Αγωνία για 15χρονη που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο του Ρίου – Τι λέει στο enikos.gr o Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής

Tης Ευανθίας Τασσοπούλου

Δύο περιστατικά με παιδιά βρίσκονται σήμερα στην επικαιρότητα που αφορούν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου. Στη ΜΕΘ COVID του Ρίου βρίσκεται 15χρονη που παρουσίασε οξεία μυοκαρδίτιδα, ενώ επίσης νοσηλεύεται διασωληνωμένη 23χρονη, η οποία υποβλήθηκε σε πρόωρο τοκετό εξαιτίας επιπλοκών του κορονοϊού. Στην οικογένεια, είχε νοσήσει από κορονοϊό ο σύζυγος, ο πεθερός και η πεθερά της 23χρονης.

Το enikos.gr επικοινώνησε με τον καθηγητή Παιδιατρικής και Νεογνολογίας Πανεπιστημίου Πατρών και Διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής, ΜΕΝ Νεογνών και ΜΕΘ Παίδων, Γαβριήλ Δημητρίου.

“Αυτή τη στιγμή νοσηλεύουμε τρία περιστατικά στην παιδιατρική. Τριών μηνών, έξι μηνών και 12 ετών με θετικό τεστ PCR σε καλή κατάσταση. Το πρόωρο μωρό που είναι αυτό της 23χρονης που διασωληνώθηκε, είναι μάλλον αρνητικό, έγινε PCR και είναι αρνητικό. Το μωρό διασωληνώθηκε λόγω προωρότητος” ανέφερε ο καθηγητής.

“Σχετικά με την 15χρονη που είναι στην ΜΕΘ Παίδων, την έφεραν από το Αγρίνιο προχθές. Το κορίτσι έχει περάσει κορονοϊό πριν από τρεις μήνες. Είναι αρνητική δηλαδή τώρα. Είχε αντισώματα. Ένιωσε ενοχλήσεις και πήγε στο νοσοκομείο της περιοχής, όπου της έκαναν μια τροπονίνη, είχε 4.000. Μετά ήρθε σε εμάς, είχε 8.000 και την ανεβάσαμε στην ΜΕΘ Παίδων γιατί θέλει στενή παρακολούθηση αυτό. Δεν έχει άλλα στοιχεία του πολυσυστηματικού υπερφλεγμονώδους συνδρόμου MIS-C. Δεν έχει ούτε πυρετό, ούτε κοιλιακό άλγος, ούτε τίποτε άλλο. Παρόλα αυτά, από την καρδιά μόνο, που δείχνει συμμετοχή του μυοκάρδιου, σαν μυοκαρδίτιδα ας το πούμε, χρειάζεται στενή παρακολούθηση γιατί μπορεί να προκαλέσει το οτιδήποτε. Αυτή τη στιγμή δεν είναι διασωληνωμένη, είναι σε καλή κατάσταση αλλά την έχουμε σε στενή παρακολούθηση” περιέγραψε.

“Θα μπορούσε να είναι αυτό το σύνδρομο, αλλά ξέρετε αν δεν έχει και τα υπόλοιπα συμπτώματα είσαι πάντα λίγο επιφυλακτικός. Θα μπορούσε να είναι το σύνδρομο και να σου κάνει μόνο κάτι μεμονωμένο. Αλλά ουσιαστικά πρέπει να κάνεις ένα ολόκληρο πάνελ άλλων ιών που μπορούν να σου κάνουν μυοκαρδίτιδα πχ αν είναι Κοξάκι σου κάνει μυοκαρδίτιδα. Πάντως λογικά και σε όλα αυτά τα σύνδρομα υπάρχουν φορές που έχουν μόνο ένα σύμπτωμα και δεν παρουσιάζεται όλο το φάσμα των συμπτωμάτων. Δεν έχει όμως και καμία σημασία ως προς την αντιμετώπιση” συμπλήρωσε.

Τι είναι το πολυσυστηματικό υπερφλεγμονώδες σύνδρομο (MIS-C)

Τα παιδιά με σχετιζόμενο με την COVID-19 πολυσυστηματικό υπερφλεγμονώδες σύνδρομο (MIS-C) συνήθως εμφανίζουν shock, καρδιακές αρρυθμίες, περικαρδιακή συλλογή και διάταση/ανεύρυσμα των στεφανιαίων αρτηριών. Η κλινική εικόνα συχνά προσομοιάζει με αυτήν της νόσου Kawasaki, άλλοτε όμως παρουσιάζεται με βαριά συμπτωματολογία, με χαρακτηριστικό τον πυρετό διάρκειας άνω των 3-5 ημερών και με τη συμμετοχή διαφόρων συστημάτων (γαστρεντερικό, κυκλοφορικό, δέρμα, αίμα, σπανιότερα αναπνευστικό). Η νόσος εκδηλώνεται κατά κανόνα τέσσερις εβδομάδες μετά την COVID-19. Χαρακτηριστικά εργαστηριακά ευρήματα της νόσου είναι οι ιδιαίτερα αυξημένοι δείκτες φλεγμονής (προκαλσιτονίνη, CRP, pro-BNP, φερριτίνη, d-dimers), η λεμφοπενία, η υπερτρανσαμινασαιμία και η θρομβοκυττοπενία.

Σε σύγκριση με τους ενήλικες, ο θάνατος σε παιδιά με πολυσυστηματικό υπερφλεγμονώδες σύνδρομο είναι ασυνήθιστος παρά τους σημαντικά αυξημένους δείκτες φλεγμονής και τη συμμετοχή πολλών συστημάτων. Οι περισσότεροι ανήλικοι ασθενείς λαμβάνουν ενδοφλέβια ανοσοσφαιρίνη, η οποία σπάνια χορηγείται σε ενήλικες. Το εάν αυτή ή άλλες θεραπείες που εφαρμόζονται επηρεάζουν τη θνητότητα, μένει να μελετηθεί και καθοριστεί.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ