Φωτιά στη Γορτυνία: Σε διαρκή συναγερμό για τις αναζωπυρώσεις – Εικόνες καταστροφής σε πολλά χωριά

Καλύτερη είναι η εικόνα στο πύρινο μέτωπο της Γορτυνίας σήμερα, ωστόσο πυροσβέστες, κάτοικοι και εθελοντές παραμένουν σε ύψιστη επιφυλακή για τις αναζωπυρώσεις. Όπως είπε μιλώντας στο MEGA, ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος την Τετάρτη υπήρξαν δύο βασικές αναζωπυρώσεις στους οικισμούς Νεοχώρι και Καλιάνι που αντιμετωπίστηκαν. Μετά τη μεγάλη επιχείρηση με επίγειες δυνάμεις και εναέρια μέσα, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για την εξέλιξη του μετώπου της φωτιάς και εάν βοηθήσουν και οι καιρικές συνθήκες τότε οι κάτοικοι και οι πυροσβέστες μπορούν να ελπίζουν σε μια καλύτερη ημέρα.

Συνολικά στα μέτωπα της Ηλείας και στη Γορτυνία Αρκαδίας, επιχειρούσαν 578 πυροσβέστες με 30 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 181 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Και την Τετάρτη πυροσβεστικές δυνάμεις και μηχανήματα έργου βρίσκονταν και εξακολουθούν να βρίσκονται κοντά στα διοικητικά όρια Ηλείας-Αρκαδίας, συγκεκριμένα σε περιοχές των Δήμων Αρχαίας Ολυμπίας και Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, ώστε να μην περάσει η φωτιά που καίει στη Γορτυνία. Επίσης, πεζοπόρα τμήματα επιχειρούσαν καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας σε περιοχές όπου έκαιγαν μικρές εστίες φωτιάς.

Βέβαια οι εικόνες καταστροφής σε πολλά χωριά, όπως η Χώρα, το Νεοχώρι, το Λειβαδάκι, το Δωδεκάμετρο, το Πυρρή, το Λώτι, το Καλιάνι, είναι αποκαρδιωτικές.

Αμέτρητες εκτάσεις καμένες, σπίτια και άλλα κτίσματα κατεστραμμένα, καλλιέργειες και ζώα που έγιναν… στάχτη. Οι κάτοικοι είναι σε απόγνωση και μετρούν απώλειες και “πληγές” με το βλέμμα τους πλέον στη δύσκολη επόμενη ημέρα.

Δείτε το βίντεο:

Πηγή φωτό: ilialive.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ