Σταύρος Δογιάκης: Τα στοιχεία για τον θάνατο του επιχειρηματία και τα βασανιστικά ερωτήματα

Του Κυριάκου Μαντούβαλου

Η τελευταία πράξη της υπόθεσης θανάτου του Σταύρου Διογιάκη, θα παιχτεί σήμερα στις 5 το απόγευμα, όταν και θα γίνει η κηδεία του επιχειρηματία, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Κάντζα. Ο 53χρονος, όπως αναφέρει και το ιατροδικαστικό πόρισμα, έβαλε τέλος στη ζωή του την Τρίτη στην περιοχή Άη Γιάννης της Αγίας Παρασκευής με δύο σφαίρες: μια στο στήθος, η οποία προκάλεσε ένα διαμπερές τραύμα, και μια στο κεφάλι. Στο σπίτι του 53χρονου είχε βρεθεί ένα ακόμη σημείωμα, το οποίο παρέδωσε στην αστυνομία ο αδελφός του, με αποτέλεσμα να κινητοποιηθούν οι αρχές.

Αναζητούνται απαντήσεις στο τηλέφωνο και τον κύκλο του

Ο Σταύρος Δογιάκης ήταν ένας άνθρωπος με χάρισμα στην επικοινωνία, αυτό ήταν και το βασικό συστατικό επιτυχίας της ταβέρνας που είχε γίνει σημείο συνάντησης για καλλιτέχνες, αθλητές, πολιτικούς, δημοσιογράφους κι επιχειρηματίες. Είχε έναν ευρύ κύκλο φίλων, γνωστών και συνεργατών, οι οποίοι έπεσαν από τα σύννεφα όταν έμαθαν για τον θάνατό του. Από τις μέχρι τώρα καταθέσεις δεν έχει διαμορφωθεί ένας “χάρτης” που να εξηγεί τον λόγο ή τους λόγους που ώθησαν τον Δογιάκη στο απονενοημένο διάβημα.

Πλέον, το βάρος των αρχών πέφτει στην αποκρυπτογράφηση του κινητού του τηλεφώνου. Μετά την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προσδοκούν απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα όπως: Ποιες είναι οι τελευταίες του κλήσεις; Τι μηνύματα είχε ανταλλάξει; Τι ραντεβού περιείχε η ατζέντα του τηλεφώνου; Το τελευταίο στίγμα του κινητού ανιχνεύεται στο Μαρούσι, πριν το κλείσει για πάντα. Είχε μήπως κάποιο ραντεβού στη συγκεκριμένη περιοχή και έμαθε κάτι που να επιδείνωσε την κατάπτωση των τελευταίων δύο μηνών; Επιπλέον, ελέγχονται εξονυχιστικά κάμερες ασφαλείας στα σημεία όπου εντοπίστηκε το στίγμα του, τόσο στην Αγία Παρασκευή, όσο και στο Μαρούσι.

Πρόσωπο-κλειδί ο αδελφός του, Νίκος

Ο αδελφός του Σταύρου Δογιάκη, Νίκος, ήταν αυτός που πήγε στην αστυνομία όταν βρήκε το πρώτο σημείωμα με το οποίο τον αφήνει διαχειριστή της περιουσίας του. Εδώ προκύπτουν δύο ερωτήματα. Βάσει των όσων είπε ο Νίκος Δογιάκης, ο αδελφός του, του είχε πουλήσει το μερίδιό του στην επιχείρηση έναντι 650.000 ευρώ και είχε σχεδόν ολοκληρώσει μια επένδυση αντίστοιχου περίπου ύψους, φτιάχνοντας έναν χώρο στον Χολαργό. Αν τον αφήνει –με βάση το σημείωμα- διαχειριστή της περιουσίας του, προκύπτει ότι η αυτοκτονία αποφασίστηκε μετά τη μεταβίβαση του μεριδίου στον αδελφό του, μετά την απόφαση για το επόμενο επιχειρηματικό βήμα, μετά την υλοποίηση του βήματος αυτού και λίγο πριν από την ολοκλήρωσή του, οπότε και καλεί τον αδερφό του να το διαχειριστεί. Τα παραπάνω αποτελούν ένα ερώτημα. Το δεύτερο, είναι γιατί τον αφήνει διαχειριστή, αφού έτσι κι αλλιώς είναι δικαιωματικά κληρονόμος του. Δεν έχει γίνει γνωστό όλο το περιεχόμενο των δύο επιστολών, πέραν της διαρροής ότι ορίζει διαχειριστή τον αδερφό του και του ζητεί συγγνώμη. Θα μπορούσαν οι δύο αυτές επιστολές να επεξηγούν κι άλλους λόγους για τους οποίους μπορεί ο Σταύρος Δογιάκης να ζητεί συγχώρεση από τον αδερφό του, που είχαν, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, πολύ καλές σχέσεις; Μπορεί, για παράδειγμα, ο Σταύρος Δογιάκης να είχε κάποιο πρόβλημα που επέλεξε να μην το μοιραστεί με κανέναν, ούτε καν με τον αδελφό του και όταν αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή του, να επέλεξε να του το αποκαλύψει με αυτόν τον τρόπο;

Το τελευταίο δίμηνο κάτι τον «βασάνιζε»

Άνθρωποι που γνώριζαν χρόνια τον επιχειρηματία, μιλούν για μία εμφανή κατάπτωσή του, τους τελευταίους δύο μήνες, που άγγιζε τα όρια της παραίτησης. Ενδεικτικό είναι αυτό που λένε φίλοι του, πως είχε χάσει κιλά, ενώ δεν πήγαινε ούτε στο γυμναστήριο, που μετά την επιχείρησή του ήταν η αγαπημένη ασχολία του. Οι μαρτυρίες ανθρώπων που ήξεραν τον επιχειρηματία χωρίζονται σε δυο γενικές κατηγορίες. Αρχικά, υπάρχουν μαρτυρίες που μιλούν για έναν άνθρωπο ο οποίος είχε μια δομημένη καθημερινότητα με τις δουλειές και τα ενδιαφέροντά του και δεν προέκυπτε από πουθενά κάτι που να τον αναγκάζει να την διαφοροποιήσει (είχε πάει σε έναν γάμο την Κυριακή, έστειλε μήνυμα να δει αν η μητέρα του πήρε την φαρμακευτική της αγωγή κ.α.). Υπάρχουν όμως και αυτοί που κάνουν λόγο για έναν άνθρωπο που το τελευταίο διάστημα έμοιαζε προβληματισμένος, φορτισμένος, σκεπτικός. Κάποιοι μίλησαν και για την ανάγκη του Δογιάκη να ζητήσει ψυχολογική στήριξη, πληροφορία που δεν επιβεβαιώνεται μέχρι στιγμής. Υπήρξε μαρτυρία που στάθμισε ως πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ο επιχειρηματίας, που αγαπούσε τη γυμναστική, είχε καιρό να πάει στο γυμναστήριο. Όλες οι τοποθετήσεις και οι απόψεις διαμορφώνουν μια γενική εικόνα, που όμως δεν απαντά στο καίριο ερώτημα «τι οδήγησε τον Σταύρο Δογιάκη στον θάνατο;». Φως στην υπόθεση αναμένεται να ρίξουν τα ευρήματα μετά την άρση τηλεφωνικού απορρήτου και η κατάθεση του αδελφού του, ο οποίος συνεργάζεται ήδη με τις αρχές και είναι το πρόσωπο που βάσει της σχέσης που είχαν, μπορεί να γνωρίζει κάτι παραπάνω.

Ο κύκλος του Δογιάκη

Ο Σταύρος Δογιάκης είχε έναν ευρύ κύκλο ανθρώπων γύρω του, φίλων και γνωστών. Άνθρωποι που τον ήξεραν καλά και άλλοι που τον γνώριζαν λιγότερο καλά. Άνθρωποι που ήταν προσωπικοί του φίλοι ή στενοί του συνεργάτες. Άνθρωποι που γνώριζαν τα σχέδιά του για το μέλλον και τις αγωνίες του από το παρελθόν. Ο αδελφός του είναι αυτή τη στιγμή το νούμερο ένα πρόσωπο που θα μπορούσε να συνδράμει τις αρχές ώστε να ανακαλύψουν τι οδήγησε τον Σταύρο Δογιάκη στον θάνατο. Το ερώτημα είναι, ποιο είναι το αμέσως επόμενο πρόσωπο που θα μπορούσε να βοηθήσει τις αρχές στη διαλεύκανση της υπόθεσης αυτής, από το φιλικό, επαγγελματικό ή προσωπικό του περιβάλλον.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ