Αυτοί είναι οι Έλληνες ποντιακής καταγωγής που έχουν χαρακτηριστεί personae non gratae από την Τουρκία

Kρατούμενος για αρκετές ώρες μέχρι να μπει στο αεροπλάνο για την απέλασή του στην Ελλάδα, παρέμεινε ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας, Γιώργος Βαρυθυμιάδης, το όνομα του οποίου –όπως αποδείχθηκε– είναι στη λίστα των ανεπιθύμητων προσώπων στην Τουρκία.

Ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης είχε ενδιάμεσο σταθμό την Κωνσταντινούπολη στο ταξίδι του προς την Παναγία Σουμελά όπου την Κυριακή ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα τελέσει Θεία Λειτουργία για τη γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Σύμφωνα με το pontosnews.gr οι τουρκικές Αρχές απαγόρευσαν σήμερα και την είσοδο ενός Πόντιου επιχειρηματία από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος ταξίδευε οδικώς, και αυτός με προορισμό την Τραπεζούντα και την Παναγία Σουμελά. Σε αντίθεση με τον Γιώργο Βαρυθυμιάδη, ο συγκεκριμένος δεν έχει καμία σχέση με τον οργανωμένο ποντιακό χώρο.

Στις 14 Ιουλίου η καθηγήτρια Μουσικολογίας, Ροζαλία Ελευθεριάδου θεωρήθηκε –επίσης για αδιευκρίνιστο λόγο– persona non grata, έμεινε για 24 ώρες στο κρατητήριο του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης και τελικά επέστρεψε στην Ελλάδα χωρίς να ολοκληρώσει το ταξίδι της στον Πόντο.

Κρατούμενη μέχρι την απέλασή της, έμεινε στο ίδιο αεροδρόμιο και η επίσης ποντιακής καταγωγής δρ Μυροφόρα Ευσταθιάδου. Έφτασε στην Κωνσταντινούπολη στις 28 Μαΐου μαζί με τον ανήλικο γιο της και λόγω του σαββατοκύριακου έμεινε για 48 ώρες σε περιορισμό, μέχρι την απέλασή της.

Τα ονόματα αυτά έρχονται να προστεθούν σε αυτά του Κώστα Αλεξανδρίδη, πρόεδρο των «Μωμόγερων», του δρομέα Γιώργου Ζαχαριάδη και του συγγραφέα Μιχάλη Καϊκουνίδη, που επίσης δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στην Τουρκία. Ο πρώτος απελάθηκε τον Ιανουάριο του 2020 και οι δύο τελευταίοι τον Ιούλιο του ίδιου έτους.

Άλλωστε, σύμφωνα με τη Ροζαλία Ελευθεριάδου και τα όσα δήλωσε για την περιπέτειά της στον δημοσιογράφο Ρωμανό Κοντογιαννίδη, οι αστυνομικοί της έδειξαν μία λίστα με δεκάδες Έλληνες που θεωρούνται personae non gratae στην Τουρκία!

Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστοι ποιοι και πόσοι ακριβώς είναι αυτοί οι Έλληνες, και αν όλοι είναι ποντιακής καταγωγής.

Κοινή συνισταμένη πάντως σε όλα τα περιστατικά που ήδη έχουν αναφερθεί είναι ότι οι τουρκικές Αρχές ζήτησαν σε αυτούς που απέλασαν να υπογράψουν έγγραφα στην τουρκική γλώσσα και παράλληλα αρνήθηκαν να αποκαλύψουν τον ακριβή λόγο της απαγόρευσης εισόδου.

Πηγή: pontosnews.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ