Σαρηγιάννης: 18.000 κρούσματα ημερησίως τον Οκτώβριο εάν δεν πετύχουμε τον εμβολιαστικό στόχο

Κρούσματα που θα φτάνουν τα 2.600 στα τέλη Ιουλίου, θα ξεπερνούν τα 4.000 στα τέλη Σεπτεμβρίου και θα μπορούσαν να εκτοξευθούν σε δυσθεώρητα ύψη τον Οκτώβριο, αν δεν δημιουργηθεί το “τείχος ανοσίας” μέσω των εμβολιασμών και δεν τηρούνται τα μέτρα προστασίας, δείχνει το μοντέλο CORE του ΑΠΘ.

Όπως αναφέρει στην εφημερίδα “Το Βήμα” ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών της Παβία στην Ιταλία, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, “ήδη από τις 28 Ιουνίου παρατηρείται μια συνεχιζόμενη αυξητική πορεία της καμπύλης στο μοντέλο μας. Μάλιστα το τέταρτο πανδημικό κύμα δεν έχει ακόμα “φουσκώσει” πολύ αλλά ανεβαίνει γοργά- η πορεία της καμπύλης είναι σχεδόν κάθετη”. Σύμφωνα με τον καθηγητή “αυτή τη στιγμή η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε είναι σχεδόν αντίστοιχη εκείνης που βιώσαμε στα μέσα του Οκτωβρίου του 2020 πριν γιγαντωθεί το δεύτερο πανδημικό κύμα. Και μπορεί σε σχέση με το δεύτερο πανδημικό κύμα να υπάρχει λιγότερος πληθυσμός… διαθέσιμος για μόλυνση- λόγω του ότι τα περισσότερα άτομα έχουν πλέον νοσήσει ενώ στο κάδρο έχουν μπει και οι εμβολιασμοί- με δεδομένο όμως ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ πιο μεταδοτική, αναμένουμε το νέο κύμα που αντιμετωπίζουμε να ανέβει πιο γρήγορα από το δεύτερο και το τρίτο κύμα της πανδημίας”.

Τι επιφυλάσσει το τέταρτο κύμα που ήδη “φουσκώνει” και αναμένεται να “φουσκώσει ακόμη περισσότερο; “Μέχρι το τέλος Ιουλίου, αν δεν ληφθούν πολύ αυστηρά μέτρα, όπως το κλείσιμο δραστηριοτήτων, κάτι που δεν ξέρουμε κατά πόσο είναι εφικτό, τα κρούσματα συνεχώς θα αυξάνονται. Συγκεκριμένα, στις 20 Ιουλίου εκτιμάται ότι ο μέσος εβδομαδιαίος όρος θα είναι 2.000 κρούσματα και στο τέλος Ιουλίου θα φτάσει τα 2.600. Η ανοδική πορεία θα συνεχιστεί και τον Αύγουστο με μέσο εβδομαδιαίο όρο στα μέσα Αυγούστου της τάξεως των 3.500 κρουσμάτων και πιθανώς έως τα τέλη Σεπτεμβρίου τα κρούσματα θα ξεπερνούν τα 4.000 ημερησίως”.

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι μέλλει γενέσθαι αν δεν πετύχουμε τον εμβολιαστικό στόχο που θα “υψώσει” επιτέλους το “τείχος ανοσίας”. Το σενάριο σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν πραγματικά εφιαλτικό. Σύμφωνα με αυτό, η κορύφωση του τέταρτου κύματος θα έλθει στις 6 Οκτωβρίου με 18.000 κρούσματα ημερησίως, τα οποία θα φτάσουν τα 19.000 ημερησίως έως το τέλος Οκτωβρίου – με διακυμάνσεις οι δυσθεώρητοι αριθμοί θα συνεχιστούν έως και τις αρχές Δεκεμβρίου, οπότε θα υπάρξει πλέον αποκλιμάκωση αφού ουσιαστικά θα έχει επέλθει “ανοσία της αγέλης” μέσω μόλυνσης τεράστιου μέρους του πληθυσμού από τον ιό. Με βάση το συγκεκριμένο αρνητικό σενάριο στα μέσα Οκτωβρίου θα νοσηλεύονται 2.700 άτομα σε ΜΕΘ, τα οποία θα φτάνουν τα 2.900 στις αρχές Νοεμβρίου και τα 3.050 στις 15 με 18 Δεκεμβρίου. Ο κ. Σαρηγιάννης σχολιάζει ότι “δεν λέμε σε καμία περίπτωση ότι τα νούμερα αυτά θα ισχύσουν στην πράξη, αφού θα ληφθούν μέτρα πρωτύτερα. Είναι καλό όμως να γνωρίζουμε τις προβλέψεις προκειμένου να αποφασίσουμε συνειδητά ποια θα είναι η στάση που θα τηρήσουμε όλοι για να αποφύγουμε τέτοιες εξελίξεις”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ