Παπαευαγγέλου: Ικανοποιητική η επιδημιολογική εικόνα της χώρας – Σε αυτές τις περιοχές χρειάζεται προσοχή

Πολύ ικανοποιητική είναι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας όπως τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Ειδικών του υπουργείου Υγείας Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την τακτική ενημέρωση. Έτσι, όπως ανέφερε, η Επιτροπή που συνεδρίασε σήμερα, εισηγήθηκε τη χαλάρωση των μέτρων και την άρση κάποιων περιορισμών, όπως η μη χρήση μάσκας για όλους, σε εξωτερικούς χώρους όπου δεν υπάρχει συνωστισμός. Όπως σημείωσε η κυρία Παπαευαγγέλου “η χρήση της μάσκας αποτελεί βασικό μέτρο ατομικής προστασίας και δεν θέλουμε να δοθεί το μήνυμα ότι πετάμε τις μάσκες” ενώ παράλληλα τόνισε ότι ισχύει η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους αλλά και σε εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό.

Επίσης, είπε ότι καταργούνται τα self test για εμβολιασμένους εργαζομένους ενώ συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή καθώς “όσο κυκλοφορεί ο ιός αυξάνονται οι πιθανότητες να νοσήσουμε”.

Η καθηγήτρια υπογράμμισε ότι η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων μειώθηκε στα 32 έτη και “αυτό οφείλεται στην κινητικότητα των νέων”. Ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 1,3%. Τα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν σε 4.100 κρούσματα και οι περισσότερες Περιφερειακές Ενότητες, όπως είπε, είναι ή πράσινες ή κίτρινες. Ωστόσο, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. “Στις περιοχές αυτές υπάρχει κίνδυνος σημαντικής αύξησης των κρουσμάτων ενόψει της αυξημένης κινητικότητας του πληθυσμού λόγω των επερχόμενων καλοκαιρινών διακοπών καθώς επίσης και διασπορά μεταλλαγμένων στελεχών του ιού με αυξημένη μεταδοτικότητα που θα οδηγήσει σε ένα ιδιαίτερα αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο” υπογράμμισε η καθηγήτρια.

Ακόμη σημείωσε ότι ένας στους 3 νοσηλευόμενους αφορά σε νέους ανθρώπους, καθώς οι ηλικιωμένοι εμβολιάστηκαν σε μεγάλο βαθμό, ενώ μείωση παρατηρείται και στους θανάτους άνω των 75 ετών. Παράλληλα, απηύθυνε κάλεσμα σε όλους όσοι είναι άνω των 55 ετών να εμβολιαστούν, καθώς, όπως είπε, αυτοί κινδυνεύουν περισσότερο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ