Αυτό είναι το σχέδιο για να μπει “φρένο” στα πάρτι στις πλατείες – Γιατί απομακρύνεται το ενδεχόμενο για “Πάσχα στο χωριό”

Πονοκέφαλο προκαλούν τα υπαίθρια πάρτι σε πλατείες της Αθήνας και σε άλλες πόλεις της χώρας. Με αυτά τα δεδομένα και την μεγάλη πίεση που εξακολουθεί να υπάρχει στο σύστημα υγείας λόγω κορονοϊού, μοιάζει δύσκολο να απελευθερωθούν οι μετακινήσεις το Πάσχα. Προς το τέλος της εβδομάδας αναμένονται οι εισηγήσεις των ειδικών για το αν θα επιτραπούν τα ταξίδια εκτός νομού το Πάσχα, ενώ θα υπάρξουν και σχετικές ανακοινώσεις για τον τρόπο λειτουργίας των εκκλησιών.

Στα επιδημιολογικά δεδομένα και στον συγχρωτισμό που παρατηρείται στις πλατείες επικεντρώθηκε και η σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και του υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά. Κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν τον προβληματισμό τους, επισημαίνοντας πάντως πως η μαζική αστυνόμευση θα όξυνε την κατάσταση. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, δεν αποκλείεται μέσα στα επόμενα 24ωρα να δούμε αυτό που έγινε στην πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι, όπου αστυνομικοί της ομάδας ΟΔΟΣ περιφρουρούσαν από νωρίς τον χώρο. Είναι πιθανόν λοιπόν αυτή η στρατηγική να εφαρμοστεί και σε άλλες κεντρικές πλατείες τόσο της Αθήνας όσο και άλλων πόλεων.

Σημειώνεται ότι οι κάτοικοι στις περιοχές όπου διοργανώνονται πάρτι πλέον διαμαρτύρονται, ενώ φοβούνται πως οι υπαίθριες συγκεντρώσεις ήρθαν για να μείνουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περίοικοι της Κυψέλης ετοιμάζουν επιστολή διαμαρτυρίας προς κάθε αρμόδια αρχή, καταγγέλλοντας τη μόνιμη ηχορύπανση ενώ πολλοί κάνουν λόγο και για παραβατικές συμπεριφορές. Οι ίδιοι υψώνουν κραυγή αγωνίας λέγοντας ότι από νωρίς το απόγευμα αυτοκίνητα και μηχανάκια «καβαλάνε» την πλατεία και γύρω δρόμους για να… δημιουργήσουν τον χώρο που θέλουν για τα πάρτι τους, ενώ μιλούν και για την επόμενη ημέρα, όπου η περιοχή μοιάζει με μια απέραντη «χωματερή». Η ανησυχία είναι μεγάλη για τη διασπορά του κορονοϊού στην περιοχή τους λόγω των συναθροίσεων και ζητούν την άμεση παρέμβαση των αρμοδίων Αρχών για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο και να σταματήσει άμεσα.

Το μήνυμα που εκπέμπουν κυβερνητικά στελέχη είναι πως η πλειοψηφία τηρεί τα μέτρα και είμαστε στο τέλος της περιπέτειας, ενώ συνιστούν λίγη υπομονή για να μην έχουμε πισωγυρίσματα. Επίσης, σημειώνουν ότι δεν υπάρχει κάτι στον ορίζοντα όσον αφορά στα επόμενα ανοίγματα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, βάζοντας “φρένο” στα σενάρια για πρόωρο άνοιγμα της εστίασης, κάτι πάντως που όλο και περισσότεροι επιστήμονες ζητούν.

“Είμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι ενόψει Πάσχα και καλοκαιριού. Είναι εύλογη η κόπωση των πολιτών, πρέπει όλοι να κάνουμε υπομονή”, τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Η ίδια αναφέρθηκε στους λόγους που δεν επεμβαίνει μαζικά η Αστυνομία λέγοντας ότι “η αστυνομία δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κοινωνική συνείδηση. Μια μαζική παρέμβαση της αστυνομίας σε συγκεντρώσεις 1.000 ατόμων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη διασπορά του ιού ή και σε επεισόδια καθώς μπορεί να υπάρχουν ομάδες που να επιδιώκουν ένα κλεφτοπόλεμο ή μια σύγκρουση με την αστυνομία”. Συμπλήρωσε δε, ότι κάτι τέτοιο θα έφερνε αντίθετα αποτελέσματα. Σύμφωνα με την κα Πελώνη “υπάρχουν παραδείγματα όπως η πλατεία Βαρνάβα, η οποία αποκλείστηκε από αστυνομικούς και τα άτομα μεταφέρθηκαν αλλού. Θα γίνουν κι άλλες ανάλογες ενέργειες. Η παρουσία της αστυνομίας θα είναι διακριτική”. Ζήτησε να μην χάνουμε τη “μεγάλη εικόνα” καθώς οι περισσότεροι πολίτες κάνουν υπομονή ώστε να βγούμε από το τούνελ, τηρώντας τα μέτρα. Τέλος, είπε πως οι αποφάσεις για το Πάσχα θα ληφθούν μέσα στην εβδομάδα, αφού αξιολογηθούν όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα από τους ειδικούς” ενώ προανήγγειλε ότι θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις, επίσης μέσα στην εβδομάδα.

Τα σενάρια για το Πάσχα στο χωριό

Η ελεύθερη μετακίνηση από νομό σε νομό ενόψει του Πάσχα αποτελεί δύσκολη εξίσωση. Οι τελευταίες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η επιχείρηση “Πάσχα στο χωριό” απομακρύνεται, προκειμένου να κερδηθεί το μεγάλο στοίχημα για άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου.

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με τα πάρτι και τα φαινόμενα συνωστισμού στις κεντρικές πλατείες και τα δημοφιλή στέκια της νεολαίας παρά τα μέτρα του lockdown και χωρίς να τηρούνται τα μέτρα προστασίας του κορονοϊού, αυτό που ακούγεται όλο και πιο πολύ από τα… χείλη κυβερνητικών στελεχών και ειδικών είναι ότι «ίσως θα πρέπει να… θυσιαστεί το Πάσχα για να κερδίσουμε ένα ελεύθερο καλοκαίρι, από τη στιγμή μάλιστα που προχωρούν και οι εμβολιασμοί, συν το ότι υπάρχει και το χρήσιμο εργαλείο των self test».

Στην κυβέρνηση κατανοούν ότι υπάρχει κόπωση των πολιτών και τα αιτήματα για να επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις πληθαίνουν όλο αυτό το διάστημα, όμως σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να ρισκάρουν την επανεκκίνηση του τουρισμού ή και της εστίασης στον επόμενο τόνο. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται εναλλακτικές προκειμένου να βρεθούν νέες «βαλβίδες αποσυμπίεσης». Αυτό που εξετάζεται είναι ο εορτασμός του Πάσχα με… πιο χαλαρά “μέτρα Χριστουγέννων”. Δηλαδή συγκεντρώσεις σε σπίτια δύο οικογενειών προκειμένου να εφαρμοστεί η “κοινωνική φούσκα¨ και να αποτραπεί η επαφή με πολλά άτομα που θα ευνοούσε τη μεταδοτικότητα και διασπορά του κορονοϊού, ενώ είναι ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο να χαλαρώσει κατά μία ή δύο ώρες η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, να απελευθερωθούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις και τις καθημερινές, εκτός από τα Σαββατοκύριακα.

Χαρακτηριστική ήταν η πρόταση του προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, ο οποίος προειδοποίησε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι “μαζική έξοδος θα συντελέσει στην ανατροπή όλης της προσπάθειας που έχουμε κάνει”. Αναφέρθηκε μάλιστα σε ένα εναλλακτικό σενάριο. Όπως είπε, αν κάποιος έχει μια δεύτερη κατοικία σε περιοχή που επιδημιολογικά είναι στο ίδιο επίπεδο με την περιοχή όπου είναι η κύρια κατοικία του και θέλει να μεταβεί εκεί για το Πάσχα, είναι κάτι που μπορεί να εξεταστεί. “Είναι άλλο πράγμα να πάμε με την οικογένεια μας να περάσουμε Πάσχα στο εξοχικό και άλλο να κάνουμε εκδρομή σε διάφορες περιοχές με παρέα” τόνισε.

Διστάζουν οι ειδικοί

Ο προβληματισμός πάντως των ειδικών είναι έντονος για τις ανεξέλεγκτες συγκεντρώσεις στις πλατείες. Οι επιστήμονες εκτιμούν πως τέτοιες συμπεριφορές μπορούν να δυναμιτίσουν την κατάσταση. Την Τετάρτη θα συνεδριάσει η επιτροπή των επιδημιολόγων, θα εξετάσουν και το αποτύπωμα του λιανεμπορίου και των σχολείων στην επιδημιολογική εικόνα, ενώ την Παρασκευή, στη συνεδρίαση της ολομέλεια της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων θα τεθούν επί τάπητος και οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Μέλη της επιτροπής διατυπώνουν επιφυλάξεις για το Πάσχα στο χωριό, καθώς φοβούνται ότι οι μαζικές μετακινήσεις θα οδηγήσουν σε περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού. Αν και το επιδημιολογικό φορτίο έχει αρχίσει να σταθεροποιείται σε αρκετές περιοχές, ο υψηλός αριθμός των εισαγωγών, των διασωληνωμένων και των θανάτων θα συνυπολογιστούν πριν οι ειδικοί δώσουν το “πράσινο φως” για τη πασχαλιάτικη έξοδο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ σε όλη τη χώρα είχαμε χθες 530 εισαγωγές, 181 εκ των οποίων στην Αττική. Στα νοσοκομεία της Αττικής έχουν 100% πληρότητα σε ΜΕΘ covid, ενώ εκτός ΜΕΘ είναι διασωληνωμένοι 35 ασθενείς με κορονοϊό και 30 ασθενείς χωρίς κορονοϊό.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του καθηγητή Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλους της Επιτροπής, Χαράλαμπου Γώγου στην ΕΡΤ: “Με τα δεδομένα που έχουμε δεν μπορούμε να μιλάμε για εξόδους τέτοιου τύπου. Θα πρέπει να δούμε σαφώς καλύτερες παραμέτρους, καλύτερο Rt, καλύτερο δείκτη θετικότητας”.

«Ξεχάστε τη μαζική έξοδο το Πάσχα», τόνισε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 “Καλημέρα Ελλάδα” ο Καθηγητής Παθολογίας, Αχιλλέας Γκίκας, μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό. Συνοψίζοντας την εκτίμησή του, εν όψει των συνεδριάσεων της Επιτροπής αυτήν την εβδομάδα, για τις εισηγήσεις σχετικά με τις μετακινήσεις το επόμενο διάστημα, ο κ. Γκίκας είπε πως θα πρέπει να σκεφτόμαστε “το Πάσχα στη γειτονιά μας, όχι στο χωριό μας”.

“Θεωρώ ότι είναι ένα ρίσκο που δεν αξίζει να το πάρουμε σαν κοινωνία, με δεδομένο μάλιστα ότι είμαστε σχεδόν δίπλα στο άνοιγμα δραστηριοτήτων και του καλοκαιριού. Έχει νόημα να περάσουμε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σύνεση αυτό το Πάσχα” τόνισε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή των Γιώργου Χουδαλάκη και του Γιάννη Μιχελάκη. Παράλληλα, έκανε λόγο για μια πολύ χαμηλή αποκλιμακωτική πορεία, της τάξεως του -5% σε μια εβδομάδα.

Αντίθετη εμφανίζεται και η Ελένη Γιαμαρέλου, λοιμωξιολόγος, ομότιμη καθηγήτρια παθολογίας μέλος της Επιτροπής των ειδικών. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι την επιτροπή φοβίζει η πίεση στο Σύστημα Υγείας ωστόσο προσπαθεί να συζητά όσο πιο ψύχραιμα γίνεται. Τάχθηκε κατά των μετακινήσεων του Πάσχα τη στιγμή που μόλις χθες υπήρξαν 500 εισαγωγές στα νοσοκομεία και έστειλε το μήνυμα ότι χρειάζεται ακόμη λίγη υπομονή. Σχετικά με τις Εκκλησίες τόνισε ότι την Παρασκευή θα συζητηθεί το θέμα και θα βρεθεί μέση λύση. Χαρακτήρισε σημαντικό ότι οι ιερείς θα κάνουν self testing δύο φορές την εβδομάδα ενώ την Μεγάλη Εβδομάδα θα εξετάζονται μέρα παρά μέρα.

Από την πλευρά της η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, είπε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ότι κατά τη γνώμη της θα πρέπει να επιτραπούν οι μετακινήσεις το Πάσχα, αλλά θα πρέπει αφενός να υπάρχει ένας σχεδιασμός για να μην συνωστιστούν όσοι μετακινηθούν με λεωφορεία, πλοία κι άλλα ΜΜΜ κι αφετέρου να βρούμε το σωστό μήνυμα για να μεταφέρουμε σε όσους μετακινηθούν, για το πώς θα πρέπει να συμπεριφερθούν όταν θα φτάσουν στον προορισμό τους. Όπου υπήρξε άνοιγμα με συνέπεια και σύνεση έπεσαν τα κρούσματα, σημείωσε η κ. Λινού. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, ο οποίος τόνισε σχετικά με το Πάσχα ότι χρειάζεται προσοχή αλλά θα μπορούσαν να επιτραπούν οι μετακινήσεις με self test, εάν οι αποφάσεις ληφθούν εγκαίρως και γίνει εκστρατεία ενημέρωσης για το πως θα πρέπει να συμπεριφερθούν οι πολίτες στα χωριά τους.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ