Αλλάζουν όλα στον τρόπο επιλογής στελεχών του Δημοσίου

Αλλάζουν όλα στον τρόπο επιλογής στελεχών του Δημοσίου

Ριζικές αλλαγές φέρνει στο σύστημα επιλογής προϊσταμένων το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που θα τεθεί την επόμενη εβδομάδα σε δημόσια διαβούλευση.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα το «Έθνος», με το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων καταργείται η κλασσική μοριοδότηση των τυπικών προσόντων και της προϋπηρεσίας, δίνοντας τη δυνατότητα σε νέους προσοντούχους υπαλλήλους να διεκδικήσουν τις θέσεις ευθύνης και εισάγονται ως βασικά κριτήρια αξιολόγησης η συνέντευξη και οι γραπτές εξετάσεις, με τη συμμετοχή του ΑΣΕΠ για να διασφαλιστούν η διαφάνεια και η αντικειμενικότητα της τελικής επιλογής.

Το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε συνεργασία με την Task Force, μελέτησε πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως Γαλλία, Γερμανία ή Ολλανδία, και προσάρμοσε τις πρακτικές αυτές στις ανάγκες του ελληνικού Δημοσίου.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου συστήματος λοιπόν επιλογής προϊσταμένων είναι τα εξής:

– Κατάργηση της μοριοδότησης των «στατικών» χαρακτηριστικών των υπαλλήλων, δηλαδή πτυχίων, πιστοποιητικών κ.α τα οποία αποτελούσαν κύριο κριτήριο για την επιλογή των προϊσταμένων

– Ενεργοποίηση των γραπτών εξετάσεων με τη συμβολή του ΑΣΕΠ για τη βαθμολόγηση των υποψηφίων ως προς:

α) Την ικανότητά τους να ασκήσουν τα καθήκοντα της θέσης για την οποία έχουν θέσει υποψηφιότητα

β) Τις γνώσεις τους σχετικά με το αντικείμενο που καλούνται να χειριστούν

γ) Τη δυνατότητα που έχουν να συντονίζουν τους υφιστάμενούς τους

– Θεσμοθέτηση της συνέντευξης ως βασικό κριτήριο επιλογής για τους γενικούς διευθυντές τους διευθυντές, αλλά και τους τμηματάρχες.

 Να σημειωθεί ότι η επιλογή των γενικών διευθυντών θα γίνεται εξ ολοκλήρου από τη συνέντευξη ενώ για τους διευθυντές θα υπολογίζονται 30% οι γραπτές εξετάσεις και 70% η συνέντευξη. Τέλος για τους τμηματάρχες 50% οι γραπτές εξετάσεις και 50% η συνέντευξη.

 

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Διαβάστε επίσης

Φεύγουν 94.363 δημόσιοι υπάλληλοι- Έρχονται 65.728 νέες προσλήψεις

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ