Αυξάνονται συνεχώς τα περιστατικά βίας μεταξύ ανηλίκων – Τι αναφέρει ειδικός για τα βαθύτερα αίτια και τους τρόπους αντιμετώπισης

Πονοκέφαλο στις οικογένειες και προβληματισμό στην κοινωνία και στους ειδικούς προκαλούν τα διαρκώς αυξανόμενα περιστατικά βίας μεταξύ ανηλίκων.

Πύργος: Καρέ καρέ νέο επεισόδιο βίας μεταξύ ανηλίκων – Άγριο ξύλο ανάμεσα σε μαθήτριες – ΒΙΝΤΕΟ

Δεν έχει περάσει, εξάλλου, πολύς καιρός από το τελευταίο περιστατικό με πρωταγωνίστριες δύο 14χρονες στην Ελευσίνα, που πιάστηκαν στα χέρια μπροστά στα μάτια συνομηλίκων τους, που απλώς βιντεοσκοπούσαν με το κινητό τους. Η παραβατικότητα, όμως, των νέων επεκτείνεται και σε άλλους τομείς.

«Έχουμε κρούσματα και στην Ελευσίνα και στη Μαγούλα. Η σημερινή δημοτική Αρχή (είναι) έχει επικοινωνία με την Ασφάλεια Δυτικής Αττικής σχετικά με την παραβατικότητα ανηλίκων και ζητήσαμε πιο συχνές περιπολίες και δεύτερον επικοινωνήσαμε με τον κ Γιαννόπουλο από το “Χαμόγελο του Παιδιού” για να γίνουν σεμινάρια με την παραβατικότητα ανηλίκων» ανέφερε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας και Παιδείας Ελευσίνας – Μαγούλας, Χρήστος Τρυπιτσίδης.

Συστήνεται επιστημονική επιτροπή για την αντιμετώπιση της βίας ανηλίκων με απόφαση Μητσοτάκη

Είναι χαρακτηριστικό πως οι υποθέσεις κλοπών που αφορούν σε ανήλικους αυξήθηκαν από 734 με 909 δράστες το 2022, σε 965 και 1.255 δράστες το 2023.

Μόνο το 2023, την Αστυνομία απασχόλησαν 367 υποθέσεις, στις οποίες ενεπλάκησαν 574 ανήλικοι δράστες, όταν το 2022, έφτασαν στις αρχές 137 υποθέσεις, στις οποίες ενεπλάκησαν 369 ανήλικοι.

Το συγκεκριμένο περιστατικό στην Ελευσίνα, δεν ήταν το μοναδικό, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, στις 25 Μαρτίου, υπήρξε συμπλοκή μεταξύ δύο διαφορετικών ομάδων στην κεντρική πλατεία της περιοχής.

Στυλιανίδης για βία ανηλίκων: Συμμαθητές φιλμάρουν για να ανεβάσουν υλικό

Ο Ομότιμος Καθηγητής Κοινωνικής Ψυχιατρικής, Ψυχίατρος-Ψυχαναλυτής, Στέλιος Στυλιανίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ επισήμανε ότι «Σημαντικό ρόλο παίζουν τα social media αλλά μου κάνει εντύπωση το θέμα των παρατηρητών (…) Ένα σωρό συμμαθητές φιλμάρουν για να ανεβάσουν υλικό». Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι η αύξηση της βίας στους εφήβους έχει πλέον εκθετικά χαρακτηριστικά.

«Παράγοντες που οδηγούν σε αυτό είναι το πώς επηρεάζονται τα παιδιά μεταξύ τους (η μίμιση), η προσπάθεια πολλών να ανεβάσουν το κοινωνικό τους status (αναγνωρισιμότητα), έλλειψη ισχυρών δεσμών με σημαντικούς ενήλικους ή άλλα παιδιά, η αναζήτηση μιας κάποιας ταυτότητας, υπάρχει ρευστή ταυτότητα στους εφήβους σήμερα», πρόσθεσε.

Ως προς το τι «όπλα», «εργαλεία», έχει στη διάθεσή του ένα παιδί που δέχεται bullying ανέφερε, ακόμη: «Το βασικό που πρέπει να κάνει ένα παιδί, πρέπει να μιλήσει. Μόνο ένα στα τέσσερα μιλά σήμερα. Θα πρέπει να είναι πραγματικά σε επαγρύπνηση οι σύλλογοι γονέων και οι εκπαιδευτικοί».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ