Ανατριχιαστική μαρτυρία για τη φωτιά στο νοσοκομείο «Παπανικολάου»: Ο ασθενής εξαϋλώθηκε

Σοκαριστικές στιγμές έζησαν το νοσηλευτικό προσωπικό και οι γιατροί του νοσοκομείου Παπανικολάου, στη Θεσσαλονίκη έπειτα από τη φωτιά που ξέσπασε στη Β’ Πνευμονολογική πτέρυγα, η οποία, σύμφωνα με μαρτυρίες καταστράφηκε ολοσχερώς.

Ο διευθυντής Πνευμονολογίας Σταύρος Τρύφων, περιέγραψε με λεπτομέρειες πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά αλλά και πώς εξελίχθηκαν τα γεγονότα, καθώς ήταν μαζί με το προσωπικό που έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες να σώσουν κάθε ασθενή.

«Στις 08:50 με φωνάζει μια νοσηλεύτρια και μου λέει ότι ένας ασθενής βρίσκεται στην πόρτα και καίγεται. Σοκαρισμένος, ανοίγω την πόρτα και τον βλέπω να καίγεται με τα ρούχα του, ενώ την ίδια στιγμή, παίρνω τον πυροσβεστήρα, σβήνω τη φωτιά και τον τραβάω έξω» περιγράφει ο κ. Τρύφων ενώ στη συνέχεια προσθέτει πως ο ασθενής του εξηγεί πως άκουσε ένα «μπαμ».

Θεσσαλονίκη-φωτιά- νοσοκομείο Παπανικολάου

«Κοιτάω γύρω μου και βλέπω να φλέγεται ο τοίχος, αλλά και ακόμη έναν ασθενή να καίγεται στο πρόσωπο και στο σώμα. Προσπάθησα να σβήσω τη φωτιά από πάνω του, αλλά πυροδοτήθηκε ακόμη περισσότερο. Προσπαθώ να τον τραβήξω ώστε να τον βγάλω έξω και τα καταφέρνω, ενώ στη συνέχεια έσβηνα τη φωτιά στην παροχή οξυγόνου προκειμένου να μην υπάρξει έκρηξη. Οι καπνοί υπήρχαν σε απίστευτη ποσότητα, αν και η φωτιά είχε σβήσει».

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον ίδιο, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα thesstoday.gr, ενημερώθηκε η διοίκηση και η πυροσβεστική, όπου όλα αυτά συνέβησαν μέσα σε περίπου 4-7 λεπτά. Την ίδια στιγμή έφτασε και η τεχνική υπηρεσία, που  με τη σειρά της έκλεισε τις παροχές οξυγόνου για να μην επεκταθεί η φωτιά.

«Κόπηκε το ρεύμα και η συσκότιση προκαλεί απόλυτο πανικό σε όλους μας, με αποτέλεσμα νοσηλευτικό προσωπικό και γιατροί να εγκλωβιστούν στα γραφεία τους, αφού ο καπνός πλέον έχει ξεφύγει. Η πυροσβεστική έφτασε στα επόμενα 15-17 λεπτά, όπως ενημερώσαμε και το ΕΚΑΒ εξαρχής. Όταν έφτασαν οι πυροσβέστες τους εξηγήσαμε πως πρέπει να πάνε από τη μεριά που καίγονται οι ασθενείς!».

Θεσσαλονίκη- φωτιά - νοσοκομείο Παπανικολάου

Ακολούθησε η προσπάθεια εκκένωσης και μέσα σε 20 λεπτά είχαν εξέλθει από την πτέρυγα 20 ασθενείς. Μόλις έσβησε η φωτιά διαπιστώνουμε ότι ο τρίτος ασθενής που υπήρχε μέσα έχει απανθρακωθεί. Πρόκειται για έναν βαριά ασθενή που έπαιρνε πολύ μεγάλη παροχή οξυγόνου, με αποτέλεσμα η έκρηξη κυριολεκτικά να τον εξαϋλώσει. Μη φανταστείτε ότι πρόκειται για χειροβομβίδα, αλλά ακούστηκε ένα «μπαμ». Αυτό άκουσε και ο ασθενής που σηκώθηκε να πάει τουαλέτα και πήρε φωτιά».

Σχετικά με τον δεύτερο ασθενή, ο κ. Τρύφων μεταφέρει πως από αυτόν ξεκίνησε η φωτιά, όταν εξερράγη στα χέρια του το κινητό του.

«Δε μπορώ να σας πω ότι αυτή είναι η αιτία, αλλά σας μεταφέρω αυτό που μου είπε ο ίδιος, όταν βρισκόταν σε απόλυτο σοκ. Εάν δεν γινόταν γρήγορα η επιχείρηση στο νοσοκομείο, σίγουρα θα καίγονταν πολλές περισσότερες αίθουσες και θα πέθαινε πλήθος ασθενών. Εάν δεν είχε διακοπεί η παροχή οξυγόνου, όπου η τεχνική υπηρεσία λειτούργησε αστραπιαία, θα καίγονταν όλοι οι θάλαμοι στα επόμενα δευτερόλεπτα. Αδειάσαμε εμείς από την πλευρά μας δύο κλινικές, όπου μεταφέραμε ασθενείς που χρειάζονταν οπωσδήποτε παροχή οξυγόνου».

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.