“Καμπανάκι” από Μόσιαλο: Προσοχή ώστε να μην επικρατήσει η παραλλαγή “Δέλτα”

“Καμπανάκι” έκρουσε ο Ηλίας Μόσιαλος σχετικά με την παραλλαγή “Δέλτα” του κορονοϊού, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να προσέξουμε ώστε να μην επικρατήσει, καθώς αυτό θα σημάνει ότι η διασπορά στους μη εμβολιασμένους θα είναι μεγαλύτερη και θα υπάρξει αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου, επισημαίνει τα εξής:

“Στη συννημένη απεικόνιση παραθέτω σε μετάφραση στα Ελληνικά μια σύγκριση μεταξύ των διαφορετικών ρυθμών αναπαραγωγής (R0), όπου αναφέρονται κάποιες από τις παραλλαγές του κορωνοϊού.

Να θυμίσω πως όσο πιο εύκολα μεταδίδεται μια νόσος, τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το R0 της επιδημίας που προκαλεί. Βλέπουμε λοιπόν πως σε σχέση με το στέλεχος του ιού που προκάλεσε το πρώτο πανδημικό κύμα στην Ευρώπη (που το R0 είχε υπολογιστεί στο 3), η (Ινδική) παραλλαγή Δέλτα φαίνεται να αντιστοιχεί σε R0 μεταξύ 5 και 8. Δηλαδή κάθε άνθρωπος που μολύνεται μπορεί δυνητικά να μεταδώσει τον ιό σε 5-8 άτομα.

Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, και ακόμη πιο επισταμένα πρέπει να προσέξουμε και όχι μόνο για να μην κολλήσουμε. Χρειάζεται προσοχή ώστε να μην επικρατήσει η παραλλαγή δέλτα, γιατί εάν αυτό συμβεί, η διασπορά στους μη εμβολιασμένους θα είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με αυτή της βρετανικής παραλλαγής. Και δυστυχώς το επόμενο που θα συμβεί είναι να έχουμε αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και κυρίως από μη εμβολιασμένους”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ