Νέα μέτρα στο τραπέζι μετά την “έκρηξη” κρουσμάτων κορονοϊού

Ανατροπές στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς φαίνεται πως φέρνει η “έκρηξη” στα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού, που καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα, η μεγάλη διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών στην κοινότητα. Ορισμένοι επιστήμονες εκτιμούν ότι έχει ήδη ξεκινήσει το τέταρτο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας, ακόμη όμως και αν αυτό δεν έχει συμβεί ήδη, εκτιμάται ότι δεν θα αποφευχθεί το επόμενο διάστημα και πάντως εντός του καλοκαιριού.

Ήδη, την Τετάρτη ανακοινώθηκε νέα αύξηση στα κρούσματα, που έφτασαν τα 1.820 σε ένα 24ωρο. Η κατάσταση στην Αττική προβληματίζει (επιβεβαιώθηκαν πάνω από 1.000 κρούσματα), ενώ ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία και για την Κρήτη (172 κρούσματα) με το Ρέθυμνο να βρίσκεται στην πρώτη θέση σε ό,τι αφορά το ποσοστό θετικότητας (1,85%) την εβδομάδα 28 Ιουνίου 2021 – 4 Ιουλίου. Την ίδια στιγμή, παρ’ όλο που στη Θεσσαλονίκη τα κρούσματα είναι στην παρούσα φάση σε χαμηλά επίπεδα, τα στοιχεία για την ανίχνευση των μεταλλαγμένων στελεχών στα αστικά λύματα δεν είναι θετικά, καθώς διαπιστώνεται σημαντική αυξητική δυναμική της ινδικής μετάλλαξης (“Δέλτα”), σε αναλύσεις που έγιναν την περίοδο 18-24 Ιουνίου.

Με αυτά τα δεδομένα, η Ολομέλεια της Επιτροπής των ειδικών αναμένεται να συνεδριάσει την Πέμπτη, προκειμένου να αξιολογήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα και να κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση, με το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων να μοιάζει ορατό. Πληροφορίες αναφέρουν πως επί τάπητος θα τεθούν αφενός το ζήτημα της χρήσης της προστατευτικής μάσκας και αφετέρου τα μέτρα στους χώρους διασκέδασης και ψυχαγωγίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο οι κλειστοί χώροι σε μπαρ, εστίαση και κλαμπ να ανοίξουν αργότερα και όχι στις 15 Ιουλίου, όπως ήταν προγραμματισμένο μέχρι πρότινος. Ακόμη ένα σενάριο, που φαίνεται ότι βρίσκεται στο τραπέζι, είναι οι κλειστοί χώροι να ανοίξουν μεν στις 15 Ιουλίου, αλλά να επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους πολίτες.

Στο “τραπέζι” φαίνεται πως έχει πέσει και το ενδεχόμενο επαναφοράς της χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, μέτρο που ίσχυε και πριν από δύο εβδομάδες. Πάντως, από την κυβέρνηση φαίνεται πως αποκλείουν στην παρούσα φάση το σενάριο επιβολής περιορισμών για τους ανεμβολίαστους πολίτες σε ό,τι αφορά τις χερσαίες μετακινήσεις.

Σε δηλώσεις του, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος τόνισε ότι ένα τέτοιο μέτρο είναι “δύσκολο να εφαρμοσθεί”, ειδικά στις μετακινήσεις με Ι.Χ., καθώς θα σήμαινε “τεράστια ταλαιπωρία”. Επιπρόσθετα, από την κυβέρνηση συνεχίζουν να αποκλείουν το ενδεχόμενο λήψης οριζόντιων μέτρων, επισημαίνοντας ότι οι όποιες παρεμβάσεις θα είναι στοχευμένες και τοπικού χαρακτήρα, απευθύνοντας ταυτόχρονα κάλεσμα στους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ