Αναζητούν την άκρη του νήματος

Αναζητούν την άκρη του νήματος

Νέα στοιχεία που θα ρίξουν φως στις ενέργειες και τα κίνητρα των τριών συλληφθέντων Τούρκων στο φουσκωτό- «οπλοστάσιο» ανοιχτά της Χίου αναζητούν οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής. Οι αρχές επιχειρούν τώρα να συνδέσουν τα στοιχεία και τα ευρήματα προκειμένου να συνθέσουν το «παζλ» της υπόθεσης. 

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, σε βάρος του συλληφθέντα ο 55χρονου Χασάν Μπιμπέρ εκκρεμούσε «ερυθρά αναγγελία» από την τουρκική Interpol, καθώς είναι βασικός ύποπτος για την διπλή βομβιστική επίθεση στο υπουργείο Δικαιοσύνης στην Άγκυρα στις 19 Μαρτίου και στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος του Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, Μουαμέρ Γκιουλέρ ο Μπιμπέρ είναι μέλος της οργάνωσης Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο (DHKP/C), που η Τουρκία έχει κατατάξει στις τρομοκρατικές οργανώσεις και φέρεται να είναι ο επικεφαλής της βομβιστικής επίθεσης στο υπουργείο Δικαιοσύνης. 

Σε βάρος του δεύτερου 51χρονου Τούρκου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης των γερμανικών αρχών για τρομοκρατική δράση αλλά και από τις τουρκικές αρχές για συμμετοχή στην οργάνωση DHKP/C και στην κατοχή του βρέθηκε πλαστό βουλγαρικό διαβατήριο.

Για τον τρίτο, έναν 48χρονο Τούρκο, εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για συμμετοχή στην ίδια οργάνωση από τις τουρκικές αρχές και στην κατοχή του βρέθηκε πλαστό γαλλικό διαβατήριο. Το γαλλικό διαβατήριο, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., διαπιστώθηκε ότι είχε κλαπεί από τον στρατιωτικό ακόλουθο της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 2013.

Στην κατοχή τους βρέθηκαν, εκτός από τα όπλα, ένας ψηφιακός χάρτης που απεικονίζεται η παράκτια περιοχή Καραντουρούμ της Σμύρης και υπάρχουν ορισμένες συντεταγμένες. Ακόμη βρέθηκαν δύο έγχρωμες φωτογραφίες με παράκτιες περιοχές της Τουρκίας και σημειώσεις στα τουρκικά που βρίσκονται στο μικροσκόπιο των αρχών. 

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Οι τουρκικές αρχές αναμένεται να ζητήσουν την έκδοση και των τριών προκειμένου να δικαστούν στην Τουρκία, σύφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας. «Φυσικά αυτή η διαδικασία θα συμβεί. Υπάρχει ένα έγκλημα που διαπράχθηκε εκεί (στην Ελλάδα) και ένα έγκλημα που διαπράχθηκε εδώ. Αυτό που είναι απαραίτητο θα γίνει» είπε ο Μουαμέρ Γκιουλέρ.

Χθες το βράδυ ο Αντώνης Σαμαράς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον  Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν εκτενώς για τη μεγάλη επιτυχία της σύλληψης των διεθνώς καταζητούμενων για τρομοκρατία από τις ελληνικές αρχές ανοικτά της Χίου.

Ποια είναι η οργάνωση DHKP-C

Η οργάνωση DHKP-C ξεκίνησε την δράση της το 1978 και ανέλαβε την ευθύνη για μεγάλο αριθμό δολοφονιών νυν και απόστρατων αξιωματικών στις αρχές ασφαλείας και τον στρατό της Τουρκίας. 

Από το 2001 ξεκίνησε τις αιματηρές επιθέσεις με καμικάζι αυτοκτονίας σε κυβερνητικά κτίρια. Η οργάνωση φέρεται να είναι πίσω από την επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα την 1 Φεβρουαρίου που στοίχισε τη ζωή σε έναν Τούρκο φρουρό και τραυμάτισε δεκάδες άλλους. 

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ