Αναστάτωση έχει προκαλέσει στη Λάρισα η εμφάνιση του λιθόκερου, ενός γιγάντιου εντόμου που μοιάζει πολύ με τεράστια κατσαρίδα, στο κέντρο της πόλης και όχι μόνο.
Μάλιστα, πριν από λίγο καιρό ένας κάτοικος της Λάρισας είχε εντοπίσει το έντομο στο μπαλκόνι του, ενώ το βράδυ της Κυριακής παρέα Λαρισαίων συνάντησαν ξανά λιθόκερο δίπλα από το Θέατρο “Κώστας Τσιάνος”, στον Μύλο του Παππά. Επίσης, λουόμενος είχε δει το συγκεκριμένο έντομο σε παραλία της Ικαρίας.
Με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά, ο ερευνητής του εργαστηρίου Εντομολογίας του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων, Πάνος Πετράκης, ήταν καθησυχαστικός μιλώντας στο Action24. «Ο λιθόκερος υπήρχε πάντα και υπάρχει από την Κροατία μέχρι τα όρια της Άπω Ανατολής, μέχρι το Βιετνάμ. Έχει αναφερθεί μέχρι και στην Ταϊλάνδη, μάλιστα. Είναι ένα έντομο το οποίο ζει στο νερό, σε υδροβιότοπους, και επειδή ακριβώς ζει σε υδροβιότοπους, υφίσταται όλες τις καταστροφές που κάνει ο άνθρωπος εκεί. Ο λιθόκερος υπήρχε από πάντα, είναι το μοναδικό έντομο της οικογένειας belostomatidae που υπάρχει στην Ευρώπη», είπε.
«Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τον άνθρωπο, μπορεί να πονάει όταν τσιμπάει, δεν τσιμπάει ακριβώς, βάζει το ρόστρο του, δηλαδή το στόμα του, το οποίο μέσα έχει δύο «καλαμάκια», δύο αγωγούς δηλαδή, με τα ένα βγάζει σάλιο, με το άλλο ρουφάει. Είναι σαν τον κοριό, τις βρωμούσες και δεν είναι δηλητηριώδες», συμπλήρωσε ο ειδικός για το έντομο που πετάει και κολυμπάει.
Τι είναι ο λιθόκερος
Ο λιθόκερος είναι ένα γένος της οικογένειας των ημιπτέρων Βελοστοματίδων, γνωστό στην καθομιλουμένη ως γιγάντια ζωύφια του νερού. Εντοπίζονται σε τροπικές, υποτροπικές και εύκρατες περιοχές του κόσμου. Η μεγαλύτερη ποικιλία ειδών βρίσκεται στην Αμερική, με ένα μόνο είδος στην Ευρώπη, δύο στην Αφρική, δύο στην Αυστραλία και τρία στην Ασία.
Περιλαμβάνει τα μεγαλύτερα αληθινά ζωύφια με είδη ικανά να φτάσουν σε μήκος πάνω από 12 εκατοστόμετρα . Τα νοτιοαμερικανικά L. grandis και L. maximus είναι τα μόνα είδη που συνήθως ξεπερνούν τα 9 εκατοστόμετρα, με πιο τυπικά μήκη για τα υπόλοιπα είδη μεταξύ 4,5 και 9 εκατοστόμετρων .
Ο Lethocerus sp. διακρίνονται από τα άλλα γένη στα Lethocerinae ( Benacus και Kirkaldyia ) από δύο συμμετρικές αυλακώσεις στο εσωτερικό πέλμα των δοντιών στο πρόσθιο μηριαίο οστό, τα εξωτερικά όρια των παραστερνιτών ΙΙ και ΙΙΙ στενά και σχεδόν ίσια, και με τα αυλάκια των ταρσομερών να ακολουθούν το γραμμή του κνημιαίου στήθους.