Φωτιά στην Εύβοια: Εκκενώνεται κι άλλος οικισμός – Άλλαξε η φορά των ανέμων, ενισχύονται οι δυνάμεις

Δραματικές είναι οι στιγμές που ζουν από χθες οι κάτοικοι στη Βόρεια Εύβοια, όπου μαίνεται ακόμη η μεγάλη και καταστροφική πυρκαγιά. Πριν από λίγα λεπτά, μέσω του “112” εστάλη μήνυμα για εκκένωση του οικισμού Κούλουρος ή Μαρούλι. Όσοι βρίσκονται στον οικισμό καλούνται να απομακρυνθούν άμεσα με κατεύθυνση προς Ιστιαία.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης, χθες εστάλησαν τρία sms μέσω του 112, ενώ σήμερα το πρωί αποφασίστηκε η οργανωμένη απομάκρυνση των κατοίκων στους μικρούς οικισμούς Καλαμούδι, Παλαιοχώρι και Δαμιά και από τον Όσιο Δαυίδ. Στο σημείο επιχειρούν αυτή την ώρα, 95 πυροσβέστες, τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 35 οχήματα, ενώ από αέρος περιοδικά τέσσερα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι “αυτή την ώρα έχουμε κλιμάκωση της κινητοποίησης και ενίσχυση δυνάμεων, καθώς έχουμε έρθει αντιμέτωποι με νέα δεδομένα με την αλλαγή της φοράς των ανέμων σε βορειοανατολικούς”.

Η φωτιά καίει ανεξέλεγκτα σε τρία μεγάλα μέτωπα: Από Κουρκουλούς προς Σκεπαστή στη θέση Κουτσούφλια, στη Δαμιά και στο Καλαμούδι κάτω από τη Μονή Οσίου Δαυίδ, όπως περιέγραφε ο δήμαρχος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης.

“Ο Δήμος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας καίγεται ολοσχερώς”, γράφει ο δήμαρχος, ο οποίος απευθύνει συγκλονιστική έκκληση στην Πολιτεία για άμεση ενίσχυση των επίγειων και εναέριων δυνάμεων “για να μη θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές”, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο facebook.

Νωρίς το πρωί σήμερα, ο δήμαρχος είχε μιλήσει στην ΕΡΤ, λέγοντας ότι μέχρι στιγμής, η φωτιά έχει κάνει στάχτη πάνω από 20.000 στρέμματα παρθένου δάσους.

Δείτε το βίντεο της ΕΡΤ που δημοσιεύει το adventureevia.gr:

Σύμφωνα με το Lamianow.gr, δεκάδες χιλιάδες στρέμματα παρθένου δάσους έχουν καεί έως τώρα, σπίτια, επιχειρήσεις και αυτοκίνητα έχουν γίνει στάχτη. Οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τα χωριά για την ασφάλεια τους και η πυρκαγιά καίει ανεξέλεγκτα, ενώ γίνεται λόγος για έλλειψης πτητικών μέσων. Πριν λίγη ώρα, σύμφωνα με κατοίκους, εμφανίστηκε ελικόπτερο στην περιοχή Δάφνη κοντά στο χωριό Κουρκουλοί ενώ γενικότερα υπάρχουν πέντε πτητικά μέσα που ενεργούν στην περιοχή, σύμφωνα με το δημοσίευμα. “Η φωτιά καίει σε τέσσερα μέτωπα. Ενώ πριν λίγη εκκενώθηκαν δύο ακόμη χωριά, συνολικά έχουν εκκενωθεί 12. Το μέτωπο της φωτιάς είναι πάνω από 15χλμ και όπως σημειώνει ο κ. Τσαπουρνιώτης η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Σε 10 χωριά καίγονται σπίτια”, επισημαίνεται στο άρθρο.

Πηγή: adventureevia.gr, lamianow.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ