Ανασύρθηκε από τον βυθό ένα χαμένο κομμάτι του Μηχανισμού των Αντικυθήρων – ΦΩΤΟ

Φως στα μυστικά του Μηχανισμού των Αντικυθήρων αναμένεται να ρίξει ένα χαμένο τμήμα του, το οποίο ανασύρθηκε από τον βυθό του Αιγαίου, όπως αποκάλυψε η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.

Έπειτα από λεπτομερή εξέταση του ευρήματος, οι επιστήμονες αποφάνθηκαν ότι πρόκειται για γρανάζι του Μηχανισμού, που θεωρείται ως ο αρχαιότερος υπολογιστής στον κόσμο.

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων ανακαλύφθηκε σε ναυάγιο το 1901 και θεωρείται ότι βάσει αυτού γίνονταν αστρονομικές παρατηρήσεις.

Βυθίστηκε πριν από 2.200 χρόνια, όταν το πλοίο το οποίο τον μετέφερε ναυάγησε κοντά στα Αντικύθηρα. Βρέθηκε από δύτες που έψαχναν σφουγγάρια και εντόπισαν τον όγκο στο πυθμένα. Αρχικά πίστεψαν ότι επρόκειτο για έναν βράχο, τον έφεραν στον αρχαιολόγο Σπυρίδωνα Στάη, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, ο οποίος εντόπισε ότι υπήρχαν γρανάζια.

Το 1976 καταδύθηκε και η ομάδα του διάσημου δύτη Ζακ Υβ Κουστώ που εντόπισε και άλλα κομμάτια από το ναυάγιο. Με την εξέλιξη των ακτίνων Χ αποκαλύφθηκε η πολυπλοκότητα του Μηχανισμού.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.