Πύρινη “κόλαση” στην Εύβοια – Εκκενώθηκαν και οι Κεχριές – Φτάνει βοήθεια από Σουηδία και Γαλλία

Δραματικές στιγμές ζουν για ακόμη μία ημέρα οι κάτοικοι στη βόρεια Εύβοια, όπου μαίνεται η μεγάλη φωτιά. Αυτή τη στιγμή, ένα μέτωπο κινείται από τα χωριά Κουρκουλοί και Σκεπαστή νότια προς τις Κεχριές, ενώ παράλληλα ένα νέο μέτωπο κινείται βορειοανατολικά προς τις Κεχριές αλλά και νότια προς τη Δάφνη.

Στις 7:30 ξεκίνησε η εκκένωση του χωριού Κεχριές του Δήμου Ελυμνίων Μαντουδίου-Αγίας Άννας, καθώς η φωτιά που καίει από την Τρίτη, κινείται πλέον απειλητικά και με ταχύτητα προς το χωριό.

Περιπολικά της αστυνομίας ενημέρωσαν τους κατοίκους στις Κεχριές ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν το χωριό, ενώ ήχησαν και οι καμπάνες. Στην περιοχή βρίσκονται δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της αστυνομίας, οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονταν στις Ροβιές μετακινούνται προς τη Λίμνη, τις Κεχριές και τους Κουρκουλούς, ενώ άλλες δυνάμεις υπάρχουν γύρω από τα χωριά Κουρκουλοί και Σκεπαστή.

Όσοι βρίσκονται στον οικισμό έλαβαν μήνυμα μέσω του “112” να εγκαταλείψουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς το Μαντούδι.

Το τεράστιο μέτωπο, που μαίνεται ανεξέλεγκτο, έχει φτάσει σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια.

Πρόκειται για το 15ο χωριό που εκκενώνεται από την έναρξη της φωτιάς. Τις προηγούμενες ημέρες εκκενώθηκαν, με εντολή της Πυροσβεστικής, τα χωριά και οι οικισμοί Ρετσινόλακκος, Καλαμούδι, Χρόνια, Σηπιάδα, Κουρκουλοί, Σκεπαστή, Δαμιά, Όσιος Δαυίδ, Κούλουρος, Μαρούλι, Ροβιές και Παλαιοχώρι, Αμέλαντες και Κεραμειά. Στα περισσότερα χωριά, μετά την εκκένωσή τους, οι φλόγες πέρασαν μέσα από αυτά.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από ώρα σε ώρα αναμένονται και δύο αεροσκάφη από τη Σουηδία, ενώ το απόγευμα θα φτάσουν και 81 Γάλλοι πυροσβέστες, πεζοπόρο τμήμα από την Γαλλία. Οι δύο χώρες ανταποκρίθηκαν στο αίτημα για βοήθεια της χώρας μας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας. Υπενθυμίζεται ότι ήδη επιχειρούν ένα πεζοπόρο τμήμα Κύπριων πυροσβεστών από χθες, ενώ και δύο αεροσκάφη από την Κύπρο βρίσκονται στη Ρόδο.

Τα ξημερώματα είχαν εκκενωθεί ακόμη δύο χωριά στη βόρεια Εύβοια, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Γιώργος Τσαπουρνιώτης. Πρόκειται για τους οικισμούς Αμέλαντες και Κεραμειά, που βρίσκονται βορειότερα από το μέτωπο του Δρυμώνα, του Οσίου Όσιο Δαυίδ και της ζώνης άμυνας στο χωριό Κουρκουλοί, όπου χθες δινόταν μάχη για να μην προχωρήσει η φωτιά προς το χωριό Σκεπαστή.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας η φωτιά βρισκόταν σε ύφεση, όμως από τις 3:00 εντάθηκαν οι άνεμοι και άρχισε πλέον να πλησιάζει τα σπίτια του χωριού Αμέλαντες. Από τα μεσάνυχτα, δε, οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν από άλλες που μετέβησαν στην Εύβοια από το μέτωπο της Βαρυμπόμπης.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, και σήμερα το πρωί τα εναέρια μέσα δυσκολεύονται να επιχειρήσουν πάνω από τις εστίες, καθώς η ορατότητα είναι περιορισμένη λόγων των πυκνών καπνών.

Τα μεσάνυχτα της Τετάρτης ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου, κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε η ανακατανομή των δυνάμεων σε έμψυχο δυναμικό και σε μηχανήματα, όμως οι αναζωπυρώσεις ήταν συνεχείς τόσο στα χωριά όσο και στην παραλιακή ζώνη, κυρίως στα Χρόνια.

Σχετικά με τις Ροβιές, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη αποτίμηση των ζημιών, ενώ στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης κάνουν λόγο για περισσότερο από 150 καμένα σπίτια στην ευρύτερη περιοχή. Χθες, 91 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από την παραλία με σκάφη του Λιμενικού και ιδιωτικά σκάφη και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στην Αιδηψώ.

Κάηκαν σπίτια στις Ροβιές

Στις Ροβιές, η κατάσταση, σύμφωνα με τους κατοίκους, είναι δύσκολη, καθώς έχουν πάθει ζημιές περισσότερα από 100 κτίσματα, ενώ βόρεια του δρόμου που οδηγεί από τη Λίμνη προς την Αιδηψό υπάρχουν σπίτια και επαγγελματικές εγκαταστάσεις που κινδύνεψαν από τις φλόγες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ