Aγχώνεσαι και ξεσπάς στο φαγητό; Τρόποι να το σταματήσεις

Aγχώνεσαι και ξεσπάς στο φαγητό; Τρόποι να το σταματήσεις

«Έχω στρες, άρα τρώω!» αυτή η δήλωση είναι αληθινή για γυναίκες και άντρες κάθε ηλικίας, για εφήβους, ακόμα και για παιδιά Δημοτικού σχολείου! Πολλοί άνθρωποι αποκτούν τη συνήθεια της υπερφαγίας, ή απλά το να τρώνε σε υπερβολικές ποσότητες, σαν αντίδοτο ή σαν φάρμακο κατά του στρες και της μελαγχολίας. Γιατί όμως συμβαίνει κάτι τέτοιο;

Γράφει η Δρ. Λίζα Βάρβογλη, Ph.D. Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Νευροψυχολόγος (greekpsychologypages.blogspot.gr).

Η ορμόνη του στρες «κορτιζόλη» είναι σε υψηλά επίπεδα στο αίμα των ανθρώπων που δηλώνουν στρεσαρισμένοι, κάτι που δείχνει ότι το στρες δεν είναι απλώς μια ιδέα ή ένα συναίσθημα, αλλά κάτι το οποίο έχει οργανική βάση κι επηρεάζει το άτομο σαν σύνολο. Αυτή η ορμόνη του στρες εντείνει το αίσθημα της πείνας και συντελεί στην επιθυμία του ατόμου να καταναλώσει φαγητό, άρα -έμμεσα- ευθύνεται και για τα περιττά κιλά που παίρνει κανείς όταν αισθάνεται στρεσαρισμένος. Οι τεχνικές για τη διαχείριση του στρες βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της κορτιζόλης στο αίμα, άρα αυτού του είδους οι τεχνικές είναι πολύ σημαντικές για την επιτυχία μιας δίαιτας αδυνατίσματος.

Πότε αισθανόμαστε το στρες εντονότερα;

Συνήθως αισθανόμαστε το στρες εντονότερα όταν συμβαίνουν διάφορες αλλαγές στη ζωή μας, είτε θετικές είτε αρνητικές. Όταν κάνουμε δίαιτα, αλλάζουμε το στυλ της ζωής μας ώστε να περιλαμβάνει τις διαφορετικές διατροφικές μας συνήθειες, υγιεινές επιλογές αλλά και φυσική άσκηση, καθώς επίσης και υπομονή και επιμονή για να πετύχουμε τον στόχο μας. Έτσι, αλλάζουμε τον τρόπο που βλέπουμε το φαγητό αλλά και το πώς αντιμετωπίζουμε τη ζωή μας, γενικότερα. Κι ενώ πρόκειται για θετικές αλλαγές που θα οδηγήσουν σε μια ευχάριστη κατάσταση, πολλοί άνθρωποι που κάνουν δίαιτα δηλώνουν ότι αισθάνονται έντονο στρες.

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ