Αγνόησαν τις προειδοποιήσεις για τον Βλαστό

«Αν πεις κουβέντα, θα καθαρίσω τη γυναίκα και τα παιδιά σου. Ξέρω που μένεις». Αυτή ήταν η ατάκα των νονών της νύχτας προς τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και τους εύπορους κρατουμένους τους οποίους ήθελαν να «δαγκώσουν». Στόχος τους ήταν η απόλυτη «επικράτηση» μέσα από τα κελιά την οποία κατάφερναν πότε με την εξαγορά και πότε με το φόβο.

Στο «διευθυντήριο» του οργανωμένου εγκλήματος, όπως χαρακτηρίζονται οι φυλακές Κορυδαλλού, οι κανόνες κράτησης είχαν γίνει «κουρελόχαρτα». Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε αποστείλει τον περασμένο Φεβρουάριο απόρρητο έγγραφο προς το Συμβούλιο των Φυλακών Κορυδαλλού, ζητώντας έκτακτα μέτρα ασφαλείας για τον κρατούμενο Παναγιώτη Βλαστό, ο οποίος φέρεται ως ένας από τους τρεις αρχινονούς που ηγούνταν της ελληνικής καμόρας.

Το εμπιστευτικό έγγραφο εστάλη σε μία κρίσιμη περίοδο κατά την οποία οι Αρχές είχαν πληροφορίες ότι ο Βλαστός προετοιμάζει απόδραση με ελικόπτερο. Είχε προηγηθεί η παραμονή του στο κρατητήριο της ΓΑΔΑ απ’ όπου, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας της υπόθεσης, είχε και πάλι προσπαθήσει να δραπετεύσει.

Το αρμόδιο όργανο του υπουργείου Δικαιοσύνης πρότεινε τότε να κρατηθεί ο Βλαστός για όλο το διάστημα της παραμονής του στον Κορυδαλλό στο υπόγειο της ΣΤ’ πτέρυγας, χωρίς να έχει δυνατότητα επικοινωνίας με άλλους κρατουμένους.

Στο ίδιο πλαίσιο αναφερόταν ότι θα έπρεπε να κινείται εντός του σωφρονιστικού ιδρύματος μόνο με τη συνοδεία δύο σωφρονιστικών υπαλλήλων και, αν κρινόταν απαραίτητο, ακόμα και με χειροπέδες, ενώ υπό την παρουσία σωφρονιστικών θα έπρεπε να γίνονται τα επισκεπτήρια και οι τηλεφωνικές επικοινωνίες του.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση, όπως επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης, είναι ότι τα μέτρα που προβλέπονταν στο απόρρητο έγγραφο κατ’ ουσίαν δεν εφαρμόστηκαν ποτέ.

Ο Βλαστός, αντιθέτως, φέρεται να προχώρησε ένα βήμα παρακάτω, αξιοποιώντας την παραμονή του στη ΣΤ’ πτέρυγα, όπου κρατούνται VIP φυλακισμένοι που κατηγορούνται για οικονομικά σκάνδαλα. Το κύκλωμα νονών φέρεται να ανέπτυξε μαζί τους σχέσεις, επιχειρώντας να τους «δαγκώσει». Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του πρώην γενικού γραμματέα Εξοπλιστικών Γιάννη Σμπώκου που έπεσε θύμα τους.

«Είναι σαν να έβαλαν το λύκο δίπλα από τα πρόβατα. Είναι δυνατόν να μην εκμεταλλεύονταν τη γειτνίαση με πλούσιους κρατούμενους; Έβαλαν για παράδειγμα τον Τσοχατζόπουλο δίπλα σε νονό που κατηγορείτο για την απαγωγή Παναγόπουλου», λέει χαρακτηριστικά αρμόδια πηγή.

Και προσθέτει: «Ο Κορυδαλλός παραμένει υπό ένα ιδιότυπο καθεστώς φόβου. Ακόμα και το βράδυ, όταν τα κελιά κλειδώνουν, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Και αυτό γιατί υπάρχει μόλις ένας σωφρονιστικός ανά πτέρυγα, δηλαδή ένα άτομο φυλάει 400 κρατουμένους».

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ