8ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Zωγραφικής για τον Νέλσον Μαντέλα: Η Τελετή Απονομής

«Αν υπάρχουν όνειρα, τότε υπάρχουν και οι δρόμοι που οδηγούν στον στόχο τους»

Με μεγάλη επιτυχία, και με τη συμμετοχή δεκάδων μαθητών από σχολεία ολόκληρης της χώρας, ολοκληρώθηκε ο 8ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Ζωγραφικής για παιδιά Δημοτικού που διοργάνωσε το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», σε συνεργασία με την Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδας. Η Τελετή Απονομής  πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά με τη συμμετοχή των νικητών και των Μελών της Κριτικής Επιτροπής του Διαγωνισμού, την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022.

Ο Διαγωνισμός, που πραγματοποιήθηκε μέσα στο σχολικό έτος 2020-2021, είχε θέμα τη ζωή και το έργο του Νέλσον Μαντέλα, και οι μαθητές κλήθηκαν να εμπνευστούν τα έργα τους από την εμβληματική φράση του Νέλσον Μαντέλα «Αν υπάρχουν όνειρα, τότε υπάρχουν και οι δρόμοι που οδηγούν στον στόχο τους». 

Καλωσορίζοντας μαθητές, γονείς  και τα Μέλη της Κριτικής Επιτροπής στη Διαδικτυακή Απονομή, η Πρόεδρος του ομώνυμου Ιδρύματος, Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, τους ευχαρίστησε όλους για την συμμετοχή τους και τόνισε ότι μέσα από τον Διαγωνισμό δόθηκε η ευκαιρία στα παιδιά να γνωρίσουν και εμπνευστούν  από το έργο του Νέλσον Μαντέλα, δημιουργώντας εικαστικά έναν κόσμο γεμάτο ελπίδα.

«Πιστεύω πολύ στην νέα γενιά!  Στη δύναμη της ψυχής σας και στην ελπίδα που φέρνετε για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου.  Είχα την μεγάλη τιμή να λάβω από τον ΟΗΕ το Βραβείο Νέλσον Μαντέλα.  Όταν έλαβα αυτό το βραβείο, ανέλαβα μαζί και μια δέσμευση: να περάσω τα μηνύματα του Νέλσον Μαντέλα στην νέα γενιά.  Τα έργα και τα πρόσωπά σας με κάνουν να πιστεύω πως εσείς, ως εκπρόσωποι της νέας γενιάς, έχετε τη δύναμη, την θέληση και την ικανότητα να φτιάξετε έναν κόσμο όπως τον οραματίστηκε ο Μαντέλα!  Μέσα από την καρδιά μου, θα ήθελα να σας εκφράσω, ένα μεγάλο «Ευχαριστώ», για τη συμμετοχή σας, και τα θερμότερα συγχαρητήριά μου, για τη διάκρισή σας!», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Βαρδινογιάννη.

Αμέσως μετά, τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής: η Υπεύθυνη της Παιδικής Πινακοθήκης Ελλάδας, κυρία Αικατερίνη Λέγγου, ο Διευθυντής του Εικαστικού Προγράμματος του «Ιδρύματος Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη» κύριος Τάκης Μαυρωτάς, ο ζωγράφος, Καθηγητής και Διευθυντής του Τομέα Χαρακτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Μιχάλης Αρφαράς και η διακεκριμένη ιστορικός τέχνης-τεχνοκριτικός Ντόρα Ηλιοπούλου Ρογκάν, έλαβαν τον λόγο συγχαίροντας τα παιδιά και ενθαρρύνοντάς τα να μην σταματήσουν να ασχολούνται με τη ζωγραφική και την τέχνη ευρύτερα.

Γραπτά μηνύματα, τα οποία αναγνώστηκαν κατά τη διάρκεια της Διαδικτυακής Απονομής, απέστειλαν τα υπόλοιπα μέλη της Κριτικής Επιτροπής: ο κορυφαίος ζωγράφος, ομότιμος Καθηγητής Ε.Μ.Π. Σωτήρης Σόρογκας, η σπουδαία γλύπτρια Βάνα Ξένου και η διακεκριμένη ζωγράφος Shanna Ingram Papademos.

Ακολούθησε η Απονομή των Βραβείων σε 7 παιδιά των οποίων τα έργα επιλέχθηκαν από την Κριτική Επιτροπή.  Στην κατηγορία Α’ Δημοτικού βραβεύθηκε η Σίσσυ Βυθούλκα, στην κατηγορία Β’ Δημοτικού οι Βαγγέλης Ψυχογιός και Γεωργία Σπυριδοπούλου, στην κατηγορία Γ’ Δημοτικού η Ευτυχία Θεοδοσιάδη, στην κατηγορία Δ’ Δημοτικού η Όλγα Σπυροπούλου, στην κατηγορία Ε’ Δημοτικού η Κατερίνα Φραγκοπανάγου, στην κατηγορία ΣΤ’ Δημοτικού η Μαρία Ρούσση.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που τα παιδιά έλαβαν τον λόγο μιλώντας για τα έργα τους, αλλά και την δύναμη και έμπνευση που πήραν από τον Διαγωνισμό!

‘Έργα που διακρίθηκαν κόσμησαν την χριστουγεννιάτικη κάρτα του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», ενώ, με πρωτοβουλία της κυρίας Βαρδινογιάννη, δημιουργήθηκε μια ξεχωριστή έκδοση με τα αποφθέγματα του Νέλσον Μαντέλα, «ντυμένα» εικαστικά με τα έργα των παιδιών που συμμετείχαν στον Διαγωνισμό.  Η συγκεκριμένη έκδοση έχει σταλεί από το ‘Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» σε σημαντικές προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ως ένα μήνυμα από τα παιδιά για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως με την ευκαιρία της Διαδικτυακής Απονομής, η κυρία Βαρδινογιάννη ανακοίνωσε τον Μαθητικό Διαγωνισμό Ζωγραφικής για το σχολικό έτος 2021-2022 που θα είναι αφιερωμένος στη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη.

«Είναι ίσως το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για να τιμήσουμε τη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη.  Του Μίκη όλων των Ελλήνων, ο οποίος με τίμησε με την πολύτιμη φιλία του, και το έργο του οποίου κουβαλά μέσα του ολόκληρη την Ελλάδα και την ιστορία της», σημείωσε η κυρία Βαρδινογιάννη.

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ