“Καμπανάκι” από την αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία – Κίνητρα για εμβολιασμούς

Ηχηρό “καμπανάκι” από την αύξηση των εισαγωγών ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία, που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, τη στιγμή που η πιο μεταδοτική μετάλλαξη “Δέλτα” σαρώνει τη χώρα. Μπορεί στην παρούσα φάση να μην παρατηρείται η ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία, που είχε καταγραφεί στο προηγούμενο “κύμα” της πανδημίας, ωστόσο, η αύξηση του αριθμού των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία, προκαλεί προβληματισμό και την εγρήγορση των αρμόδιων αρχών.

Το θετικό είναι ότι οι νοσηλείες αφορούν περισσότερο σε νέους και “απελευθερώνονται” πιο γρήγορα τα κρεβάτια. Ενδεικτικά, την Πέμπτη στην τελευταία εφημερία είχαμε 161 εισαγωγές ενώ τα εξιτήρια ανήλθαν σε 110, γεγονός που δείχνει μια ισορροπία για την ώρα. Όμως ο φόβος για επικράτηση της μετάλλαξης “Δέλτα” σε συνδυασμό με την άρνηση μερίδας πολιτών να εμβολιαστεί, εντείνει την ανησυχία ότι είναι θέμα χρόνου να επανέλθει η πίεση στο ΕΣΥ.

Μάλιστα, τη στιγμή που τα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού βρίσκονται σταθερά πάνω από 2.500 τα τελευταία 24ωρα, ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών φαίνεται να παρουσιάζει μία ανοδική τάση. Την Παρασκευή, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι σε ένα 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 2.854 νέες μολύνσεις, ενώ ακόμη επτά συνάνθρωποί μας κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς ανέρχονται σε 130, έναντι 126 που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη.

Σε δηλώσεις της, η Μίνα Γκάγκα, Συντονίστρια Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του ΓΝΘΑ “Η Σωτηρία”, επιβεβαίωσε ότι “υπάρχει αρκετά μεγάλη αύξηση στις εισαγωγές, δηλαδή ίσως 10πλασια σε σχέση με αυτή πριν από δύο εβδομάδες… “. Η ίδια χαρακτήρισε “διαχειρίσιμη” προς το παρόν την κατάσταση γιατί δεν έχουν γεμίσει τα νοσοκομεία, ωστόσο, έκρουσε καμπανάκι σημειώνοντας ότι πρόκειται για ασθενείς που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ανεμβολίαστοι, κάνοντας λόγο ακόμη και για ποσοστό 80%. Παρόμοια είναι η εικόνα που μετέφερε και ο Δημήτρης Πιστόλας, Διευθυντής της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του “Ευαγγελισμού”, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. “Παρατηρήσαμε αύξηση των εισαγωγών κατά 30 -40 και 50% των εισαγωγών από εφημερία σε εφημερία. Έχουν διπλασιαστεί οι εισαγωγές σε σχέση με πριν από 20- 25 ημέρες. Τις περισσότερες φορές άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί”, είπε. Στο νοσοκομείο “Γ. Γεννηματάς”, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, την περασμένη εβδομάδα έγιναν πέντε εισαγωγές ασθενών με Covid, ενώ σήμερα με το τέλος της εφημερίας οι εισαγωγές είχαν φτάσει τις 25.

Την αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία το τελευταίο χρονικό διάστημα επιβεβαιώνει και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, η οποία μιλώντας στο MEGA, έκρουσε καμπανάκι κινδύνου επισημαίνοντας ότι μέσα σε μία εβδομάδα πενταπλασιάστηκαν οι εισαγωγές. “Η μετάλλαξη Δέλτα δεν βλέπει ηλικίες”, υπογράμμισε η κα Παγώνη, καθώς οι ασθενείς είναι από 27 έως 85 και 90 ετών.

“Πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ. Εάν συνεχίζουμε έτσι, το peak θα φτάσει πολύ νωρίτερα από τον Αύγουστο”, προειδοποίησε και τόνισε πως η κατάσταση αρχίσει να δυσκολεύει. “Θα αρχίσει μία πίεση στο σύστημα που δεν ξέρω πού θα βγει. Εάν προχωρήσουμε έτσι, θα ξεπεράσουμε τις 300 και 400 εισαγωγές την μέρα”. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι δεν θα αποφύγουμε την τρίτη δόση του εμβολιασμού, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα είναι με εμβόλιο mRNA.

Δείτε το βίντεο του MEGA:

Από την κυβέρνηση επιχειρούν την επίσπευση των εμβολιασμών, καθώς διαμηνύεται από κάθε κατεύθυνση ότι αυτό είναι το μοναδικό όπλο έναντι της πανδημίας, υπό τον φόβο της αύξησης κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες, λόγω και της μετάλλαξης “Δέλτα”. Την Πέμπτη, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός “ξεπεράσαμε το όριο των 10 εκατ. εμβολιασμών”, ενώ κατά τη σημερινή συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι “θα πρέπει να πάμε… πόρτα- πόρτα για να πείσουμε τους καχύποπτους να εμβολιαστούν”. Επικαλέστηκε δε το άρθρο 25 του Καταστατικού Χάρτη για να “απαντήσει” στους αντιεμβολιαστές, λέγοντας ότι σύμφωνα με αυτό, το “κράτος δικαιούται να αξιώνει από όλους τους πολίτες την εκπλήρωση του χρέους της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης”. Όπως είπε, “το άρθρο αυτό είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ. Αυτό αξιώνουμε από τους συμπολίτες μας, το χρέος της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης. Η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι η μάχη της γενιάς μας. Θα την κερδίσουμε. Αλλά για να την κερδίσουμε πρέπει όλοι οι πολίτες να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί απέναντι στον εαυτό τους, τις οικογένειές τους και το κοινωνικό σύνολο”.

Τα κίνητρα για φαρμακοποιούς και γιατρούς

Τα κίνητρα για φαρμακοποιούς και γιατρούς που κλείνουν ραντεβού για εμβολιασμούς ανακοίνωσε ο Βασίλης Κικίλιας. Μιλώντας στο OPEN, είπε ότι “φαρμακοποιοί και γιατροί θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού με αποζημίωση 10 ευρώ το ραντεβού. Με το που πηγαίνει λοιπόν ο πολίτης να κάνει την πρώτη δόση θα πιστώνονται δέκα ευρώ στον λογαριασμό του κάθε επαγγελματία υγείας, φαρμακοποιού και γιατρού”.

Ο υπουργός τόνισε ακόμη ότι οι ιδιώτες γιατροί που θα κλείνουν ραντεβού για εμβολιασμό στο ιατρείο τους θα παίρνουν από το κράτος 20 ευρώ, από 3 ευρώ που έπαιρναν μέχρι σήμερα. Τέλος οι ιατροί που θα εμβολιάζουν κατάκοιτους συμπολίτες μας στα σπίτια τους θα παίρνουν αποζημίωση 50 ευρώ, από 20 ευρώ που αμείβονταν.

Λίγο αργότερα ο κ. Κικίλιας έκανε την παρακάτω δήλωση: “Μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού, η Κυβέρνηση αποδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι εμπιστεύεται τους επαγγελματίες Υγείας. Έχουμε φτάσει πλέον τα 10 εκατομμύρια εμβολιασμών και θα πάμε πόρτα-πόρτα. Οι γιατροί μας και οι φαρμακοποιοί μας σε όλη την επικράτεια, με αντίτιμο 10 ευρώ το κλείσιμο του ραντεβού, φιλοδοξούμε ότι θα ενημερώσουν σωστά τους πιο δύσπιστους συμπολίτες μας, αυτούς οι οποίοι ήταν αναποφάσιστοι ή ενδεχομένως φοβόντουσαν. Θα τους κλείσουν ραντεβού για να εμβολιαστούν και μετά την πρώτη δόση θα πληρωθούν για αυτό το ραντεβού. Επίσης, αυξάνεται το ποσό αποζημίωσης των ιδιωτών ιατρών σε 20 ευρώ για τον εμβολιασμό στα ιατρεία τους και σε 50 ευρώ για τον κατ’ οίκον εμβολιασμό των κατάκοιτων συμπολιτών μας. Έχουμε φτάσει σε μια φάση στο πρόγραμμα εμβολιασμού που θέλουμε να πείσουμε και τους πιο δύσπιστους συμπολίτες μας. Είναι προφανές ότι τα εμβόλια σώζουν ζωές, νομίζω αυτό το έχουν καταλάβει όλοι. Περνάμε μια φάση της μετάλλαξης «Δέλτα», έχουμε μπροστά μας, ακόμα, παραπάνω από το μισό καλοκαίρι, θέλουμε να προασπίσουμε τον τουρισμό, την οικονομία, την κοινωνική ζωή και να στηρίξουμε όλες αυτές τις δραστηριότητες”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ