Αγία Ζώνη ΙΙ: Εξετάζουν σενάριο για βύθιση από βόμβα – Τι λέει το πόρισμα του Πολυτεχνείου

Στοιχεία για έκρηξη αγνώστου μηχανισμού προκύπτουν ύστερα από έρευνες για τα αίτια του ναυαγίου του Αγία Ζώνη ΙΙ, που προκάλεσε μεγάλη οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό. Το σοβαρό ενδεχόμενο φέρεται να εξετάζεται διεξοδικά σύμφωνα με τις πληροφορίες των ΝΕΩΝ, σε πόρισμα 300 σελίδων του Εργαστηρίου Ναυπηγικής και Τεχνολογίας του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου.

Στο πόρισμα ύστερα από εννέα επιθεωρήσεις του πλοίου ερευνάται αναλυτικά αν το ρήγμα των περίπου 2-3 μέτρων στα ύφαλα του πλοίου σχετίζεται με πιθανή έκρηξη. Τα στοιχεία φέρεται ότι ανακύπτουν από την ανάλυση της στρέβλωσης και της παραμόρφωσης των μεταλλικών ελασμάτων στο χώρο του ρήγματος και από άλλα ευρήματα. Όμως, από την άλλη πλευρά, δεν φαίνεται να έχουν εντοπισθεί ίχνη εκρηκτικού μηχανισμού και πυρίτιδας. Κάτι που ίσως αποδίδεται στην πολύμηνη βύθιση του πλοίου. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί αυτό το ενδ4εχόμενο δημιουργούνται νέα δεδομένα, όπως και πλήθος ερωτημάτων για το εν λόγω ναυάγιο που είχε προκαλέσει μεγάλη οικολογική καταστροφή των Σεπτέμβριο του 2017 σε ευρύτατη θαλάσσια περιοχή γύρω από την Αττική.

Τα ΝΕΑ επικοινώνησαν με τον καθηγητή Δημήτρη Παντελή, που είναι προϊστάμενος του Εργαστηρίου Ναυπηγικής και Τεχνολογίας του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Ο καθηγητής αρνήθηκε να αναφέρει οτιδήποτε για το περιεχόμενο του πορίσματος, ωστόσο τόνισε ότι “το πόρισμα θα παραδοθεί τα επόμενα 24ωρα στις δικαστικές Αρχές και ότι σε αυτό προσδιορίζονται με ακρίβεια τα αίτια του συμβάντος με πλήρη ανάλυση όλων των ευρυμάτων”.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ