Για τις τρεις υποθέσεις στις οποίες παρίσταται, αυτές των θυρίδων, του Λιγνάδη και του Ριχάρδου, μίλησε ο ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου.
Σχετικά με την απαλλαγή του ενεχυροδανειστή Ριχάρδου σχολίασε: “Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια είναι σύνηθες γεγονός να γίνονται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης ποινικές υποθέσεις. Εγώ σ αυτά τα 47 χρόνια που δικηγορώ, έχω συναντήσει πολλές τέτοιες υποθέσεις. Τελευταία -δυστυχώς- εξαιτίας κακών συμβουλών, ακόμη και πρωθυπουργοί και υπουργοί παρασύρονται και ουσιαστικά γίνεται μια πολιτική αντιπαράθεσης η οποία αποπροσανατολίζει από την ουσία των υποθέσεων, εκμεταλλεύονται ένα γεγονός, με ΜΜΜ που δεν έχουν αυτοσεβασμό δημοσιογραφικό, διογκώνουν το γεγονός και ακολούθως μεταφέρεται μια αντιπαράθεση στη Βουλή. Θυμάστε στην υπόθεση του κ. Ριχάρδου Μυλωνά, ότι ο πρωθυπουργός της χώρας τότε είχε εμφανιστεί ο ίδιος τότε και η κυρία Γεροβασίλη μετά ότι απάλλαξαν την κοινωνία από έναν άνθρωπο που έπινε το αίμα των ανθρώπων και τους έπαιρνε τα χρυσά. Όταν μου ανατέθηκε η υπόθεση, διαβάζοντας τη δικογραφία και επειδή είχα χειριστεί μια αντίστοιχη περίπτωση είχα πει ότι κάνουν ένα τεράστιο λάθος και συγχέουν τις εξαγωγές χρυσού από την Ελλάδα προς την Τουρκία με τις εξαγωγές προς τρίτες χώρες. Ο Ριχάρδος είχε ήδη συλληφθεί, με συνοπτικές διαδικασίες απολογήθηκε Σάββατο και ενεκλείσθη στις φυλακές κι εγώ συνέχιζα να φωνάζω ότι είναι άδικο και μέχρι την επόμενη εβδομάδα που η ΑΑΔΕ έστειλε ένα έγγραφο κι εγώ μαζί δύο βουλεύματα και αποδείξαμε στην κυρία ανακριτή ότι είχε γίνει τεράστιο λάθος και από την αστυνομία που έκανε την προανάκριση και από τον εισαγγελέα που προΐστατο” υπογράμμισε ο κ. Κούγιας.
“Από τότε πέρασαν 2,5 χρόνια για να αποδειχθεί η αθωότητά του, έχει καταστραφεί οικονομικά, έχουν κατασχεθεί πολύτιμα αντικείμενα, είχαν δεσμευθεί οι λογαριασμοί του οι τραπεζικοί, δεν μπορούσε με τον ίδιο τρόπο γιατί όταν δημιουργείται ένα σκάνδαλο τέτοιο οικονομικό οι συναλλασσόμενοι μαζί του στην Τουρκία και αλλού έπαψαν να συναλλάσσονται. Και πραγματικά ο άνθρωπος αυτός σήμερα πήρε μια απάντηση και αυτή η ασφάλεια δικαίου που πρέπει να επικρατεί στους Έλληνες πολίτες επιβεβαιώνεται μ’ αυτήν την απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών διότι μπορεί να ταλαιπωρούνται κάποιοι με προσωρινές κρατήσεις ακόμη και με προσωρινές καταδίκες, αλλά στο τέλος αθωώνονται.
Ακολούθως σχολίασε την υπόθεση θυρίδων, λέγοντας: “Με τις νέες διατάξεις του κώδικα ποινικής δικονομίας και του ποινικού κώδικα, σ ‘ αυτού του είδους τα εγκλήματα προβλέπεται ότι πριν ακόμη ολοκληρωθεί η παραπομπή στο ακροατήριο, στο στάδιο δηλαδή της ανακρίσεως, ή ακόμη καλύτερα στο στάδιο της προανακρίσεως, εφόσον οι δράστες αυτών των εγκλημάτων επιστρέψουν τα κλοπιμαία ή αποζημιώσουν τα θύματά τους, εφόσον έχουν διαθέσει τα κλοπιμαία, να φτάνει η υπόθεση μέχρι και στην οριστική απαλλαγή τους. Αυτή η διαπραγμάτευση προβλέπεται” τόνισε.
Μιλώντας για την υπόθεση Λιγνάδη υπογράμμισε: “Αν στην αρχή ο πελάτης μου κι εγώ ήμασταν πεπεισμένοι για την αθωότητά του, τώρα είμαστε πολύ περισσότερο. Οι καταγγελίες είναι τρεις, δεν είναι όλες, εκ των οποίων η μία έχει γίνει από τη Σουηδία. Είναι μια μήνυση που έχει γίνει χωρίς το γνήσιο της υπογραφής του μηνυτού και χωρίς εξουσιοδότηση προς δικηγόρο και δεν μπορώ να καταλάβω πώς το δέχθηκε η εισαγγελία και δεν υπήρχε καν μαρτυρική κατάθεση… Ήρθε στην Ελλάδα, εξετάστηκε σαν τον κλέφτη μέσα στη νύχτα και έφυγε. Ενώ έχουμε κάνει αίτημα για κατ’ αντιπαράσταση εξέταση, ενώ τον έφερε στην Ελλάδα, κι έπρεπε αφού τον είχε στην Ελλάδα να τον εξετάσει κατ’ αντιπαράσταση με τον κ. Λιγνάδη, τον εξαφάνισε” σημείωσε.
“Η καταγγελία αυτή έχει απομυθοποιηθεί πλήρως από τα αδιάσειστα στοιχεία που προσκόμισε ο κ. Λιγνάδης. Η καταγγελία αφορά έναν χρόνο τελέσεως και τόπο τελέσεως το διαμέρισμά του στην Αθήνα αρχές Αυγούστου 2010. Ο κ. Λιγνάδης έφερε αεροπορικά εισιτήρια, έφερε διαμονές σε ξενοδοχεία της Αιγύπτου, έφερε προγράμματα για όλο τον Αύγουστο που ήταν παραστάσεις εκτός Αθηνών, αυτή η κατηγορία έχει διακωμωδηθεί πλήρως. Όταν τον φέρνεις αυτόν που είχε κάνει μόνο μια μήνυση και δεν είχε καταθέσει και σου έχει ζητήσει ο κατηγορούμενος να εξεταστεί κατ’ αντιπαράσταση και να μπορέσει κι αυτός να αρθρώσει έναν υπερασπιστικό λόγο και με τον συνήγορό του, και τον εξαφανίζεις, τον φέρνεις νύχτα και τον διώχνεις… Έχουμε να κάνουμε με μια κατασκευή χοντροκομμένη”.