Αναστέλλει την λειτουργία του το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας

Αναστέλλει την λειτουργία του το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας

Κατεβάζει «ρολά» για μια βδομάδα το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας με απόφαση της Συγκλήτου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει καθώς δεν έχει πάρει επιχορήγηση μέσα στο 2014. Έτσι οι σχολές των ΤΕΙ της Στερεάς σε Λαμία, Χαλκίδα, Άμφισσα, Καρπενήσι και Θήβα θα παραμείνουν κλειστές από τη Δευτέρα 23 Ιουνίου έως την Κυριακή 29 Ιουνίου χωρίς να αποκλείεται η κλιμάκωση της διαμαρτυρίας, κάτι όμως που πρόκειται να αποφασισθεί το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρος του ΤΕΙ κ. Αναστασίου «βασικός λόγος που οδήγησε στην αναστολή της λειτουργίας του ιδρύματος είναι η έλλειψη χρηματοδότησης εκ μέρους του υπουργείου», συμπληρώνοντας ακόμη ότι έχουν δημιουργηθεί προβλήματα με απλήρωτους έκτακτους καθηγητές και συμβασιούχους καθαριότητας, ενώ αδυναμία πληρωμής υπάρχει και για τη σίτιση και τη φύλαξη. Ο πρόεδρος διευκρινίζει ότι αυτή την εβδομάδα δεν θα λειτουργήσουν και οι διοικητικές υπηρεσίες.

Το ΤΕΙ της Στερεάς, που προέκυψε από την συγχώνευση του ΤΕΙ της Λαμίας και του αντίστοιχου της Χαλκίδας πέρσι το καλοκαίρι, βρέθηκε στη δίνη των οικονομικών προβλημάτων το τελευταίο διάστημα καθώς, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, υπάρχει αδυναμία να κλείσει ο απολογισμός προηγούμενων ετών, έως το 2013, στο πρώην ΤΕΙ Χαλκίδας, λόγω πιστοποιημένων ατασθαλιών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι τώρα, παρά τις προσπάθειες που έγιναν και από ελεγκτικές εταιρείες δεν στάθηκε δυνατόν να φτάσουν σε προσδιορισμό του ταμειακού αποτελέσματος έτσι ώστε να συντάξουν στη συνέχεια τον προϋπολογισμό του 2014. Όπως μάλιστα σημειώνουν υπηρεσιακοί παράγοντες στις εκθέσεις τους «τα οικονομικά στοιχεία δεν ταυτίζονται». Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα δεν έχει υποβληθεί και δεν έχει εγκριθεί προϋπολογισμός για το 2014.

Σε έρευνα που έγινε σε χρηματοκιβώτια στο Τ.Ε.Ι. της Χαλκίδας βρέθηκαν μέσα εκδοθείσες επιταγές που δεν έχουν ακυρωθεί, επιταγές που φέρουν ονόματα προμηθευτών που δεν ταυτίζονται, εκατοντάδες χιλιάδες δραχμές σε χαρτονομίσματα αλλά και ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν προκύψει μέχρι τώρα τα προβλήματα ξεκινούν από το 2002 και φτάνουν μέχρι το 2013.

Το τελευταίο διάστημα μετά από πρόταση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το υπουργείο Παιδείας προχώρησε και εξέδωσε απόφαση να χρησιμοποιηθούν 3 εκατομμύρια ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα και να γίνουν οι απαραίτητες πληρωμές, δίνοντας συγχρόνως προθεσμία μέχρι τον Αύγουστο να προχωρήσει συνολική απογραφή έτσι ώστε να προκύψει λογιστικό αποτέλεσμα.

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το υπουργείο Παιδείας διευκρινίζουν ότι θα πρέπει να συνταχθεί απολογισμός έως 31/12/2013 και συγχρόνως να υποβληθεί προϋπολογισμός για το 2014 γιατί διαφορετικά δεν είναι δυνατόν με βάση τη νομοθεσία να πληρωθεί η ετήσια επιχορήγηση.

Στο μεταξύ το έκτακτο προσωπικό παραμένει απλήρωτο από τον περασμένο Οκτώβριο και απειλεί με επίσχεση εργασίας. Το τελευταίο διάστημα βρέθηκε ένας τρόπος να πληρωθούν δεδουλευμένα μόνο μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο χωρίς όμως ακόμη να τα έχουν εισπράξει. Οι προμηθευτές έχουν σταματήσει να τροφοδοτούν το ίδρυμα ενώ τεράστιες είναι οι οφειλές σε αυτούς που παρέχουν υπηρεσίες σίτισης και καθαριότητας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ιδρύματος τα 3 εκατ. ευρώ δεν επαρκούν για να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες και ζητά πολιτική λύση για να μπορέσει το ίδρυμα να ξεκινήσει τη λειτουργία του.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ