη της σοβαρής νόσου, άνω του 90% για την πρόληψη της νοσηλείας σε νοσοκομείο και φθάνει στο 100% στην πρόληψη θανάτων. Είναι ένα εμβόλιο που περιμέναμε, χρήσιμο που θα πάει και εκεί που αδυνατούν λόγω τεχνικής δυσκολίας να πάνε τα άλλα εμβόλια” είπε συνολικά για το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ