Ακρόπολη: Το δημοσίευμα της “Αυγής” για την επιγραφή με τα ονόματα των Γλέζου-Σάντα και η απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού

Απάντηση σε δημοσίευμα της διαδικτυακής έκδοσης της “Αυγής” με τίτλο “Λίνα Μενδώνη: Νέο ψέμα – Ανακοίνωσε επιγραφή στην Ακρόπολη για Γλέζο, Σάντα που υπάρχει από το 1982″, δίνει το υπουργείο Πολιτισμού, κάνοντας λόγο για “εμμονή της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πρόσωπο της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού”.

Στο δημοσίευμα, επισημαίνεται ότι η υπουργός προχώρησε “σε ακόμα μία προκλητική κίνηση” και “μάλιστα από το βήμα της Βουλής”. Σύμφωνα με την “Αυγή” η υπουργός “τελείωσε την ομιλία της λέγοντας ότι θα τοποθετηθεί στην Ακρόπολη επιγραφή με τα ονόματα του Μανώλη Γλέζου και του Λάκη Σάντα που τη νύχτα της 30ής Μαΐου 1941 κατέβασαν την ναζιστική σημαία από τον Ιερό Βράχο.. Ωστόσο αυτή η πινακίδα με τα ονόματα των δύο αγωνιστών βρίσκεται ήδη στο εμβληματικό μνημείο από το 1982!”.

Δημοσιεύεται, δε, το επίμαχο απόσπασμα από την ομιλία της υπουργού Πολιτισμού, όπου ακούγεται να αναφέρει: “σας λέω ότι στην Ακρόπολη, στη βόρεια κλιτύ θα αναρτηθεί μία πινακίδα, με την αναγραφή των δύο ονομάτων του Γλέζου και του Σάντα στο σημείο από το οποίο κατάφεραν να προσπελάσουν την Ακρόπολη. Γιατί η μακρά ιστορική διάρκεια, η μεγάλη διαχρονία, αυτού του τόπου πρέπει να αναγνωρίζεται και να τιμάται”.

Τι απαντά το υπουργείο Πολιτισμού

Σε σχετική ανακοίνωση, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σημειώνει ότι στο δημοσίευμα “αναφέρεται ως «είδηση» η ύπαρξη επιγραφής στην Ακρόπολη με τα ονόματα του Μανώλη Γλέζου και του Λάκη Σάντα και ως «ψέμα» η ανακοίνωση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη σήμερα στη Βουλή” και υπογραμμίζει πως “οι συντάκτες του δημοσιεύματος, μπρος στη μικροπολιτική τους εμμονή, συμπεριφέρονται ως να μην γνωρίζουν γραφή ή ανάγνωση”. “Με την ανάρτηση της πινακίδας στο σημείο αυτό της βορείου κλιτύος, όλοι οι επισκέπτες της Ακρόπολης θα πληροφορούνται ότι από εκεί ξεκίνησε η ηρωική πράξη των δύο αγωνιστών, εναντίον των Ναζί, καθώς το Μπελβεντέρε δεν είναι προσβάσιμο σε όλους τους επισκέπτες του μνημείου”, τονίζει το υπουργείο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

“Σε δημοσίευμα της διαδικτυακής έκδοσης της «Αυγής» αναφέρεται ως «είδηση» η ύπαρξη επιγραφής στην Ακρόπολη με τα ονόματα του Μανώλη Γλέζου και του Λάκη Σάντα και ως «ψέμα» η ανακοίνωση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη σήμερα στη Βουλή, ότι πρόκειται να αναρτηθεί πινακίδα με τα ονόματά τους, στο σημείο, από το οποίο κατάφεραν να προσπελάσουν την Ακρόπολη. Για άλλη μια φορά, αποδεικνύεται η εμμονή της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πρόσωπο της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού. Προφανώς, κάποιος ο οποίος βρίσκεται συστηματικά στον χώρο της Ακρόπολης, γνωρίζει ότι υπάρχει η συγκεκριμένη πινακίδα στο φυλάκιο Μπελβεντέρε, στο φυλάκιο της Σημαίας από το 1982. Οι συντάκτες του δημοσιεύματος, μπρος στη μικροπολιτική τους εμμονή, συμπεριφέρονται ως να μην γνωρίζουν γραφή ή ανάγνωση. Η Λίνα Μενδώνη, απαντώντας στην τομεάρχη Πολιτισμού της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ στη Βουλή, είπε κατά λέξη τα εξής: «Κλείνοντας, για να μην λέτε πάλι ότι δεν σας ενημέρωσα, σας λέω ότι στην Ακρόπολη, στη βόρεια κλιτύ, θα αναρτηθεί μία πινακίδα με την αναγραφή των δύο ονομάτων του Μανώλη Γλέζου και του Απόστολου Σάντα, στο σημείο από το οποίο κατάφεραν να προσπελάσουν την Ακρόπολη. Γιατί η μακρά ιστορική διάρκεια, η μεγάλη διαχρονία, αυτού του τόπου πρέπει να αναγνωρίζεται και να τιμάται». Με την ανάρτηση της πινακίδας στο σημείο αυτό της βορείου κλιτύος, όλοι οι επισκέπτες της Ακρόπολης θα πληροφορούνται ότι από εκεί ξεκίνησε η ηρωική πράξη των δύο αγωνιστών, εναντίον των Ναζί, καθώς το Μπελβεντέρε δεν είναι προσβάσιμο σε όλους τους επισκέπτες του μνημείου”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ